Nejistá sezóna

81%
Nejistá sezóna
Komedie o problémech kolem jednoho malého divadla. S humorem, satirickou příchutí i nádechem nostalgie líčí peripetie malého divadelního souboru, který si říká Divadlo starých forem a přestože má úspěch u publika, má také současně neustálé potíže s nadřízenými orgány. Příběh, v němž značný prostor dostávají ukázky z repertoáru Divadla Járy Cimrmana (ačkoliv tu jméno fiktivního slavného génia ani jednou nepadne), zachycuje vyhazov z jednoho divadla, postupné usídlování na nové "štaci" v nevyhovujícím sále kulturního domu kdesi na periferii, průběh zkoušek nové hry i její premiéru, ale také řadu veselých, vážných i hořce úsměvných epizod ze zákulisí.



Pete69
Pete69
29 308 bodů
7
Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak.. těžko překonatelná dvojice, bez níž by nebyla ani polovina humorných filmů v době normalizace. Neskutečně svěží vítr v šedých vodách. Nejistá sezóna se mě však z jejich díla dotkla jen málo. Málo za 70% ? :) To jen potvrzuje jejich génia.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Cimrmanovci nebyli nikdy moc dobří herci, což v hrách samotných není na škodu, možná to dokonce pomáhá. V tomhle případě, kdy jde ale o realističnost, to už přehlížet nejde. Proto ta jedna hvězda dolů. Jinak to má ale stejné klady (a pár záporů, které mi nevadí), jako klasický Cimrman.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
9.5
Téměř dokonalé dílo, kterému sráží nohy snad jen kolaps tempa v první třetině. Jinak ale nelze nic vytknout, protože tak dobře napsané i zrežírované dílo prakticky nemá konkurenta. Je lehce podaným dramatem o době cenzury, jenž nabízí skoro dokumentární pohled do zákulisí oblíbeného divadla a k tomu dokáže vystihnout kouzlo a genialitu divadelních her, ale i osobnosti aktérů, na které je nahlíženo bez jakéhokoliv přikrášlení. Oslavuje divadlo, humor, porozumění i nepochopení a to vše zabalené tak, aby divák mohl na konci říct: Tohle jsem chtěl vždycky vidět.


Dodatečné informace

Původní název:
Nejistá sezóna (více)
  • Československo Nejistá sezóna
  • Československo Uncertain Season
Premiéra v ČR:
1. 4. 1988
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch