Plechový bubínek

70%

Komentáře a recenze 3

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9
Výborné (i když poněkud kontroverzní) ztvárnění stejnojmenného románu Guntera Grasse; ústřední myšlenkou je totiž Oskarovo odmítnutí světa dospělých. Odmítání projevuje okamžitou a trvalou "akcí" - odpor projevuje řevem o síle bombového útoku a také odmítnutím vyrůst(= dospět). Autor knižní předlohy a spoluautor scénáře Gunter Grass a režisér Volker Schlöndorff se shodli na tom, že hlavní představitel musí být malý chlapec - což ovšem znamenalo, že bude nahrávat i citlivé sexuální scény (proto kontroverzní přijetí filmu). Tehdy sotva dvanáctiletý David Benennt se role zhostil s přesvědčivostí; zajímavé je, že skutečně nikdy nevyrostl - i v dospělosti měří 155cm.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Dost podivný film. Podruhé už si ho asi nepustím, nicméně do hlavy se mi zaryl dost hluboko. Btw - David Bennent by mohl vyučovat všechny malé herce současnosti. 7/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Plechový bubínek je úchylný film, protože vypovídá o úchylné době. Je dost dobře možné, že se budete muset v průběhu filmu několikrát dívat mimo obraz, ale myslete přitom nato, že se díváte na alegorii. Herci, který na plátně znázorňoval Oskara bylo v době natáčení pouhých třináct let a je tím definitivně vyvrácena dnes již klasická zajímavost, zda byl herec liliput nebo dítě. Možná bude zajímavé také připomenout historku z roku 1997, kdy jeden starosta v USA navštívil videopůjčovnu a doma si pustil tento film, o kterém začal okamžitě šířit do médií, že objevil dětské porno a snažil se film definitivně sprovodit ze světa. Naštěstí se mu to nepovedlo. Film zvítězil jak na Oskarech, tak na MFF v Cannes a dnes o něm můžeme s klidným srdcem prohlásit, že je právem legendou.