Nebe a dudy

81%
Nebe a dudy
Film Nebe a dudy vypráví o továrníkovi Bartošovi, který byl přísný, nepřístupný protiva, postrach všech svých zaměstnanců. To ovšem platilo pouze do dne, kdy na procházce spadl se srázu. Zranil se, nedokázal sám vyhledat pomoc - a tehdy ho našel skalák Fábera a vzal ho k sobě do chalupy, kde žil s dcerou a dvěma osiřelými synovci. Byl to chudý člověk, jeho domácnost však přímo dýchala láskou a porozuměním. Několik dnů strávených mezi těmi milými lidmi Bartoše hodně poznamenalo, po návratu do svého světa byl jako vyměněný. Choval se laskavě, dělníkům zvýšil platy, pilně navštěvoval rodinu svého nového přítele a radoval se z věcí, jichž si dřív ani nevšiml. Jednoho dne se ovšem dozvěděl, že si jeho synovec chce vzít Fáberovu dceru, a zapomenutá pýcha znovu nabyla vrchu...



Pete69
Pete69
29 697 bodů
10
Toto je snad můj nejoblíbenější film pro pamětníky. Skvělý Jindřich Plachta i Jaroslav Marvan. Vše do sebe zapadá a lidskost z toho snímku doslova tryská. I když je to trošku přehnané, tak mě prostě tento film vždy zahřeje srdce. Ti dva malí darebáci hrají také skvěle. Prostě černobílá pecka.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Docela toporný film. Rok 1941 není filmový pravěk, jak si zřejmě někteří myslí, když tenhle film omlouvají dobou. Mělo to na mnohem víc. Příběh mohl mít závažný podtext, aniž by přestal být milou komedií, ale vývoj postav i děje je jen jedna velká zkratka. Marvanův charakter a jeho skokové polepšení je oboje naprosto nepřesvědčivé.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
9
Laskavý snímek, co pohladí duši, dokáže rozesmát i dojmout a navzdory své jednoduchosti stárne s grácií. Chválit osvědčené herecké obsazení je jak nosit sovy do Athén, neboť Plachta, Marvan, Romanová, či přesný Schránil, to je casting přímo legendární. Za zmínku stojí jistě několik dobře mířených hlášek, často mající na svědomí dvojčata Blahníkova, kde se repliky s jejich přednesem stávají samostatně geniální dílo. K tomu si připočíst písničku "Nám je to jedno", která to za tolik let dotáhla na spoustu dalších slok a celý děj naprosto kouzelné ideologie, jež je dnes však přeci jen otázkou času minulých, než dnešních. Jestli budu někdy chtít do nějakého filmu utéct, abych se na chvíli ocitl pryč z té dnešní povrchnosti a zášti, uteču mile rád sem, do této přívětivé naivity.


Dodatečné informace

Původní název:
Nebe a dudy (více)
  • Československo Nebe a dudy
  • Československo Chalk and Cheese
  • Československo Himmel und Hölle
Premiéra v ČR:
31. 10. 1941
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch