O věcech nadpřirozených

73%
O věcech nadpřirozených
Plakát traileru
Karel Čapek s oblibou přemýšlel nad jevy, jejichž průběh byl tak trošku mimo naše chápání, a vyvozoval z nich pozoruhodné závěry, úzce se dotýkající lidského duševna. Zájem o jasnovidce, grafology a další víceméně podobné šarlatány najdeme v jeho povídkách i netradičních kratičkých detektivkách s nečekaným řešením. Režiséři Jiří Krejčík, Jaroslav Mach a Miloš Makovec si z množství Čapkových povídek vybrali tři k filmovému přepisu. V prosinci 1958 se konala premiéra filmu O věcech nadpřirozených. Povídka Glorie ale jako jediná plně odpovídá názvu. Vypráví totiž o svatozáři, která se náhle objevila nad hlavou andělsky hodného bankovního úředníka (Ladislav Pešek). Druhá povídka Tajemství písma popisuje všední manželský trojúhelník a jediným nadpřirozeným jevem je v ní pouze grafolog Jensen (Miloš Kopecký). V povídce Právní případ není nadpřirozeného vůbec nic - zdánlivě mrtvý děda ožije při automobilové nehodě (zde hraje Jan Pelikán a opět Miloš Kopecký). Originály povídek naleznete ve sbírce Bajky a podpovídky (první a třetí příběh) a v Povídkách z jedné kapsy (druhý příběh). Film O věcech nadpřirozených zaujal nejen české diváky, ale i mezinárodní festivalové publikum. Povídka Glorie získala na XII. MFF v Locarnu druhou cenu, z MFF v Mar del Plata si v témže roce odnesla Zvláštní cenu poroty. (Česká televize)



Fingon
16 886 bodů
8
70%. První povídka se svatozáří skvělá, druhá nudná, třetí ulítlá...
kawa
3 388 bodů
8.5
Zajímavý filmový počin z krátkých povídek, který je místy až mystický, především v třetí povídce díky kameře a zvukovým efektům. Lepší průměr. V knize Lexikon českého filmu je tento film popsán jako nudný.
beseda
beseda
1 931 bodů
7.5
Nejlepší byla samozřejmě první epizoda s Ladislavem Peškem, která je zároveň krásnou metaforou na to jak někdo nezapadá do průměrnosti a o tom jakou s tím pak mají práci byrokraté. Ostatní dvě epizody nejsou až tak moc povedené. Celkové hodnocení: 75%.

Dodatečné informace

Původní název:
O věcech nadpřirozených (více)
  • Československo O věcech nadpřirozených
  • Československo Of Things Supernatural
Premiéra v ČR:
9. 1. 1959
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění