Něco z Alenky

75%
Něco z Alenky
Plakát traileru
První celovečerní film Jana Švankmajera. Něco z Alenky je temná a zneklidňující adaptace Alenky v říši divů, která situuje celou říši divů do jakéhosi pomateného sklepního komplexu. Tam se magickými a živými stávají obyčejné předměty denní potřeby, odpad i části mrtvých zvířat. Nechte se tedy ponořit do snového světa, kde se vlněná ponožka a zubní protéza mohou stát housenkou a v zavařovačkách jsou s marmeládou také připínáčky. Jen nezapomeňte zavřít oči, jinak nic neuvidíte. (DAFilms)



xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
Po navyknutí na Švankmajerův styl je to o řád snesitelnější, ač pro mě Alenka navždy zůstane především filmem, který mě od tohoto zajímavého režiséra málem odradil. Především Švankmajerovi prostě nesluší celovečerní stopáž (o tom, jak bezvýhradně to platí, se ještě přesvědčím). Aby ji obhájil, musel by nabídnou víc než jen dlóuhý sled pro sebe typických výjevů.
Fingon
16 886 bodů
8
70%. Především oceňuji to, za jakých podmínek byl tento film natočený. Nicméně už samotný námět nepatří k mým oblíbeným, takže jsem si tenhle film rozhodně moc neužil.
M3lios
M3lios
9 140 bodů
10
Je zvláštne opisovať takú kurióznosť akou je Švankmajerove podanie Alici v krajine zázrakov. Ak existujú ešte väčšie dva protipóly ako príbeh a snový surrealizmus, potom som si istý, že by to pán Švakmajer dokázal perfektne sformulovať aj do filmu. Je to skrátka iný príbeh známej rozprávky, než ako ho poznáme. Surrealizmus líznutý s každým druhom žánru od komédie, cez bábkové a stop-motion sekcie až po nepríjemné a experimentálne/hororové pasáže tomu výborne sedia. Starý režim umelcom neprial nič dobrého, no i tak sa dokázala pretlačiť umelcova sloboda. Až ma udivuje, že je toto vlastne prvý súkromný Československý film natočený v dobe, keď úplne všetko vlastnil len a len štát. Ak vám nevadia extrémne artové, ba až experimentálne snímky, u ktorých na prvý pohľad nepochopíte, čo sa sakra deje a vo väčšej miere vám môžu prísť odpudzujúce, potom by ste si mali tento film hodiť do wishlistu toho, čo by ste si mali pozrieť predtým než zomriete. V podstate sa dá povedať, že film ukazuje jeden veľký pomyselný, vystretý prostredník minulému režimu. A to ako antikomunista len podporujem. Pre milovníkov abstraktného umenia sa Janom Švankmajerom nedá nič pokaziť...

Dodatečné informace

Původní název:
Něco z Alenky (více)
  • Československo Něco z Alenky
  • Československo Alice
  • Československo Niečo z Alenky
Premiéra v ČR:
1. 11. 1990
Země původu:
Československo, Velká Británie, Švýcarsko, Západní Německo, Česká republika, Slovenská republika, Německo
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné