Planeta opic

82%
Planeta opic

Někde ve vesmíru přece musí být něco, co je lepší než člověk. Když se Charlton Heston a a další dva astronauti proberou z hluboké hybernace, zjistí, že jejich kosmická loď je zničena. Při útěku zjistí, že přistáli na planetě, na které žijí inteligentní opice. Heston je odchycen a uvězněn ve městě - zbytek posádky a později i několik opic se mu samozřejmě snaží pomoci z vězení uprchnout. To se nakonec podaří a všichni jsou volní, aby ale v samém závěru všichni zjistili strašnou věc...




Pete69
Pete69
29 697 bodů
7.5
Nejpovedenější z planet opic té doby. Nové předělávky, či volná pokračování konečně vystoupily ze stínu právě tohoto filmu. Další pokračování byla totiž už jen horší a horší. Na to, že je film starý 50 let - klobouk dolů. 75%. Scénář je jedinečný a příběh vede k zamyšlení, ať se může zdát být sebenereálnější.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
8
Ve vzdálené budoucnosti havaruje astronautická posádka na planetě, kde žijí dominantní druhy inteligentních opic a kde jsou jimi lidé utlačovaní a zotročení. Stále přitažlivá sci-fi klasika na poli jedinečného postkatastrofického námětu. Určité scény sice již působí naivně a nelogicky, ale to už u klasických snímků prostě bývá. Jedná se o dobrý film, i když snaha o velkolepost pokulhává. Může za to přemíra takřka komorních konverzačních scén značně přesahující dobrodružnost, ne-li akčnost. Myšlenka o moralitě a stavu lidstva je však stále platná. Je člověk skutečně pánem tvorstva na Zemi? Snímek tak problematiku prezentuje sice zábavným dojmem, avšak velice vážně. Málokdo si umí reálně představit situaci, jak je zde prezentováno. Genově nejbližší člověku je opice. Co kdyby se role obrátili a v plné krutosti a cynismu začalo zneužívání lidí? Kouzelná je scéna, kdy se George Taylor snaží ukázat že má inteligenci, čímž by dal najevo, že není žádný divoch. Velice přesvědčivá reakce lidoopů. Dá se i v tomto případě ospravedlnit krutost? Snímek je tak věrným pohledem na lidskou přirozenost ve své bezohlednosti, kde je většina myšlenek léta letoucí veřejnosti moc dobře známá. Bolestně rezonující archaická situace, že? Ale jak pro koho. Tento příběh evokuje k tomu, aby se o tom začalo přemýšlet. Ano, snímek je za pomocí zábavného sci-fi žánru moralizující. Že je lidstvo nepoučitelné je už otázka jiná.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
10
Takhle vypadá perfektní sci-fi. Skvělá atmosféra, geniální pointa a dodnes působivé masky. Planeta opic nemá konkurenta a jestli Burton o několik let později svým filmem něco dokázal, tak že tahle verze překonána už nebude.


Dodatečné informace

Původní název:
Planet of the Apes (více)
  • USA Planeta opic
  • USA Planet of the Apes
  • USA Planéta opíc
Premiéra v ČR:
14. 9. 2017
Distributor:
AČFK
Země původu:
USA
Rozpočet:
5,8 mil. USD
Tržby:
32,59 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Planeta opic je dostupný s českými titulky

Další z kolekce Planeta opic


Podobné


Powered byJustWatch