Neúplatní

83%

Komentáře a recenze 25

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
9.5
Nechápu z jakého důvodu jsem tolik let otálel se sledováním toho geniálního filmu. Vždyť je tady v podstatě všechno co mám na filmech rád a k tomu všemu je to gangsterka s De Nirem, Connerym, Costnerem a Garciou v hlavní roli. Jsem rád, že jsem svou chybu konečně napravil a věřím, že s dalším shlédnutím už nebudu čekat tak dlouho. PS: Konečně jsem naplno pochopil scénu se s schody na nádraží z Bláznivé střeli.
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9.5
Výborné herecké výkony - Costner na svém vrcholu, skvělý Andy Garcia ... A neumím si představit, že by Al Caponea mohl hrát někdo jiný než úžasný Robert de Niro. Kultovní parafráze Ezenštejnovy slavné scény s dětským kočárkem na oděských schodech z filmu Křižník Potěmkin - režisér jí vzdal hold scénou přestřelky na nádraží, kdy policie usiluje o zajištění klíčového svědka, tedy Al Caponeova účetního - se proslavila stejně jako originál.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Klasická Gangsterka z pohledu detektivů. Za totální pecku tento film rozhodně nepovažuji.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
8
Že byl Al Capone v době prohibice nejmocnějším gangsterem nemůže být pochyb. Ironií jeho osudu je však skutečnost, že přes všechny své hrůzné zločiny byl nakonec uvězněn na základě dluhu na daních. A jak ukazuje tento příběh i během soudního přelíčení na základě tohoto skutku byl málem osvobozen. V 80. letech vzniklo tzv. gangsterských filmů více než dost a tento se klidně a hrdě může řadit vedle ně. Je považován za jeden z největších a nejsilnějších filmových počinů tohoto žánru. Sean Connery byl dokonce za vedlejší roli policisty Jima Maloneho oceněn Oscarem. Snímek sice nemá takovou hloubku a hutnou atmosféru jako třeba nejslavnější 'Kmotr', ale jako taková prachobyčejná vyprávěnka, kterou svým umem sobě vlastním podpořil i Robert de Niro právě rolí Al Capona, bohatě postačí. Brian de Palma už měl za sebou remake snímku 'Zjizvená tvář' z roku 1986, a tak moc dobře věděl kde, co a jak. Kevin Costner dostal svou rolí nelehký úkol, ale nedá se říct, že by to nezvládl. Krapet naivní človíček, avšak ve svém zájmu důvěryhodný. Asi nejsilnější scénou je přestřelka na schodišti, kde je centrem dění kočárek s dítětem sjíždějící po schodech. Tato scéna se zapsala do filmových dějin. Dokonce byla v budoucnu ještě nejednou použita. Buď jak buď, snímek jako celek má ohromný potenciál a i když se v jádru atmosféry polevilo, stojí za to ho neminout.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
De Palma točí jinčí gangsterky... ale taky dobré. Sice jsem měl chvílemi pocit, že se bere až moc vážně a je poněkud černobílá, ale jinak je výprava do časů, než Amerika dospěla a směla pít alkohol, velmi zajímavá.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Snímek o boji s mafií v období prohibice, který míchá netypicky i některé žánrové motivy policejních filmů, westernu a thrilleru dohromady nakonec znamená jediného Oskara pro Seana Conneryho v kategorii nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli. Zkušený policajt Malone (Sean Connery) a mladý agent Ness (Kevin Costner) chtějí na začátku 30.let zastavit gangsterské nájezdy legendárního Al Caponea (Robert DeNiro). Film režíroval Brian DePalma, který opět geniálně pracuje s formou nejslavnějších gangsterek z 30. a 40. let a dojde i na jeho oblíbenou citaci Ejzenštejnova Křižníku Potěmkin.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
10
Pravděpodobně nejlepší film režiséra Briana De Palmy. výtečná podívaná s (právem Oscarem oceněný) výtečným výkonem Seana Conneryho a také Kevina Costnera, Andyho Garcii nebo Roberta De Nira v roli Al Caponeho. Mistrovský soundtrack Ennia Morriconeho, De Palmův tvůrčí styl v té nejpůvabnější podobě a především dodnes jeden z nejlepších gangsterských eposů. Sice se spousty momentů ve filmu neshoduje se skutečnými událostmi, bez událostí z 30. let 20. století by ovšem tahle nestárnoucí pecka vzniknout nemohla.
hrumsrt
hrumsrt
9 279 bodů
8
Ono se to možná nezdá, ale podobných gangsterek není zase tolik, no a právě tohle je jedna z té hrstky. Příběh sledujicí boj proti všemocnému Al Caponemu, který se dostal až tak vysoko, že zákonitě musí přijít pár těch, kteří ho srazí zase na zem. Prvně musím ocenit krásný až trošku poetický název filmu, jehož český překlad úplně zprznil hned i tu základní myšlenku filmu, že nad právem nakonec není nikdo, ať už si myslí a koupí, kdo chce, co chce. Tvůrci se snaží alespoň nastínit každý možný způsob, jak se tématicky podobné snímky točí, ať už mravenčí policejní práci, tak až oslavný pohled na tyhle kriminálníky z jiné perspektivy. Což mi vnitřně hrozně nesedí a jako celek je to takové nevyrovnané. Ve výsledku působí postava Al Capona jako tuctový zločinec, že ještě v podání hvězdného De Nira, to celé je zkrátka propal. Snaží se vést diváka příběhem takovým pozvolným způsobem ala Scorsese, jenže vůbec se to nedaří a i na pro tento žánr vlastně dosti skromné stopáži to má tendenci klesat k rozvláčněným pasážím. Velmi poutavé téma, které je však nakonec spíše až odbytě uchopeno a já vůbec neměl možnost si to pořádně užít. Vedle těch velkých krimi značek ala Kmotr nebo třeba Casino se to ani zdaleka nechytá. Přesto však proveden je film vlastně dobře, má exceletní herecké výkony - Connery až odskočený, nádherné hudební motivy a vůbec fajn atmosféru. Vrcholem je samozřejmě profláklá scéna na nádraží! Celé to působí takovým romantickým dojmem, což podobné filmy mají často ve zvyku. Nakonec by si s tím přece jen chtělo více vyhrát.. 75%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
9
Naprosto fantasticky zvládnuté dílo, perfektní scénář a úžasné přestřelky. Tady není co dodat.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
10
spomínate na 80. roky? tofi bol hviezda, michal david bol hviezda (:-)) a costner točil dobré filmy. a untochables patria k jedným z jeho lepších filmov. i keď za hlavnú hviezdu by som nepovažoval ani costnera (dobrý), ani conneryho (skvelý) a dokonca ani denira (klasicky parádny), ale režiséra de palmu. ten dokáže v tomto filme vyvolať emocionálne scény (prvá akcia), scény napínavé (vlaková stanica) a vďaka jeho réžii akčné scény nepôsobia vôbec trápne, ale celkom realisticky. filmu by som vytkol možno morriconeho hudbu, ktorá miestami pôsobí lacným dojmom.