Nezničitelní

62%

Komentáře a recenze 3

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
8
Děj je velice jednoduchý a však po dramatické stránce rozvinutý. Vlastně je to takový filmový literární román. Námět příběhu je ve své podstatě platný i dnes. V bílé rodině žije mladá indiánská žena, která ani sama o svém původu nevěděla. Když to nějaký podivím prozradí, začnou se dít věci. Máme tu křesťanský pohled a hlavně ten rasistický. Všichni se jí chtějí zbavit a do toho se jí snaží vyzvednout indiánský kmen Kiowové, ke kterým patří. Dějově jde tedy o to, jestli se jí podaří uchránit a nebo bude indiánům vydána. Dobrá možnost na tipování. Jenomže očekávaná westernová bitva se nekoná. Ale jo, občas se tu vystřelí, ale to jen když je to nevyhnutelné. Akce tu tedy příliš není a tak rodokapsoví diváci snímkem pohrdnou. Příběh je však vystavěn dobře.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
8.5
Tento film byl v televizi uveden pod názvem "Co se nepromíjí" a připadá mi to trefnější. Je to starý film. Ale není na škodu podívat se na skvělou Audrey Hepburn, které jsem tu indiánskou krev málem věřila. A spíš než klasický western je to vlastně psychologické drama. Drsné, ale působí velice realisticky. S výbornou hudbou Dimitri Tiomkina a neméně výbornou kamerou Franze Planera. Vždyť ten film je téměř 60 let starý! Rasová diskriminace není jen otázkou historie a není jen záležitostí Ameriky. Je zajímavé si ji opět osvěžit v tak věrohodném filmu. Mimochodem při jedné scéně Audrey Hepburn spadla z koně a zlomila si páteř. I když se nakonec zcela uzdravila, nehoda měla zřejmě za vinu její následný potrat. Produkce snímku musela být na několik měsíců přerušena a přesto, že herečka snímek nakonec dokončila, bylo to jen s nejvyšší mírou sebezapření, neboť podle mnoha biografických knih již s filmem nechtěla mít nic společného. Audrey Hepburn si následně vzala rok volno, úspěšně otěhotněla a porodila syna Seana Hepburn Ferrela a k hraní se vrátila skvostným comebackem ve Snídani pro Tiffaniho. (Zaujalo mne, že se tam těm Kiowům říkalo zásadně Kajanové!)
evismaior
evismaior
4 254 bodů
7.5
Tedy trochu jsem měla problém uvěřit, že by postava ztvárněná někým jako Audrey Hepburn mohla mít indiánský původ, a nepobírala jsem, jak si to může myslet někdo z ostatních postav na plátně:-) Ale budiž, v době natáčení asi nebylo k dispozici přehršel hereček s indiánskými kořeny, které by vypadaly aspoň trochu uvěřitelně. Příběh je to ale opravdu slušný, snad právě proto, že to není typický bezduchý western. Ale pokaždé, když se objevili Indiáni a nejdřív po dobrém a pak i po zlém si žádali dívku, která jim jako dítě byla ukradena, bylo to pěkně napínavé. Stejně jako okamžiky, kdy se proti stejné dívce postavili lidé, o kterých měla vždy důvod se domnívat, že k nim patří. No a love story s hlavním hrdinou byla tou pomyslnou třešničkou.