Na západní frontě klid

82%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 761 bodů
8
Toto natočit v roce 1930 musel být opravdový kumšt. Venkovní scény na svou dobu jistě velkolepé. Skvělá předloha E.M. Remargue už sama o sobě značí úspěch, dá se to jen pokazit, to se naštěstí nestalo a je tento snímek je jistě jednou z perel stříbrného plátna.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
10
Nejdříve mladé nadšení a odhodlání bojovat za vlast, aby pak přišlo vystřízlivění a následné rozčarování nad hrůzou války. Naprosto mistrovské klasické protiválečné filmové dílo, které na své působivosti a hlavně ve vyjádřeních myšlenkách, neztrácí na své síle ani v dnešní době. Dle zdrojů tento snímek do konce svého času sabotovali i němečtí nacisté, což ani není divu. Byl v Německu zakázán a to až do roku 1960. Není od věci ani přiznat, že námět a v podstatě i šablonu z tohoto snímku mnoho tvůrců použilo napříč desetiletí a nejinak je tomu i dnes. Jako jeden příklad za všechny lze uvést taktéž vynikající protiválečný snímek Olivera Stonea z roku 1989 'Narozen 4 července'. Politická výpověď je velice silná a mnohým lidem dokáže otevřít oči. Film má ohromnou výpravu a velmi realistické válečné scény, kde občas zamrzí jen jedna jediná věc. Některé záběry jsou zrychlené a to tak moc, že to spíš vypadá parodicky. Zkrátka ještě takový dozvuk němé éry. Snímek je prvním významným protiválečným filmem zvukové éry a jak už bylo vyjádřeno, svou výpovědí velice nadčasovým. Film obsahuje řadu medailonků a scén, které zobrazují nesmyslnost a marnost velké války ze soucitného pohledu mladých německých vojáků v zákopech, kteří na bojišti nenaleznou žádnou slávu, jak si zpočátku představovali, ale setkají se pouze ze smrtí a rozčarováním nad děním ve všedních dnů. Tento snímek by se měl v televizi vysílat každý rok.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Stáři filmu jen podporuje autentičnost. Remarkova kniha snad ani nemohla být zfilmována lépe. Možná, že na dnešní dobu to působí maličko hloupě a okatě, ale to k době asi patří. Silné čtyři hvězdy. Po přečtení knihy funguje ještě lépe.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Hledáte-li základní kámen v pyramidě (proti)válečných snímků, jste tu na správné adrese. Pohled do tváří vyděšených a vyhladovělých vojáků, kteří v zákopech strnule očekávají osudový rozkaz, neztratil ani za mák nic ze své působivosti a výpovědní hodnoty. Vstupovali do války plni entuziasmu a mladistvého odhodlání, odcházeli s hlubokým šrámem na duši, který ani čas nedokáže dostatečně zahojit. Vynikající scénář podle legendární předlohy staví chytře do kontrastu hluboké myšlenky a krutou realitu, zatímco nadčasová režie udržuje atmosféru na bodu mrazu a dodává všem bitevním scénám, dnes již samozřejmě viditelně zastaralým, velmi naturalistický nádech. Je sice pravda, že snaha o vystihnutí veškeré tématiky Remarquova mistrovského díla není stoprocentně šťastná a stopáž se v některých místech stává pro diváka úhlavním nepřítelem, ale melancholické vyznění příběhu korunované přenádherným posledním záběrem dá na všechno nedokonalé a filmařsky nevyzrálé účinně zapomenout.
Matli
Matli
8 300 bodů
6
Film, na který člověk asi musí mít náladu, chuť a čas....což u mě takhle najednou nehrozí. Zbytečně dlouhé, občas nudné a utahané, zároveň s dobrou myšlenkou. Každopádně akční scény a efekty jsou na jedničku. U nějakých záběrů jsem si připadal, jak když koukám na dokument, který je točený live. V té době Oscar asi zasloužený (né že bych viděl další nominované filmy:-) ) 60%
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
10
Až po poslední záběr mistrovské dílo, natočené v roce narození mé mámy, které by letos bylo 89 let, kdyby se dožila! Neuvěřitelné! Na mnohé naše filmy pro pamětníky z té doby už se nedá moc koukat! Nebo vůbec ne. Po technické stránce je to dokonalé, i když někdo by jistě našel mnoho nedokonalostí, jenže je to stále "koukatelné", což je až udivující. Neviděla jsem film téhož názvu jistě podle téhož autora z konce sedmdesátých let, ale necítím potřebu ho vidět a srovnávat. Na gymnáziu byl Remarque můj oblíbený autor. Četla jsem od něho téměř všechno. Tento film splňuje mé představy, jak by jednotlivé postavy knihy mohly vypadat. Jsem ráda, že film získal Oskara (vlastně dva). Zaslouží si to jako málokterý jiný.