Pension pro svobodné pány

73%
Pension pro svobodné pány
Chez Marcel je malý, chudý pension pro svobodné pány. Je však veden přísnou slečnou Mossieovou, která dbá na nekompromisní zákaz přijímat dámské návštěvy. Pokud některý z podnájemníků zákaz překročí, dostane nemilosrdně výpověď. Přesto však mladý pan Mulligen propašuje do svého pokoje slečnu Andělu. K ránu dívku nutí, aby opustila jeho teploučkou postel, neboť se má z plesu vrátit spolubydlící Halibut. Andělka se brání tak dlouho, až se musí chvatně schovat ve skříni, aby ji Halibut neviděl. A kolotoč nejneuvěřitelnějších situací se rozjíždí... Bláznivá česká komedie Pension pro svobodné pány vznikla v roce 1967 podle stejnojmenné divadelní hry irského spisovatele Seana O´Caseyho. Příhody jedné noci a časného rána, kdy byl trestuhodně porušen přísný řád solidního pensionu, zpracoval Jiří Krejčík nejdříve pro televizi a pak je uvedl na scéně Činoherního klubu. Po velkém úspěchu na divadle se rozhodl tuto lehkou konverzační komedii zfilmovat. Hereckou příležitost dal Ivě Janžurové, Josefu Abrhámovi, Jiřímu Hrzánovi, ale i hvězdě předválečného filmu Věře Ferbasové. (Česká televize)



Pete69
Pete69
29 697 bodů
6
Tento film se mi nikdy moc nelíbil. Přesto, že je hlavní dvojice perfektně obsazena, tak komedie o dvou lidech mě moc neberou. Příběh o ženě, která nechce pochopit, že je po krátkém romáku čas odejít z bytu svobodného pána je příliš jednoduchý a na 90 minut už teprve. Možná by to chtělo zkrátit do krátkometřázní scénky, pak by to zafungovalo lépe. 60%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Co se zdá ze začátku jako vtipná a chytrá konverzačka, se mění v trapnou a zoufalou frašku. Škoda... 50%
Sarpele
Sarpele
2 434 bodů
8
Spíš 3 a 1/2. První dvě třetiny výborné, dráždivá titulková sekvence, vtipné dialogy, dynamika (což u převodu divadelních inscenací do filmové podoby zdaleka nebývá pravidlem), ohromné nasazení herců (viz až akrobatické eskapády Jiřího Hrzána) vše podléhající koncepci a řádu. Poslední třetina se však režisérovi bohužel poněkud vymkla z rukou, jakoby nevěděl, jak to celé ukončit, a celý film vyznívá do ztracena.


Dodatečné informace

Původní název:
Pension pro svobodné pány (více)
  • Československo Pension pro svobodné pány
  • Československo Bed Time Story
  • Československo Boarding House for Bachelors
Premiéra v ČR:
26. 4. 1968
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Pension pro svobodné pány je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch