Cesta na Měsíc

87%
Cesta na Měsíc
Plakát traileru
Šest vědců se vydává na expedici na Měsíc. Cestují v raketě tvaru náboje, vystřelené na Měsíc z obřího kanónu. Po bezpečném přistání se setkávají s Měsíčany, Selenity, poté uniknou před jejich králem a vrátí se na Zemi, kde je po dopadu do moře vyloví jedním námořníkem. Nikdo si nedokázal představit, že tento nejslavnější Mélièsův film stále existuje v barevné verzi. Lobster Films, Groupama Gan Foundation for Cinema a Technicolor Foundation for Cinema Heritage zahájili v roce 2010 kompletní restauraci této kopie. Součástí Cesty na Měsíc je také dokument Neobyčejná cesta, který vypovídá o díle Georgese Mélièse a restaurování jeho snímku Cesta na Měsíc. Bezpochyby nejslavnější film Georgese Mélièse je nyní k dispozici i ve své ultimátní kolorované verzi. Jde na svou dobu o precizní mizanscénu s náznaky střihu, začlenění vertikálního pohybu, nalezneme zde nebývalou variabilitu prostředí a v neposlední řadě odráží dobové trendy. Méliès přiznal, že ho k filmu inspirovaly knihy Julese Verna Ze země na měsíc a Kolem měsíce, Selenity si vypůjčil z románu H. G. Wellse a nyní již nejde o divadelní vystoupení jako u předchozích filmů, ale o inspiraci komickou operou Jacqua Offenbacha z roku 1875. Zároveň jde o kvintesenci kinematografie atrakcí - není zda ani náznak psychologie postav; divákova pozornost má být zaměřena pouze na efekty a bobtnající obrazové výjevy.(MFDF Ji.hlava)



Pete69
Pete69
29 697 bodů
10
Co k tomu říct. 120 let starý snímek na který i dnes hledí člověk s otevřenou pusou a přemýšlí nad tím, jak dobrodružné a zábavné muselo být vymýslení nových filmových triků. Něco vypadá až neuvěřitelně dobře, něco vyloženě úsměvně ( závěr - patrona v akváriu:) ) , ale jako celek je to geniální a průkopnické dílko.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
10
Je ale zajímavé, kam až jsme se za (pouhých) 100 let dostali...
lamps
lamps
15 156 bodů
10
Pro každého filmového nadšence stejně krásný zážitek, jako pozorovat první zamrkání čerstvého novorozence. Nesmrtelná nostalgie, kterou zub času nikdy nemá šanci nahlodat :-)

Dodatečné informace

Původní název:
Le voyage dans la Lune (více)
  • Francie Cesta na Měsíc
  • Francie Le voyage dans la Lune
  • Francie Cesta na Mesiac
  • Francie Cesta na Mesíc
  • Francie Die Reise zum Mond
  • Francie Viagem à Lua
  • Francie Viaggio nella Luna
  • Francie Viaje a la luna
Premiéra v ČR:
14. 9. 2017
Distributor:
AČFK
Země původu:
Francie
Ocenění:
Žádná ocenění