Obsluhoval jsem anglického krále

69%

Komentáře a recenze 34

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
5.5
Obsluhoval jsem anglického krále je pro mne jeden z nejhorších snímku,které má na svědomí Jiří Menzel podle Hrabalova románu. Film postrádá jakékoliv tempo a jakoby se vypařilo kouzlo jejich minulých snímků. Humor zde vůbec neexistuje a snad kromě Kaisera zde nemám koho chválit.
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9.5
Jiří Menzel prostě Hrabala umí - a je skvělé, že se dostal i k této po léta třaskavé látce; asi žádný režisér by si neporadil lépe. Román napsaný metodou surrealistického automatismu si svou surreálnost zachoval i ve své filmové podobě: drobný, ale mimořádně ambiciózní Jan Dítě si za každou cenu snaží splnit životní cíl - stát se milionářem a mužným šťastlivcem. Po cestě za splněním svého cíle postupně vzhlíží ke svým vzorům: k obchodníku Waldenovi (Marián Labuda), k vrchnímu Skřivánkovi (Martin Huba), k milionářům užívajícím si gastronomické i erotické orgie. Žádné štěstí ani úspěch včetně radosti z vyznamenání habešským císařem však u něj nemá dlouhého trvání; čím více usiluje a obdivuje se mocným, kteří jím většinou pohrdají, tím více je osamělý a nešťastný. Menzelův scénář mu - na rozdíl od knižní předlohy - umožňuje katarzi alespoň na sklonku životní pouti. Kniha i film zachovávají podobu společenské kroniky první poloviny 20. století včetně nekonvenčního pohledu na období 2. světové války. Několik minimalisticky pojatých rolí (mj. zpěvačka Tonya Graves jako habešský císař, Julia Jentsch jako Líza, Milan Lasica jako profesor nebo Zuzana Fialová jako potrestaná dělnice) dokládá Menzelův výjimečný cit pro obsazení postav. Mírně sporné (nebo spíš nadbytečné) se jeví pouze obsazení hlavní role nadvakrát, dvojicí herců: nic proti Ivanu Barnevovi, je roztomilý, ale předpokládám, že Oldřich Kaiser by dokázal zvládnout celou plochu filmu bez problémů sám, v celém věkovém spektru.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7.5
Film dnes již prověřený časem, který si získal oblibu diváků. Jistě, každému se líbit nemůže, to by stačil jeden režisér, jeden scénárista a vzdáleně by mohli dohlížet na tvorbu filmů. Co by za to dnešní filmaři dali, aby vzniklo alespoň něco takového i dnes. S nadhledem o vážném tématu. Asi by bylo lepší obsadit film jen našimi herci, ale je to koprodukce a ta se ne vždy takto povede.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Je to především smutné, když kdysi dobrý filmař udělá něco tak strašně špatného, že to málem zpětně znehodnocuje díla, která udělal v minulosti. Tahle kýčovitá nevtipná groteska opravdu bolí.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Chvílemi to fakt připomíná staré grotesky. V tom špatném slova smyslu. Škoda, že tohle Menzel netočil v době, kdy ještě točit uměl, protože potenciál to fakt mělo. 4.5/10
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
5
Zvláštní, něco do sebe tento film určitě má.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8
Bravurně pojatá satira na společnost, které nechybí vtipné, či naopak silné momenty. Vše navíc doplněné o vizuální slast a přesných kompozic. Menzel skloubil všechno možné, ale ani v jednom záběru není vidět, že by byl z něčeho nejistý. Za mě pevných 80%.
cerfik
cerfik
7 890 bodů
10
Krásný poetický film, plný jemného humoru, který ukazuje s určitou lehkostí a humorným nadhledem jak blízko si dobro a zlo jsou a to i v jedné lidské bytosti. Jan Dítě je stejně jako mladý (Ivan Barney), tak i na sklonku svého života v podání Oldy Kaisera zahraný úžasně a je to role hluboká a plná zdánlivých protikladů. Film na který se rád opakovaně podívám, má své nezaměnitelné čaro.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
4
Filmy Jiří Menzela jsou jednoznačně skvělé. Ale i jsem si přečetla názor odborníků, že tento film má velice pomalé tempo a jako by už byl Menzel starý a "opotřebovaný", prostě že to není to pravé ořechové. Dvakrát jsem tento film nedokoukala, potřetí jsem si řekla, že MUSÍM, byla tam místa dobrá, vtipná, "menzelovská", ale asi se mi to ze všech jeho filmů líbí nejméně.
Cettlovka
5 032 bodů
9
Celkem slušně natočené knižní dílo.