Pár správných chlapů

71%

Komentáře a recenze 7

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 102 bodů
6.5
Mariňácké soudní drama s nesourodou dvojicí pro tento žánr ( Tom Cruise - Demi Moore ), kterou si umím představit v nějakém sladším kousku. Klasický hrdý snímek typický pro devadesátky z vojenského prostředí. Vadilo mi, že na sebe neustále někdo křičel a přeci jen chtělo ubrat na intenzitě psychických výlevů herců.. to naopak svědčilo Jacku Nicholosonovi, který je v tomto doma, jako nikdo jiný. Dobré- 65%.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Reiner už v Misery dokázal, že dovede v sevřených prostorech a omezeném prostředí natočit atmosférický a hrůzný snímek. Pár správných chlapů (1992) byl další z řady módních právnických thrillerů, které byly navíc zasazeny do atraktivního prostředí vojenské základny. Rob Reiner dostal poprvé k dispozici jednoznačné superhvězdy. Do hlavních mužských rolí mohl počítat s Jackem Nicholsonem a Tomem Cruisem a zlí jazykové tehdy tvrdili, že vlastně i s Demi Moore, která měla vždy spíš pověst chlapa. Pár správných chlapů se ukázalo jako divácký megahit a Rob Reiner ho bez větších obtíží ustál. Většina pozdějších filmů v tomto thrillerovém subžánru pak přímo či nepřímo operuje s odkazem tohoto zajímavého filmu. Reinerovi se opět podařilo dostat z herců velmi zajímavé výkony, což svědčí zejména o Jacku Nicholsonovi, jehož závěrečná řeč patří k jeho hereckým vrcholům.
lamps
lamps
15 150 bodů
7.5
Soudní thriller jako vyšitý. Herecké výkony jsou pěkně seřazeny od těch slušných(Cruise), až po ty excelentní(Nicholson), scénář v rámci možností zajímavý a nápaditý a silné aroma námořnické hrdosti a důstojnosti, které z každého správného chlapa jen odkapává, dodává filmu mnohem větší rozměr. Oscarová nominace za nejlepší film sice není úplně na místě, ale Rob Reiner přesto stvořil působivou podívanou, jaká si v rámci žánru zaslouží stejně výsadní postavení, jako závěrečný projev Jacka Nicholsona v učebnicích herectví..
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
5.5
Nadprůměrný vojenský film. Nevzal mě za srdce. Bohužel.
hrumsrt
hrumsrt
9 127 bodů
8
Další představení dirigované vždy poctivým Robem Reinerem.. Nepříliš podle jména známý režisér, za kterého ale hlasitě mluví jeho práce a věčnou připomínkou na ni vyrytá hvězda na Hollywoodském chodníku slávy. Rodák z nejmultikulturnější části New Yorku, jaká navíc nemá tu nejlepší pověst, z věčného Bronxu.. V porfóliu tolik žánrových pokusů, tolik kultovních snímků, kde za za těžko volit jeden ten nejlepší. Ale přece jen to udělám.. Jsou to totiž právě Pár správných chlapů. I když Reiner tady sklízí především genialitu Sorkinovy původně divadelní předlohy a mistrovské herecké umění zdejšího osazenstva, tak tu vlastní pečeť a jmenovitý podpis zde bude mít navždy.. Případ záhadného úmrtí vojína Santiaga jde před vojenský soud a je na nezkušeném ale ambiciózním poručíku Kafeem, coby Tomu Cruisovi v jedné ze svých ikonických rolí, aby došel spravedlnosti.. Možná jen takový spin-off Top Gunu, který nakonec není tak cool, ale jinak je lepší úplně ve všem. Nebo dokonce rutinní epizoda JAGa, akorát že tenhle americký seriál s tématem vojenských soudů je tu až díky tomuhle filmu.. Zdánlivě jasný případ vraždy, který jen potřebuje advokáta, aby všechno mělo náležitou formu. Jenže skutečnost je daleko zamotanější a dává nakouknout do nečestných procesů v americké armádě. Což je ideálně možnost pro mladého energického právního zástupce, aby dokázal sypat argumenty a námitky, jen aby došel spravedlnosti a roznesl Kevina Bacona, jehož pořád nemůžu kvůli Spáčům snést.. A jak jsem již někde říkal, americký soudní proces je vtip, který je ale ve filmové podobě vrcholem atraktivnosti, což se tady zase potvrzuje.. A v partě se snaživým a drzým Cruisem, ještě krásnou Moore je radost trávit čas. I když proti stojí fantastický Jack Nicholson, jehož finální řeč instantně konkuruje té Costnerově z taky skvělého JFK.. Kromě pomalejšího rozjezdu to už jen graduje.. Solidní námět ve správných rukách, jakých žánrově moc není. P.S. Po skončení filmu mi zůstávala jen myšlenka "Cruise se asi pos*al!" 85%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8
Zařazení filmů podle kvalit je nejen sporné, ale hlavně nemožné v nich určit dokonalost. Na jedné straně máme odvážnou vizi, která si upravuje zavedené postupy, kombinuje je, či je přímo porušuje. Ty snímky jsou tak výrazné díky svému odhodlání a odvaze být jiné. Jenže jsou filmy, které nic z toho dělat nemusí a stejně jsou obecně chápany jako skvělé, protože jsou udělány precizně dobře a s tím "běžným" pracují tak, jak se sluší a patří. Pár správných chlapů je to tradiční, avšak jen v tom nejlepším slova smyslu, neboť díky ukázkové režii, střihu a hereckého obsazení může ten dialogy povznášející scénář fungovat zrovna tak, jak funguje tady.
CrazyMarty
CrazyMarty
3 237 bodů
7
Jistě si všichni vzpomenete na tyto filmy, když se řekne americké akčňáky 80. a 90. let. Pro spoustu lidí je to definice Top Gunu nebo Mission: Impossible. Mnoho tehdejších blockbusterů má totiž velice podobné kouzlo, jako má právě tento snímek. Určitou dravost, silná herecká jména a hlavně Toma Cruise v hlavní roli. Rob Reiner se tedy rozhodl nadělit nám jeden takový devadesátkový snímek, jen ne tak akční, jako spíše dramatický. Dílo je natočeno na motivy divadelní hry scénáristy Aarona Sorkina a o kameru se postaral skvělý Robert Richardson (Prokletý ostrov, Nespoutaný Django, Četa), dvorní kameraman pro Quentina Tarantina. Drama ohledně soudního procesu se zabývá dvěma vojáky z americké základny Guantanamo Bay na Kubě, kteří čelí obvinění z vraždy svého kolegy, vojína Santiaga. Vojenská prokuratura svěří obhajobu mladému poručíku Kaffeemu (Tom Cruise) s asistentem Samem Weinbergem (Kevin Pollak). Kaffee klientům doporučuje, aby se přiznali a dostali tak co nejnižší trest. Do toho ale vstupuje kapitánka Gallowayová (Demi Moore), která dohlíží na případ a má jiný názor. Podle ní, oba obvinění pouze vykonali rozkaz svého velícího důstojníka - takzvaný rudý zákon. Přesvědčování Gallowayové, donutí Kaffeeho, aby se pokusil o nemožné. Rozhodne se dokázat nevinu obžalovaných. Vypíchnout se rozhodně musí herecké výkony jak Cruise, Demi Moore, tak Jacka Nicholsona (kterého jsem chtěl ve výsledku snad trochu déle) podpořené ještě dobrým soundtrackem. Hrdiny si tak okamžitě zamilujete a nebo je hned začnete patřičně nesnášet. Filmu rozhodně nechybí napětí. Je velice skvělé sledovat, jak Kaffee musí sehnat důkazy a především se postavit veliteli základny, plukovníkovi Jessepovi (Jack Nicholson), člověku s bezchybným vojenským rejstříkem a styky na nejvyšších místech. Jejich konfrontace na konci filmu, kdy se snaží Kaffee přinutit plukovníka k přiznání, je dnes již naprosto ikonická. Věčné předhánění Kevina Bacona u soudu s Cruisem patří k nejlepším částem filmu a finále s plukovníkem je pak jen třešničkou na armádním dortu. Je pravda, že není tak velkolepý nebo silný jako novější soudní spor Aarona Sorkina Chicagský tribunál, i tak se ale jedná o nadprůměrnou záležitost. Snímek vidím na 7/10.