Nekonečný příběh

83%

Komentáře a recenze 39

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
8.5
Dobrodružná pohádka mého dětství. Pevně věřím,že v tom nejsem sám,protože tento snímek muselo milovat každé dítě na světě. Petersen stvořil úžasný svět plný nadpřirozena a zajímavých příšerek. Nepotřeboval k tomu ani nějaký obrovský rozpočet. Stačil mu jen prvotřídní filmařský um a cit pro detail.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
9
Snad nejoblíbenější pohádka, či dobrodružný příběh nenatočený v ČR mého dětství. Z nostalgie dávám 90%. Znám hodně vrstevníků, kteří tento film milují, nebo ho hodně nemusí, takže je i kontrovézní. Scény s kamenožroutem, či jak se topí Atreovi kůn, nikdy nevymažu z hlavy. Kdo by v jeho letech nechtěl takhle silně prožívat příběh? :)
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Klasika, která si své místo ve sbírce filmů každého malého dítěte zaslouží. Krásný pohádkový příběh a sympatičtí hrdinové jsou nezpochybnitelní. Každé malé dítě si tenhle film musí oblíbit, takže není divu, že jsem mu jako malý propadl i já. S věkem se ale vztah k filmům mění a i Nekonečný příběh se stává jen pohádkou, která moc nezaujme. Ale tak za tu nostalgii...
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Takhle nějak vypadá nestárnoucí klasika. Ten film jsem měl v dětství dost rád, ale až včera jsem ho viděl poprvé jako dospělý. A tak nějak to dostalo nový rozměr. Ten příběh je fakt parádní (člověk si v těch 7 letech různých detailů moc nevšímal a hltal hlavně akci), výprava nezestárla a Falca bych chtěl pořád. A ten song je nesmrtelný.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Německý megaloman Bernd Eichinger (Parfém, série Resident Evil) sehnal 27 milionů dolarů a připravil pro Petersena rozsáhlou fantasy zacílenou na světové publikum, ale především na USA. Film se jmenoval Nekonečný příběh a zajímalo by mě, kdo z čtenářů realfilmu ho neviděl. Bastien zažívající dobrodružné putování v zemi Fantazie uchvátil nejednoho dětského diváka a kouzelný létající pes (drak) Falkor jitřil představivost možná celé generace nejmenších filmových diváků. Film celosvětově v kinech utržil kulatých 100 milionů dolarů.
lamps
lamps
15 150 bodů
9
Notoricky neúspěšný právník Lionel Hutz sice oprávněně podal na Nekonečný příběh žalobu za podvodnou reklamu, ale překvapivá konečnost filmu je také jeho jedinou slabinou. Neznám jiné rodinné fantasy, které by zvládlo se stejnou bravurou bavit, dojímat i nefalšovaně napínat, a to vše v nezapomenutelných kulisách a pod sebejistým režijním vedením, které činí každou scénu inscenačně špičkovou. Moc se povedla i Doldingerova hudba, masky nemají chybu a dodnes jde o možná nejlepší případ čistého propojení dvou fikčních světů, které se vzájemně doplňují. Petersen se po skvělé Ponorce zase neuvěřitelně vytáhl a podruhé ukázal v 80. letech většině Hollywoodu záda.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Jo jako mladé dítko jsem na to nadšeně koukal. Dnes je to pro mně stále dobrý film, ale ne tak jak se tvrdí. Možná je to tou opravdu podivnou stylizací, možná nečím jiným. Co je však rozhodně skvěle je píseň od Limahla.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
8.5
Nádherné fantasy při kterém se tají dech při pohledu na říši Fantazie. Perfektní příběh, zábava i vizuální stránka filmu. Na Falka se rozhodně nedá zapomenout.
hrumsrt
hrumsrt
9 183 bodů
7
Už nejsem součástí generace, pro niž byl Nekonečný příběh klasika, na které vyrůstali. Nikdy jsem nechtěl mít doma Falca a nesnil jsem o výpravě do Sandonorika. A jelikož mám pocit, že to nikdy pořádně nedávali, kromě úmyslu jednou za čas nahodit nostalgickou chvilku, všem těm Husákovým dětem.. Proto jsem kromě kultovní znělky, nevěděl o příběhu prakticky nic. Byl jsem tedy zvědavý, zda a jak může Nekonečný příběh poprvé fungovat na někoho jím nepolíbeného... A hned z úvodu řeknu, že tak z poloviny.. Přesto bych řekl, že film s myšlenkou probouzet v dětech představivost a dokázat jim, že existuje svět, kde jsou jejich pohádkové představy skutečné, by měl Nekonečný příběh obstát i před dnešním divákem, ovšem už neručím za to, že na to každý přijde... Nekonečný příběh je pro někoho zfilmovanou představou světa snů, kde se láme realita a nefungují pravidla skutečného světa, a pro jiného zase obrazem místa, kam každý touží uniknout a plní se v něm dětská přání.. Ale představa, jak si dneska dítě vezme obrovskou knihu a venku si ji začne číst mě samotného zalila studem, když si navíc ještě vezmeme jak limitovaná asi bude jejich fantazie, či že je tvořena především vizuální představou již viděného.. Kdyby jste před 15 lety chtěli po dětech, ať vám nakreslí létajícího psa, asi nedostanete jednoho Falca vedle druhého, ale jejich výkresy budou překrásně pestrou přehlídkou vlivu pohádkového světa, dnes by na to šli o to více reálněji.. V čele s překrásným putováním po světě plného všelijakých výstředností, které jsou každá zpracovány svým jedinečným způsobem, jaký asi nemusí každému sednout. I když příběhově je to trošku takové nahodilé a spíše je lepší zůstat u faktu, že jde o naivní atrakci a nehledat v tom moc hlubšího. Ale na druhou stranu stojí za to pozorně sledovat obraz, jelikož je plný stylistických detailů.. I když mě to po emoční stránce zase úplně minulo, tak jde o jeden unikátních zážitků, kterému není podobno nic, navíc když je mu doprovodem tak boží soundtrack! Možná někdy když půjdu spíše za formou než obsahem dá mi to ještě více.. Zatím jsem si jen doplnil dětský zážitek dospělýma očima. 70%
M3lios
M3lios
9 140 bodů
10
[Trošku rozdielna recenzia než mám v obyčaji] Príbeh, ktorý si po prečítaní knihy vo filmovej verzii zhnusíte. Ako neberte ma doslovne, filmová adaptácia je skvelá...ale je to tak hrozne osekaný príbeh, že to knihu pripomína len okrajovo. Je to naozaj super príbeh, ktorý ja beriem za poriadne nedocenený. Nekonečný príbeh je prekrásne fantasy zabudnuté časom, ktoré vynikalo svojim rozprávkovým podaním a búraním štvrtej steny. Ak ste sa s príbehom ešte nespoznali, teraz máte tu možnosť ako ho spoznať. V podstate je príbeh rovnaký ako vo knihe, lenže tu veľa odbočiek a detailov, ktoré ho menia na nepoznanie. Postavy sa volajú inak, hĺbka filmu je úplne niekde inde, a im podobné veci. Druhá časť knihy (resp. jej druhá polovička) sa nikdy nedočkala solídneho sfilmovania a tak beriem, že vznikla len tá prvá časť. A i keď sa film zameral hlavne na tú prvú časť knihy je tých zmien ako ovocia v čase dozrievania. Napríklad fakt, že je film prehnane oproti knihe sprimitivizovaný, aby to pochopil aj čitateľ Twilight ságy zatiaľ, čo kniha je obrovské high fantasy. Je tu síce veľa zmien a priveľa špiny som už nahádzal na značku, čo ale nemôžem filmu vytknúť je fakt, že je súčasťou môjho detstva ( a je fakt super, ale miestami deravý). A i keď film ani zďaleka nie je perfektný dokázal mi zmeniť pohľad na filmy podľa kníh a ukázal, že solídny film sa dá spraviť, i keď zväčša ignorujete knihu. Len si musíte ten príbeh pre filmové publikum prispôsobiť správne (viz. Ready Player One). Pán spisovateľ (či už knižný ale filmový) mal na takéto vyumelkované a prosté fantasy zároveň fakt talent. Tento film má skrátka tu jednu vec, ktorá novým fantasy chýba. Život. A to prevedenie reálneho sveta a príbehu si fakt cením.... C. S. Lewis mal pravdu: Jedného dňa budeš zase natoľko starý, aby si znova začal čítať rozprávky :) ...Bezpodmienečná Známka legendy: S...