Panenství a kriminál

67%
Panenství a kriminál
Plakát traileru

Přitažlivá a vyzývavá šestnáctiletá dívka nemá o ctitele nouzi, avšak o problém hýbající celým malým městečkem se zaslouží, když ze znásilnění obviní svého šarmantního strýčka, když se jej předtím marně pokoušela svést. Nahořklá komedie, jediný film režírovaný hercem Václavem Lohniským, se opírá o živelné herectví jak Vladimíra Menšíka v roli výřečného strýčka, tak Lucie Žulové jako poťouchlé svůdnice. Vcelku ožehavé téma bylo pojednáno vtipně a nešetřilo dvojsmysly, třeba při soudním přelíčení, kdy údajně postižená dívka byla vyzvána, aby se tužkou trefila do pohybujícího se papíru s dírkou...




Pete69
Pete69
29 697 bodů
7.5
Civilně natočený film s vážným tématem.. homor, nadhled, skvělý výkon Vladimíra Menšíka, jednoduchost, lidskost, ale i pohoda života na vesnicí, to je Panenství a kriminál. Kvalitní nenáročný a bohužel zapomenutý snímek, který mě pobavil a jsem opět překvapen, jak bohatou máme filmovou studnici.. pořád je v ní co objevovat.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
Dnes už v podstatě neznámá černá komedie o událostech kolem obvinění ze znásilnění mladé dívky vlastním strýcem. A je otázkou, proč je snímek opomínaný. Byť se nejedná o dramatizaci, ale spíš o humorný nadhled, problematika, tak jak je stavěná, je přímo nadčasová. Zkrátka, něco takového by se mohlo stát i dnes. O to smutnější, vlivem nezájmu o tento snímek, je fakt, že se jedná o jediný film Václava Lohniského, který nejen že spolupracoval na scénáři, ale posadil se i na režijní stoličku. Jedná se o jeho jediný film, na kterém pracoval jako režisér, a film je to vskutku výborný. Zásluhu samozřejmě na tom má také Vladimír Menšík v roli obviněného strýce, na kterém je celá tato koncepce stavěná. Málo se ví, že Václav Lohniský působil, kromě herectví, také jako režisér divadelní, takže režijní zkušenosti měl, byť krapet odlišné. Máme tu svůdnou šestnáctiletou dívku, neustále se ke svému strýci vtírající, která přijde o panenství s místním hochem, kterého však zapře a její aktivní matka vlivem různých výpovědí a drbů obviní právě jejího strýce. Pro něj je to katastrofa, neboť měl být zrovna zvolen předsedou národního výboru. Následující dění plně ukazuje průběh vyšetřování, soud a hlavně jak reagují obyvatelé malého městečka, kde se příběh odehrává. Ožehavé téma ve svém smyslu skutečně zdvihá varovný prst, neboť se zde jasně ukazuje, jak stačí málo, aby byl člověku zničen život. Fakticky do průběhu vývoje děje je vybráno to nejpodstatnější a když se nad tím vším zamyslíme, od reality to skutečně moc daleko nemá.
kawa
3 388 bodů
6.5
Jednoduchý děj stojí a padá na komice Vladimíra Menšíka. Super je scénka , kdy ukazuje Augusta Velenovi co měla dělat holčina před znásilněním.:)

Dodatečné informace

Původní název:
Panenství a kriminál (více)
  • Československo Panenství a kriminál
Premiéra v ČR:
16. 1. 1970
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění