Ovoce stromů rajských jíme

66%

Komentáře a recenze 3

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Hele, asi takhle: Nevím. Nejsem teď v náladě odpálkovat Chytilovou jako v tomto filmu ztracenou umělkyni, ale upřímně řečeno... No na druhou stranu může být hezké se někdy ztratit. Zatím dám neškodně zbabělé tři hvězdy a slibuju, že se vrátím!
Fingon
16 886 bodů
10
"Ovoce..." jsem poprvé viděl v roce 2009 jako ani ne dvaadvacetiletý student, když snímek uvedla Česká televize, a odrovnal mě tak, že jsem mu napálil (zcela v protikladu s většinou mých přátel a většinou ostatních hodnotících) plný počet. Vracím se ke snímku po patnácti letech prostřednictvím britského DVD Second run. Čeho je to podobenství, to je mi úplně fuk, příběh je o ničem. Naopak si vychutnávám stylizované herecké výkony (podtržené přemluvením některých herců), (na české poměry) obrazové orgie, hrátky s kamerou (ručka? Různorodé formáty filmového materiálu, na které se natáčelo?), filmové citace (razítkování z Ostře sledovaných vlaků a Nosferatu) a to vše je završeno Liškovou hudbou. Maximální hodnocení nechávám...
cerfik
cerfik
7 890 bodů
7
Víc ujeté mi od Věry Chytilové přišlo už jen první porevoluční "Mí Pražané mi rozumějí (1991)" a téměř hned mě napadlo, že přelomy epoch jsou u paní Chytilové trochu rozpačité a je to jako když někdo v rámci úklidu vyhází bordel a vás v něm nechá vymáchat a k tomu s tou nenapodobitelnou štiplavostí a sarkazmem. Tohle rozhodně naní pro každého.