Pahorek

81%

Komentáře a recenze 11

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 102 bodů
7
Velmi pěkný snímek, který se celý odehrává v nápravném zařízení pro vojáky. Tématika je sice klasická - boj mezi vězni a dozorci, ale zde je to okořeněno skvělými herci a černobílá barva tomu dodává ještě něco navíc. Trošku mě štve, že v každém podobném filmu jsou vězni ti hodní a dozorci vždy špatní.. ale to jen taková malá vsuvka, která kvalitu filmu neovlivňuje. :)
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
10
Velmi intenzivní film. Přitom působí dost přesvědčivě. Lumetova vynikající režie a bez výjimky strhující herci to táhnou ještě o stupínek výš, než samotný silný námět.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Slavný snímek upoutal pozornost již ve své době, když se dostal do výběru na Zlatou palmu V Cannes, odkud si film odnesl prestižní cenu za scénář. Film byl také nominován na řadu výročních cen BAFTA pro nejlepší britský film. Pahorek je stejně tak o vůli, jako o odvaze a lidské důstojnosti. Film má mimořádně silné herecké výkony, nikterak nevadí, že je podle divadelní hry a Sean Connery je jedinečný.
lamps
lamps
15 150 bodů
7.5
Opravdu silný zážitek umocněný hlavně ponurou minimalistickou výpravou a oblíbeným prostředím nápravného zařízení, kde se role automaticky mění a z vězňů se stávají velcí hrdinové. A přestože jsem byl přesvědčen, že tahle rovnice už byla zpracována všemi možnými způsoby a nemůže mě tedy ničím překvapit, Lumet vytvořil natolik oslovující a osobitý snímek, že jsem nestačil zírat. Deprimující a myšlenkově rozmáchlé vyprávění, které si vzhledem ke svému stáří sice nedovoluje zajít tak daleko, jak by možná bylo potřeba, ale přesto dokáže diváka nevybíravým znázorněním lidské krutosti i dnes dokonale pohltit. Kdyby se Lumet rozhodl pro barevnou výpravu a zkrátil stopáž o nějakých 15 minut, to bych teprve chrochtal blahem :)
avenis
avenis
7 909 bodů
8
Tento film se začal natáčet měsíc před mým narozením. Dnes jsem jej viděla poprvé. Ačkoliv se již považuji za značně otrlou, přimrazil mě do sedačky... Některé věci se prostě nemění. Stále se dostávají k moci lidé neschopní, zakomplexovaní či jinak morálně deformovaní. A svými masochistickými choutkami působí jiným lidem zoufalství a beznaděj. Myslím, že herci si sáhli na dno. Všimli jste si, že ten záběr pobíhání přes pahorek je nesestříhaný? A určitě to netočili na první dobrou... (2.11.2020)
kubas369
4 086 bodů
8
Další Lumetovo minimalistické drama jen vyměnil místnost u soudu za karný tábor kdesy v libyjské poušti a 12 mužů rozhodující o vině či nevině za 5 vojáků (s pohřešky proti zkostnatělým vojenským řádům), jejich tři naprosto rozdílné dozorce a jednoho doktora. Kde se tato nesourodá skupina snaží vyřešit, každý po svém zde vzniklý problém umrtí jednoho z nich. A znovu tu máme až pedantsky vykreslené charaktery všech zůčastněných a atmosféru, kterou by záviděl kde jaký akční snímek.
slord
slord
3 832 bodů
10
Skvelý Connery vo skvelom filmovom počine. Síce som nepochopil čiernobiely vizuál, ale zvykol som si naň, a film som si užil naplno. Sledujeme silu ľudského ducha a jeho nezlomnosť. Sadistický seržant bola výborná záporná postava (na úrovni sestry z Preletu nad kukučím hniezdom). Sidney Lumet natočil výborný film, ktorý človeka nenechá chladným. Veľká spokojnosť. 9/10
výfuk
výfuk
2 975 bodů
9.5
Úžasná výprava do vězení vojáků, kteří bojují, aby prežili a přežili i ostatní. Zrada a přátelství jde ve filmu hezky ruku v ruce. Lumet mi ukázal úžasných Dvanáct rozhněvaných mužů, kteří byli perfektní, ale už je to dávno. Teď přišel geniálně provedený Pahorek. Po asi jedné hodině jsem měl trochu pochyby, ale ty byli docela rychle zahnány nad kvalitou a scénářem. Thumb up!
miza
miza
2 336 bodů
9
Velice zajimavý film.
Váleček
360 bodů
8
I přes to, že je snímek minimálně 2x starší než já, tak mě dokázal spolehlivě zaujmout a vyvolat ve mě napjaté očekávání, jak si s Williamsem poradí.