Pasáček z doliny

71%

Komentáře a recenze 3

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
10
Poetický příběh malého chlapce v poválečné době je výpovědí velice těžké doby pro všechny zúčastněné. Vlastimil Drbal v roli onoho chlapce je přesvědčivý a herecký výkon až dojemný. Jeho pohádková představivost například způsobí, že postupující dva banderovce považuje za krále a jeho písaře. Prožívá období plná nenávisti a zášti. Svět dospělých je pro něj nepochopitelná realita. Též vynikající je Ilja Prachař v roli sedláka. Jeho přisprostlá drsnost je až zarážející, ale hodna své době. Neprávem pozapomenutý snímek, který svou upřímností jednotlivých postav poukazuje na tragédii života každého z nich. Umělecká hloubka snímku je příznačná a velice dojemná. Jedná se o mistrovské dílo vynikajícího režiséra Františka Vláčila, který dal do příběhu ohromný přesvědčivý cit.
Fingon
16 886 bodů
8
70% Asi nejlepší Vláčilův film z osmdesátých let. Obsahuje několik zajímavých nápadů (banderovcům rozumíme jen pokud mluví česky, pokud mluví německy a hlavní hrdina nerozumí, ztiší se zvuková stopa do sotva slyšitelné polohy).
Bigrambo
Bigrambo
238 bodů
9
„Tož tak na světě.“ Vláčilův s citem vyprávěný příběh malého chlapce v těžké poválečné době mě chytil za srdce a nepustil… Skvělý výkon podal představitel malého pasáčka Vlasta Drbal a psát, že pánové Prachař, Kemr či Schmitzer nepodali také špatný výkon je zcela zbytečné. Tento film si rozhodně zaslouží Vaši pozornost!