Outland

64%
Outland
Plakát traileru

Na nejskrytějším z Jupiterových měsíců, planetě Io, je umístěna těžařská kolonie Con-Am 27, pekelné místo, vybavené špičkovou technologií. Policejní šerif William T. O'Niel tu vyšetřuje záhadná úmrtí mezi horníky. Při hledání pravdy je však zcela osamocen.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
7
Těžební společnost, tentokrát na jednom měsíci planety Jupiter. Ano, tentokrát, neboť takové prostředí se v osmdesátých a devadesátých letech ve sci-fi žánru ve filmovém pojetí používalo hodně často. Jak ve vesmíru, tak i na Zemi v hlubinách oceánu. Dějově však máme patřičnou změnu. Sci-fi je ve spojení s krimi žánrem, čímž se příběh stal zajímavým sci-fi kriminálním thrillerem, ve kterém se v hlavní roli federálního maršála vyšetřujícího záhadná úmrtí představil Sean Connery. Celý film se ale kupodivu ničím zvláštním nevymaňuje. Maršál prostě hledá padoucha, během čehož mu samozřejmě půjde o život, a to je vše. Jen se to neodehrává na Zemi. Nic víc, nic míň. Přenést krimi žánr do takového prostředí byl zajímavý nápad, který však zůstal na půl cesty. Atmosféra je příznačná a neústupný charakter maršála podmanivý, což jakoby základu daného aspektu postačilo. Napětí však vázne a akční scéna ke konci se sice snaží být věrná typickému akčnímu žánru se vším všudy, avšak stále nabývá dojmu leckteré podivnosti. Sci-fi výprava je na počátek osmdesátých let povedená, takže dané prostředí i dnes má určitý atmosférický efekt. To se týká i speciálních efektů, které jsou i dnes přesvědčivé, i když mnohé, stejně jako u filmu 'Vetřelec' (1979), po technické stránce zastaralo. Viz třeba monitory a grafika počítače. Onu atmosféru to však drží pevně a to je na tom to nejdůležitější. Jedná se o zvláštní film, který má snahu uspokojit spíše po thrillerové stránce, než po sci-fi. Divák si musí najít své divácké místo k plnějšímu uchopení celé etudy, což není zrovna jednoduché. Avšak komu se to povede, filmový odpočinkový zážitek potom budiž zaručen. V opačném případě se celý koncept snímku ponese jen v trochu lepší průměrnosti.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Tenhle film miluju. Viděl jsem ho poprvé ve třinácti a naprosto mě na něm rozsekaly detaily, kterými se to ve filmu jenom hemží. Kapka krve stoupající vzhůru? Sean Connery jako tvrďák na vesmírné stanici? Ale ano. Film se odehrává v reálném čase a je v podstatě remake westernu V pravé poledne.
lamps
lamps
15 156 bodů
6
V pravé poledne (1952) vsazené do vesmírných kulis alá Vetřelec, se Seanem Connerym v hlavní roli? Okey, beru všemi deseti. Námět fajn, Connery jakbysmet a o Jerrym Goldsmithovi ani nemluvě, ale Hyams coby scénárista příliš nezaujal a nepřináší ve více jak sto minutách takřka nic, co by stálo za zapamatování a dlouhodobě přetrvalo - nechci tomu určitě křivdit, audiovizuálně se jedná o prvoligový sci-fi zářez a atmosféra v druhé půli funguje možná ještě lépe než u zmíněného westernu (který moc v lásce nemám), ovšem kazí to neúměrně jednoduchý příběh a slabé zobrazení záporáckého syndikátu. Ale pravda, něco přeci jen přetrvalo - pikantní výbuchy hlaviček ve smrtelné atmosféře, později upgradované ve slavném Total Recall..

Dodatečné informace

Původní název:
Outland (více)
  • Velká Británie Outland
  • Velká Británie Atmósfera cero
  • Velká Británie Atmosfera zero
  • Velká Británie Gyilkos bolygó
  • Velká Británie In spatiu
  • Velká Británie Odlegly lad
  • Velká Británie Operaatio Outland
  • Velká Británie Operasjon Outland
  • Velká Británie Operation Outland
  • Velká Británie Outland - Atmosfera Zero
  • Velká Británie Outland - Comando Titânio
  • Velká Británie Outland - Planet der Verdammten
  • Velká Británie Planeta prokletih
  • Velká Británie Rumstation Jupiter
  • Velká Británie Tajna Jupiterovog mjeseca
  • Velká Británie Třetí měsíc Jupitera
Země původu:
Velká Británie
Rozpočet:
16 mil. USD
Tržby:
17,37 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Outland je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch