Občan Kane

80%

Komentáře a recenze 17

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7.5
Velmi dobrý a čistý snímek z dod, kdy nebyly žádné zvláštní efekty a tak musel mít film prostě dobrý scénář, aby se prosadil.. Obcan Kane má skvělý scénář. Viděl jsem ale i lepší filmy z té doby a titul nejlepšího filmu všech dob, bych mu osobně neudělil. Za mě výborných 75%.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Nepřipojím se k nadšenému davu, protože na mě Občan Kane nějak zvlášť nezapůsobil. Celý Kaneův život mi vůbec nepřipadá jako nějaká fascinující látka pro film a ikdyž vezmu v potaz tu technickou stránku filmu (ročník 41 bych mu nehádal ani ve snu) tak ten příběh mě prostě a jednoduše minul...5/5/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Občan Kane je úžasný film. Ponechme stranou to hodnocení nejlepšího filmu všech dob, které se stává nepříjemným stigmatem, a které se už v souvislosti s tímto filmem přeci jen pár let už moc nepoužívá. Dnes se takto hovoří o filmu Vykoupení z věznice Shawshank, pro připomenutí dlouhé roky se tak hovořilo o Jihu proti Severu nebo Casablance. Občana Kanea vzala na milost i rodina Hearstova. Stalo se to v roce 2012. Pouhých 27 let po smrti Orsona Wellese.
lamps
lamps
15 156 bodů
10
Kinematografické poupě. Úžasná hra s mizanscénou, osvětlením a vedením divácké pozornosti. Vynikající Welles a největší MacGuffin v dějinách.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
10
O Občanu Kaneovi toho padlo už hodně a proto bude asi těžké tento film ohodnotit nějak jinak než jak už ho pravděpodobně někdo zhodnotil. Hned na začátek musím podepsat, že se nelhalo a Občan Kane je skutečně jeden z nejvýraznějších filmů všech dob, který je úchvatný po každé stránce. Osobně u filmů hodně cením fakt, že dokážou fungovat i přes své výrazně stáří a se svým vznikem v roce 1941 a tudíž stářím ve věku 79 let musím říct, že Občan Kane je opravdu skvělý a fakt, že dokáže skvěle fungovat i diváka pro 21. století ukazuje, že jde skutečně o film, který je tak výrazný, že si dokáže získat pořád nové a nové diváky. Ono slovo Rosebud si ve finále musí každý divák rozluštit sám, protože ani postavě reportéra Jerryho Thompsona se záhadu Kaneova posledního slova rozluštit nepodaří. Slovo Rosebud má tak pro každého diváka jiný význam. Za důležité poselství Občana Kanea se ale dá rozhodně označit fakt, že peníze a moc neznamenají automatické štěstí. Myšlenka a fakt, který spousta lidí ignoruje a automatické zbohatnutí by brali jako odškrtnutí všech problémů a začátek bezstarostného života. Jenomže tak snadné to není a uvědomoval si to i samotný Charles F. Kane. Občan Kane je v rámci filmového vyprávění skutečně strhující a dost možná i díky Wellesově mladické filmařské divokosti hodně intenzivní. Zároveň má skutečně působivý vizuál přes povedenou kameru a především parádní soundtrack Bernarda Hermanna, který se postaral také o soundtracky k filmům Psycho nebo Twisted Nerve a jeho hudba vždy lahodila uším a dokázala zároveň nahnat lehkou mrazivou atmosféru či rovnou husí kůži. Nemám nic proti tomu označit Občana Kanea za jeden z vrcholů kinematografie. Protože s tím souhlasím. Možná jsem čekal dlouho, skutečně ale nelituju, že jsem film viděl. Naopak lituji, že jsem si čas neudělal dřív. Jeden ze skutečných vrcholů kinematografie (i když bych přece jen neřekl nejvrchovatější), který mě vlastně dost láká k tomu abych dohnal i zbytek Wellesovy tvorby. A doufal, že se nikdo bláhově v Hollywoodu nepokusí o remake…..
M3lios
M3lios
9 141 bodů
10
Film ,ktorý predbehol svoju dobu natoľko ,že ešte v osemdesiatych rokoch boli niektoré filmárske prvky raritou. Čo sa dá o tomto filme vlastne napísať? Kto nevidel neuverí a kto nechápe nepochopí. Len máloktorý film dokáže byť spravený tak realisticky a pritom môže byť tak strašne mimo zabehnutých koľají. Btw ako študujúci ekonóm som si to nesmierne užil. Na toto budem ešte dlho spomínať. Pôvodne som chcel napísať plnohodnotnú recenziu ,ale tento film si ju nezaslúži. Miesto toho by potreboval poriadnu pozornosť a po toľkých rokoch aj status legendy ,ktorú každý videl. Ako tu už niekto písal ( Adasin ) : "Kdyby někdo přidal barvy, řekl že je to jen pár let starý film, a že Kane byl skutečná osoba, uvěřila bych mu." A to je presne to ,čo na filmoch z tejto doby milujem - ich autentickosť...Známka: S ...Zbytok už prenechám Vám...Bude Citizen Kane diskutabilný a super film aj po rokoch ,alebo ho necháte zapadnúť?
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
4
Natočené je to skvěle v rámci doby, ale jinak nepříliš zajímavé. Prostě příběh o muži, který velmi zbohatne a pak všechno ztratí (ženu), protože se chová jak dominantní čůrák - což je. Technocky dobré ale obsahově napiču.
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
6
Mistrovský kousek z hlediska analytického vyžití. Ale na můj vkus je Občan Kane až příliš odtažitý na to, abych z něho měl nějaký silnější feeling. Prostě úchvatná látka k diskuzi, nikoli však film, který by se ve mě výrazněji emocionálně zapsal. Jeden poletující pytlík podbarven hudbou Thomase Newmana mne zasáhl mnohem více, než celý Občan Kane...
avenis
avenis
8 145 bodů
7
Až nepochopení nového filmu Mank" (2021) mě přimělo, abych si doplnila vzdělání a podívala se, co to ten Mankiewicz se zlomenou nohou vlastně psal... No, budu si to muset pustit ještě jednou. Protože by byla škoda, abych se připravila o tu zajímavou kameru, střihové efekty a hru stínů, když musím číst titulky... Dějově sice zajímavé, ale ne moc. Nedá se říct strhující ani nudné, ... něco mezi. Ale svou sílu to má. (2.3.2021)
cerfik
cerfik
7 890 bodů
10
Řekněte mi kdo z filmových fandů by neznal jméno Orson Welles a jeho Občana Kana. Začít svou dráhu takovýmhle mistrovským dílem to se opravdu těžko překonává. Dodnes má film co říci a na svou dobu je zpracování dost jiné a velmi originální, taky bylo inspirací pro mnoho skvělých režisérů. Patří to do zlatého fondu geniálních filmů.