Nejistá sezóna

81%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak.. těžko překonatelná dvojice, bez níž by nebyla ani polovina humorných filmů v době normalizace. Neskutečně svěží vítr v šedých vodách. Nejistá sezóna se mě však z jejich díla dotkla jen málo. Málo za 70% ? :) To jen potvrzuje jejich génia.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Cimrmanovci nebyli nikdy moc dobří herci, což v hrách samotných není na škodu, možná to dokonce pomáhá. V tomhle případě, kdy jde ale o realističnost, to už přehlížet nejde. Proto ta jedna hvězda dolů. Jinak to má ale stejné klady (a pár záporů, které mi nevadí), jako klasický Cimrman.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
9.5
Téměř dokonalé dílo, kterému sráží nohy snad jen kolaps tempa v první třetině. Jinak ale nelze nic vytknout, protože tak dobře napsané i zrežírované dílo prakticky nemá konkurenta. Je lehce podaným dramatem o době cenzury, jenž nabízí skoro dokumentární pohled do zákulisí oblíbeného divadla a k tomu dokáže vystihnout kouzlo a genialitu divadelních her, ale i osobnosti aktérů, na které je nahlíženo bez jakéhokoliv přikrášlení. Oslavuje divadlo, humor, porozumění i nepochopení a to vše zabalené tak, aby divák mohl na konci říct: Tohle jsem chtěl vždycky vidět.
evismaior
evismaior
4 254 bodů
10
Tenhle film ze života herců Divadla Járy Cimrmana mám moc ráda a vždycky se na něj znovu dívám. Zajímavé nahlédnutí do charaketerů jednotlivých herců, do vztahů mezi nimi i do chodu celého divadla v době, kdy ještě museli zápolit s mnohdy nesmyslnou cenzurou. A to vše prokládáno perfektním výběrem těch nejlepších scének z jejich her.
bidlobox
3 802 bodů
8
Krásné, vtipné, jako ostatně u smoljakovského týmu vždy. Obzvláště rád mám filmy o filmu, a tím nemyslím jen dokumenty jak se točil film, ale opravdové filmy o filmu, jako např. The Artist nebo Hugo, jestli mi rozumíte. Tenhle film je spíš film o divadle, ale to nevadí, to taky ochotně zbaštím.
výfuk
výfuk
2 975 bodů
10
Krásné nahlédnutí do prostorů divadla. Po prvních deseti minutách jsem věděl, že se bude na co koukat. Hry DJC jsem viděl a měli by se vidět, aby jste chápali různé vtipy. Film je prostě nádherný nakouknutí do prostředí divadla. Jenom ten komunistickej nápor mně připomínal Skřivánky na niti a Všechny dobré rodáky. A TO MĚ TROCHU DEPRIMOVALO... ale je to pěkný film.
miza
miza
2 336 bodů
8
Možná to bude hloupé,ale poprvé se tímto filmem dostalo do podvědomí divadlo Járy Cimrmana.
Jonák
Jonák
1 659 bodů
9
Krásný snímek, u kterého stojí za to se zamyslet. Pokud jste fanoušky cimrmanů (a zajímáte se o jejich historii - příběh), film si jistě oblíbíte. Děj v něm vypráví o problémech a především o kompletní "nejistotě" celého divadla. Přijde mi zajímavé, leč především smutné vidět, jaká byla za dob komunismu cenzura a co vše způsobovali hercům a kompletně, celému divadlu. A už jen proto stojí za to film vidět...

Protože jak jistě víte, tak právě v cimrmanovských hrách bylo mnoho perfektních narážek na komouše (u čehož diváci velmi dlouze tleskali, smáli se), což mělo právě v těchto letech ještě větší poselství a přidanou hodnotu, než si třeba uvědomíme nyní. Tak zde nám film přináší náhled do zákulisí divadla, proč se museli stěhovat, s jakými problémy a nejistotou se museli potýkat. 9/10.