Nebe a dudy

81%

Komentáře a recenze 12

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
10
Toto je snad můj nejoblíbenější film pro pamětníky. Skvělý Jindřich Plachta i Jaroslav Marvan. Vše do sebe zapadá a lidskost z toho snímku doslova tryská. I když je to trošku přehnané, tak mě prostě tento film vždy zahřeje srdce. Ti dva malí darebáci hrají také skvěle. Prostě černobílá pecka.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Docela toporný film. Rok 1941 není filmový pravěk, jak si zřejmě někteří myslí, když tenhle film omlouvají dobou. Mělo to na mnohem víc. Příběh mohl mít závažný podtext, aniž by přestal být milou komedií, ale vývoj postav i děje je jen jedna velká zkratka. Marvanův charakter a jeho skokové polepšení je oboje naprosto nepřesvědčivé.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
9
Laskavý snímek, co pohladí duši, dokáže rozesmát i dojmout a navzdory své jednoduchosti stárne s grácií. Chválit osvědčené herecké obsazení je jak nosit sovy do Athén, neboť Plachta, Marvan, Romanová, či přesný Schránil, to je casting přímo legendární. Za zmínku stojí jistě několik dobře mířených hlášek, často mající na svědomí dvojčata Blahníkova, kde se repliky s jejich přednesem stávají samostatně geniální dílo. K tomu si připočíst písničku "Nám je to jedno", která to za tolik let dotáhla na spoustu dalších slok a celý děj naprosto kouzelné ideologie, jež je dnes však přeci jen otázkou času minulých, než dnešních. Jestli budu někdy chtít do nějakého filmu utéct, abych se na chvíli ocitl pryč z té dnešní povrchnosti a zášti, uteču mile rád sem, do této přívětivé naivity.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
8
Naivní, leč velice laskavý příběh s roztomilými klučíky ("Strejdo? Budem' si hrát na jelena! Ty budeš jelen a my tě budem' lovit...") a skvělými Jindřichem Plachtou a Jaroslavem Marvanem. Velice se mi líbili ti dva malí harmonikáři Jirka a Lumír Blahníkovi a jimi zpívaná písnička "Nám je to jedno, my peníze nemáme", která se tehdy stala hitem.
VládceVesmíru
VládceVesmíru
5 385 bodů
8
Ti malí kluci jsou výborní.
Schneefee
Schneefee
4 294 bodů
7
V podstate jednoduche, ale zato mile, poctive a lidske, proto to mozna funguje a proto si mne tenhle film ziskal...
  • herecke obsazeni (Marvan a Plachta tam proste sedi jak p* na hrnec)
kawa
3 388 bodů
8
Výchovná komedie zapadá do odlehčenějšího žánru tvorby během 2. světové války, ale pocit lidskosti vyzařující z Plachty je všudypřítomný. Stále milá a svěží zábava.
výfuk
výfuk
2 975 bodů
9
Dříve jsem neměl rád černobílé československé filmy... nevim proč, ale nenáviděl jsem je. Až do chvíle kdy jsem uzřel toto. Překrásný film, který měně přiměl dát "šumákům" druhou šanci. Jindřich Plachta, Jaroslav Marvan a bratři Blahníkové mě dostali a utvrdili. Do dneška jsem viděl cca 5 černobílých filmů a řeknu vám, že tento je ze všech prvotřídní jednička.
LenkaVL
LenkaVL
2 331 bodů
10
Troufnu si říci, že filmová klasika. Ze starých černobílých filmů asi můj nejoblíbenější. Film Jak se z mrzutého bohatého továrníka stal dobrý člověk. Plynulý děj, který se přirozeně vyvíjí a spěje ke klasickému konci.
  • výkon herců
  • Plachta + Marvan
Evah
Evah
2 099 bodů
8
Pěkný černobílý film o napravení člověka, když si to ale přeneseme na dnešní dobu, tak si myslím, že by též každý podnikatel fungoval podobně a nebylo by to vnímáno tak "černobíle", přesto samozřejmě myšlenka nucení do sňatků z rozumu a podobně už v dnešní době nepochází od rodičů, ale spíš od samotných potomků, kteří touží mít zajištěného partnera.