Perinbaba

72%

Komentáře a recenze 13

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
4
Zatímco mne staré České pohádky dokázaly vždy okouzlit a přitáhnout k televizní obrazovce,tak Slovenské pohádky na mne měly opačný dopad. Jakubisko to natočil způsobem vlastním a na mne tohle umělecké pojetí pohádky nefungovalo. Zkrátka na jedno shlédnutí ano,ale víckrát opravdu ne.
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9
Jedna z nejpoetičtějších československých pohádek, pocta režiséra Juraje Jakubiska jeho vzoru a učiteli Federicu Fellinimu (včetně obsazení výborné Julietty Masiny do titulní role). Syžet pohádky je půvabný a prostý: Na kočující cirkus spadne lavina. Smrt s kosou (výborná Valerie Kaplanová) obchází kolem a raduje se, ale dítě na saních se jí postaví a než ho Smrt stačí schvátit, spustí Perinbaba vánici a Jakuba jí vytrhne. Dítě vyrůstá u vládkyně sněhu, dokud nevyroste a nezamiluje se. Půvabná Alžbětka (Petra Vančíková) je dcerou rychtáře, ale v rodině ji utiskuje macecha (Soňa Valentová) a její dcera Dora. Jakub Perinbabě uteče na zem i s peřinou a v rodině rychtáře získá službu - a pak i lásku své vyvolené Alžbětky. Smrt se sice Jakuba bojí, ale vzdává se nerada ... Reálie, exteriéry i spousta rekvizit odpovídá tradiční poetice Jakubiskových filmů (včetně všudypřítomné Smrti, cirkusáků v roli chóru, bohaté symboliky - paví peří, panenství, vítr, ...). Role "nadpřirozena" vyrovnávající lidské křivdy a bezpráví je smysluplná a snové obrazy a vize jenom dokreslují pohádkovou atmosféru, v níž i strach je krásný. Bohužel, filmu český dabing jenom ubližuje.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
6
Já prostě Perinbabu dvakrát nemusím, ale dnes jsem jí dal po dlouhé době opět šanci. Pohádka je to drsnější až morbidní.. přesně tak jak to od Juraje Jakubiska očekávám. Že je tato pohádka hodně nevšední není pochyb, ale raději dám přednost těm klasickým, veselým..
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
5
Poslabší. Nějak mě to nevzalo a nevidím v této pohádce nic výjmečného.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
6
Souhlasím s panem Brenanem88. Jednou se to vidět dá. Ale že bych se na to chtěla dívat každý rok o Vánocích, to tedy rozhodně ne.
bidlobox
3 802 bodů
8
Chci to vidět zase! Pohádka z mého dětství...
miza
miza
2 336 bodů
7.5
Každý film od pana Jakubiska je slovenská romantika.Od prvnich chvil poznáte jeho tvorbu,která je pohlazením na duši.
Veronika Rada
Veronika Rada
906 bodů
9
Klasická pohádka kterou mám raději v původním znění, v češtině mě tahá za uši.
Peter12
Peter12
810 bodů
9
Ďalšia z rozprávok,ktorá patrí neodmysliteľne k Vianociam.Pre mňa najlepší film,ktorý režíroval J..Jakubisko. S príjemnými hercami a nezabudnuteľnou V.Kaplanovou.Ešte som nevidel príjemne smiešny film,kde podstatnú čast tvorí smrtka.V tomto prípade Jakubisko stvoril legendu,ktorá ani po rokoch neomrzí.
Bajusa
Bajusa
482 bodů
10
Nejpozoruhodnější, ale zároveň nejkrásnější pohádka, jakou znám. Jako malá jsem se jí bála, protože jsem ji nechápala. Pak ale najednou přišel zlom a já se každé Vánoce nemůžu dočkat, až jí budou zase vysílat. Ovšem na Slovákách, protože český dabing je zneuctění...