Podivné dědictví

79%

Komentáře a recenze 11

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
8
Podivné dědictví dělá čest žánru Spaghetti westernu. Celý film se nese v komediálním duchu a to hlavně díky Terence Hillovi,který zde baví pokaždé kdy se objeví před kamerou. Příběh není bůhví jak propracovaný,ale pro tento snímek byl zcela vyhovující. Vše je totiž založeno na výborně napsaných postavách.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
7.5
Jako malý jsem film miloval a i teď se na něj rád podívám. Je to takový předchůdce Lotranada a Zubejdy na divokém západě se skvělým Terencem Hillem a výbornou partičkou kolem něj. Jeden z nejlepších Spaghetti westernů. 75% bez nostalgie, jinak bych dal i více.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
10
Spaghetti western, který se bere vážně a humorně zároveň. Příběh s modernějšího divokého západu, který se stal alespoň v Česku vyhledávanou klasikou, kterému se zub času snad vyhýbá. Pobaví i po tolika letech, což nedokáže jen tak nějaký snímek. Sledovat počínání naivního Sira Thomase Morea na divokém západě s hlavou v oblacích a jeho tři bratry mající za úkol z něj udělat pořádného chlapa je prostě nesmrtelným filmovým zážitkem. A zásluhu na tom mají naprosto všichni. Režisér Enzo Barboni, který stojí i za scénářem, dokázal ukočírovat všechny tak, jak to měl ve svých představách. Terence Hill už mě s westernovým žánrem nemalé zkušenosti, takže to byla pro něj doslova hračka. V humoru se vyloženě netlačí na pylu a nechává se hodně prostor právě i vážnosti. Čistá komedie to tedy přímo není, což snímku velice prospělo. Dějství si po celé dvě hodinky celkové stopáže drží své přirozené tempo a spolu s dobrodružnou atmosférou a přirozeným humorem vznikla nádherná odpočinková podívaná.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Příjemná westernová pohádka s bezchybným humorem. Naivní a čistě zábavné, bez jakýchkoli ambicí. V podstatě opak Leoneho. Ale taky pěkné.
lamps
lamps
15 150 bodů
8
Filmů, kde hrál pouze Terrence Hill bez Buda Spencera , jsem viděl upřímně jako šafránu, ale Podivné dědictví je z nich jasně nejlepší. Příběh je jako vždy velmi jednoduchý, ale na druhou stranu disponuje výborně napsanými postavami, kterým dominuje se sladkým úsměvem, odporem ke zbraním a jízdním kolem namísto koně právě Hill. Není to také tolik o rvačkách (i když pár pěkných se tu najde) a člověk si užije větší množství inteligentního humoru. Ale i když ten netypický Hill, který se ani neuměl prát, mě také hodně bavil, nejlepší byl stejně závěr, kdy z něj tři zkušení přátelé konečně udělali chlapa.
Klajnik
Klajnik
8 503 bodů
7
Leone je klasik. Corbucci mě moc nestrhl, ale mezi špageťáky lze nalézt ještě další pozoruhodné kousky. Man of the East mezi ně patří, ač se jedná o odlehčený kousek, což snad naznačuje účinkování Terence Hilla. Ten zde hraje anglického sira, gentlemana, jenž se vydává na západ za kumpány svého zesnulého otce, dobrodruha, který opustil Anglii a který by rád, aby z jeho kluka udělali muže Západu - to je ono podivné dědictví. Film to však není dramaticky silný - stojí spíše na komediálním rozporu mezi uhlazeným Angličanem a americkými burany. Střet civilizace zosobněné v jednom muži a Divokého západu už rozvíjel film Big Country, ale zde je cílem rozesmát. Další kvalitou dílka je řada dojemných momentů (go west, yung man + dopis + ride western style), které sice zavání kýčem, ale to samo o sobě není špatně - jsou totiž natolik lehce provedené a dobře zvládnuté, že fungují - fungují i díky podpoře skvělého ústředního hudebního motivu, jenž zdařile nastavuje atmosféru. Dal bych 3,5/5, protože příběhově to přeci jen strhující zrovna není a četné rvačky jsou prostě vyumělkované. Je sice hezký, že praskaj stoly a židle, ale stejně jde dosti znát, že je to jenom jako, což mě osobně kazí imerzi.
p.a.douch
p.a.douch
8 339 bodů
9.5
Terence bez Buda, ale má to i tak grády. Skvělí Barto, Walcott a Carey v rolích trojice mentorů Sira Thomase Fitzpatricka Phillipa Moora i Kirsti Somersalo (alias Yanti Somer, či Yanti Valio) jako jeho láska a Riccardo Pizzuti (co ten toho od Terence i Buda za svojí kariéru schytal) jako hlavní záporák jsou boží. Já mám tenhle film rád, i přes tuto mojí zaujatosti si myslím, že jde o velmi dobrou westernovou komedií.
SNCIS
SNCIS
6 531 bodů
3
"Tvůj táta taky utekl do svý starý vlasti kvůli ženský... nějaká Viky mu dělala problémy." - "Královna Viktorie... ano." - "Ty ji znáš?" - "Jen z doslechu." - "Máš recht, někdy jí řikal Viky z Kentu!" Terence Hill jako týpek moula se kterého, mají udělat 3 chuligáni chlapa. Mne to moc nebavilo, byla to spíše nuda. - 30%.
výfuk
výfuk
2 975 bodů
8.5
Krásné odlehčení westernového žánru. Po Sergiovských vážných příbězích se nacházíme v humorné části Divokého Západu s Terencem Hillem v hlavní roli. Film je doplněn krásným a humorným příběhem a notující hudbou.
stantheman
stantheman
2 399 bodů
7
Komedie...parodie na westerny z mého mládí....kdysi se mi moc líbila...a i dnes je koukatelná...a Terence Hill, neodolatelně modrooký v jednom ze svých obstojných filmů. Tento film je příjemnou zábavou, ale trochu už ztratil ze svého ostrovtipu na rozdíl od Limonádového Joea...