Jaderná havárie na Three Mile Island

?
Zpráva o "americkém Černobylu".

V roce 1978 byla slavnostně uvedena do provozu jaderná elektrárna Three Mile Island v americkém státě Pensylvánie. Moderní stavba plná zbrusu nové technologie budila zájem odborníků i obyvatel okolních měst a městeček.
Dne 28. března 1978 však právě v této elektrárně došlo k zatím největší jaderné haváriii na území USA. Závada čerpadla způsobila, že voda, chladící reaktor, začala unikat a aktivní zóna se v krátké době přehřála.
Situaci zkomplikoval i lidský faktor. Dispečeři v nastalém zmatku omylem odpojili záložní chladící systém. V prostorách elektrárny byla zaznamenána mnohonásobně zvýšená radiace. S podobnou extrémní situací neměl nikdo praktické zkušenosti. Odborníci se obávali nejhoršího - roztavení reaktoru. Místní i federální úřady neměly o stavu věcí jasné informace, a vyčkávaly s evakuací obyvatel. V obavách před nejhorším odešlo ze svých domovů 140 000 lidí.
Jaderným vědcům a technikům se nakonec podařilo za dramatických okolností obnovit normální provoz. Ale syndrom Three Mile Island zůstal a zůstává v myslích mnoha Američanů. V důsledku této události zavedly federální úřady v jaderných elektrárnách nové bezpečnostní a provozní předpisy, ale výstavba nových reaktorů, určených ke zdánlivě levné a bezpečné výrobě elektřiny, byla v USA na dlouhá léta pozastavena.


Dodatečné informace

Původní název:
Jaderná havárie na Three Mile Island (více)
  • USA Jaderná havárie na Three Mile Island
  • USA Meltdown at Three Mile Island
Země původu:
USA
Ocenění:
Žádná ocenění