Nahota

62%
Nahota
Plakát traileru

Komorní, psychologicky laděný příběh vypráví o náhodném setkání osamělé učitelky působící na venkově a mladíka, který se po pokusu o sebevraždu na pět dní dostává ven z vězení, kam byl odsouzen pro rvačku. Film není pouhým milostným dramatem, ale i vnitřním dramatem vztahu dvou lidí, kteří mají sice k sobě daleko svým sociálním postavením, jsou si však blízcí svým psychickým stavem. Ztratili důvěru k lidem a zoufale se pokoušejí jí najít. Touží po citovém vztahu, touží po lásce a součastně se jí i bojí.
V příběhu o samotě a o hledání víry v člověka svěřil debutující režisér Václav Matějka hlavní role skvělému Petru Čepkovi a Miss 69 Kristině Hanzalové, jejíž následná emigrace byla jednou z příčin zákazu distribuce tohoto zajímavého snímku.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
10
Herecký koncert Petra Čapka, který bylo možno od natočení shlédnout až v roce 1990. Ve filmu dostala možnost si zahrát také Miss Československo 1969 a sedmým místem na Miss World 1970 Kristina Hanzalová, která ale krátce po natáčení emigrovala, a tak vlivem toho straničtí funkcionáři šoupli film do tzv. trezoru. Jedná se o psychologické drama, jehož námět si pro svoji prvotinu vybral režisér Václav Matějka a zhostil se toho impozantně. Jak se přesně uvádí, jedná se o prózu o nesnadném hledání smyslu a naplňování života, čímž osobní dilema dosahuje takřka až svého dna. Temný příběh citově deprivovaného člověka, který nepoznal své rodiče. Byť se to zdá nepatřičné, pěstouni, domovy mládeže a polepšovny se na něm po psychologické stránce podepsaly. Cesty páně jsou nevyzpytatelné a tady to platí dvojnásob. Silný příběh s hlubokou myšlenkou, dnes už spíše jen pro filmové fajnšmekry.

Dodatečné informace

Původní název:
Nahota (více)
  • Československo Nahota
Premiéra v ČR:
1. 12. 1990
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Přístupnost:
18+
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné