Páni Edisoni

64%
Páni Edisoni
Plakát traileru
Už v 80. letech si tvůrci tohoto dětského snímku vysnili, že se kdesi vyskytují technicky nadané děti, které zbožňují elektrotechniku i první počítače. Prožily tenkrát mnoho veselých i napínavých příhod - zvláště když zjišťovaly, co vzácného tajemné novinky dovedou. Dnes se ovšem na tehdejší špičkové vynálezy díváme s úsměvem, stejně jako na samotný film.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
7
Jakub Wehrenberg a Jiří Strach se sešli ve výborném dětském filmu o talentovaném chlapci v elektronice, jehož vynálezy budili zmatek a pohoršení. Snímek je při dnešním pohledu obrovský nostalgický skvost, už jenom kvůli vynálezům, které byli ve své době velkým přínosem, ale dneska spíše budí úsměv. Ve své době musel nadchnout spoustu kluků, kteří měli podobný koníček. Příběh je to veselý, svým způsobem dobrodružný i poučný. Písnička Jiří Schmitzera 'Ferda jede na kole' provázející celý příběh stále upozorňuje na dětskou fantazii a prozíravost. Prezentace vesnického života je povzbudivě reálná. Škoda, že takovéto filmy nevznikají i dnes.
hp24
2 833 bodů
7
Pany Edisony jsem poprve videl az v r. 2014 - a bylo to prijemne retro do doby, kdy nikdo nemohl tusit, kam se rozvinou elektronicke vymozenosti, pocitace a automatizovane rizeni vyroby (jak se tehdy nazyval tento obor). V detskych rolich nelze nepoznat Jakuba Wehrenberga (jeho herecky projev se za ta leta nezmenil) a Jiriho Stracha. No a pripominka programovaciho jazyka "Karel" byla take usmevna - mozna by se mohla pouzivat na soucasne politiky ("Dvojkrok = krok, krok, konec" , "Dokud neni zed, opakuj krok"), nekteri by to potrebovali, aby trefili do Snemovny, ve Snemovne ke svemu mistu a na svem miste do hlasovaciho zarizeni.....

Dodatečné informace

Původní název:
Páni Edisoni (více)
  • Československo Páni Edisoni
Premiéra v ČR:
1. 12. 1987
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch