Pět miliónů svědků

62%
Pět miliónů svědků
Plakát traileru

Nyní spatříme naivní připomínku toho, že televize kdysi vysílala i inscenace živě, avšak v tomto případě získal přímý přenos překvapivě kriminální rozměr. Během vysílání byl totiž zabit jeden z herců - a vidělo to všech oněch pět miliónů lidí, kteří televizi sledovali. Vyšetřovatelé pak celou podezřelou událost znovu rekonstruují, aby se dopátrali, zda šlo o nešťastnou náhodu, nebo o promyšlený zločin.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
Studiová konverzační detektivka bez napětí či nějaké ponuré atmosféry. Příběh o vraždě v televizním studiu během přímého přenosu detektivní hry představuje pouze poklidný průběh celého vyšetřování. Výsledek je nejasný a tak si ve finále vyšetřovatelé pomohou rekonstrukcí všeho, co se ve studiu odehrálo. Divák během sledování může tak leda hádat, kdo je tím pachatelem. I když námět není špatný, Radovan Lukavský v roli kapitána VB Sudy a Jan Tříska coby vyšetřovatel VB Koval ze slabě zpracovaného scénáře toho moc nevytáhnou. Takže se vlastně jedná o velmi jednoduchou čítankovou detektivku hodící se tak leda na dobu krátce před spaním.
kawa
3 388 bodů
6.5
Z dnešního hlediska primitivní kriminálka ukazující jak to chodilo během živého natáčení televisních inscenací v počátcích TV. Vrah je ale skryt docela umně. Filmovému ztvárnění škodí, že herci nemají co hrát, a takový Otomar Korbelář, již v té době za zenitem, měl dostat větší šanci. Tříska a Lukavský se v hlavních rolích jen trápí.

Dodatečné informace

Původní název:
Pet miliónu svedku (více)
  • Československo Pět miliónů svědků
  • Československo Pet miliónu svedku
  • Československo 5 milionů svědků
  • Československo Five Million Witnesses
  • Československo Mord vor der Kamera
Premiéra v ČR:
31. 12. 1965
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění