Na sever severozápadní linkou

79%

Komentáře a recenze 15

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 761 bodů
7
Na Alfreda Hitchcocka celkem softová záležitost. Málo strachu a děsu, za to ale pořádně tajemná a hutná atmosféra. Film působí v dobrém slova smyslu jako stará filmařská škola a to jak zpracováním tak i vizuálem. Příběh je ale zbytečně natažený a chvílemi jsem ztrácel pozornost.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
10
Bondovka bez Bonda... to mě napadlo jako první. Zato ale s Hitchcockem, což vše naplno zachraňuje. Napínavý a zábavný film s perfektním finále, který je hravý a dramatický zároveň. Takové kousky se už dnes netočí. Navíc správná role pro Granta.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Pár scén vymazat nejde (rozhodně práškovací letadlo a závěr na skalách), zbytek je ale pro mě jen fain podívanou - místy boužel lehce zdlouhavou a chtě nechtě i nudnou. Po nedávno zhlédnutém Psychu a Oknu do dvora je to prostě mírné zklamání..7/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Zaměstnanec reklamní agentury Roger O´Thornhill (Cary Grant – Jezinky a bezinky) je zaměněn špiony za agenta CIA George Kaplana, který ovšem neexistuje a je pouhou konspirační smyšlenkou skutečné CIA a dostane se tak do víru událostí, kdy bude nucen očistit své jméno a utkat se s nebezpečnými živly. Přitom všem se zamiluje do půvabné agentky (Eva Marie Saint –V přístavu – v knize Slavná světová filmová klasika), která ovšem hraje na obě strany. Závěrečné finále na Mt. Rushmore s jednou slavnou filmovou chybou je dodnes působivé. Film má skvělou už úvodní titulkovou sekvenci, která je dílem Saula Basse. Podbarvená je samozřejmě hudbou tradičního Hitchcockova spolupracovníka Bernarda Herrmana a na jejím konci dojde k tradičnímu cameu režiséra, kterému se těsně před očima zavřou dveře od autobusu, který se chystá doběhnout ve svém typickém černém obleku. Na sever severozápadní linkou je dnes právem považováno za jeden z nejlepších špionážních filmů, který je zároveň i solidní komedií. Pokud jste tento kultovní snímek dosud neviděli, tak si ho určitě nenechejte ujít.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
10
ONE OF THE GREATEST!
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8
Na sever Severozápadní linkou dokáže uchvátit svou technickou stránkou a režisérským stylem Alfreda Hitchcocka. Ten od první minuty nasazuje tempo nemilosrdné, dané jak dynamickým pohybem postav, kamery, tak i kulometnými (a velmi chytře napsanými) dialogy, které expozici vylíčí jen tak nezbytně, aby divák mohl přijmout další nálož úžasných akčních sekvencí. Jenže i na klenotu kinematografie se pár škrábanců najde a přepálená zápletka rozhodně nesedne každému, včetně pár scén, které čas a filmaři dokázali dostat do pomyslných vod klišé. Čím dřív si však divák tuto slabinu uvědomí a nechá jí volný průběh, tím dřív si může užít vyšperkovanou nálož precizně natočené zábavy, která dokáže lusknutím prstu přepnout z akčního thrilleru do romantického dobrodružství a vzápětí zpět, aniž by to působilo rušivě a nepatřičně. V tomhle je totiž Na sever Severozápadní linkou zkrátka nadčasovou filmařinou.
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
2
Zase mi stalo, že král napětí ho ve mně vůbec vzbudit nedokázal. Nefungovalo to pro mě ani jako thriller ani jako mysteriózní film. Napínavé to nebylo snad proto, že mě ani nezačala zajímat ona záhada: Proč Thornhilla považují za Kaplana a proč ho chtějí zabít? - Ona je divákovi vlastně vysvětlena už ve 40 minutě (viz. první dva řádky popisku v profilu filmu) a zbytek by měla táhnout vyumělkovaná romance mezi ženou, která protagonistu nejdříve oklamala a poslala na smrt. Tou má být slavná scéna s náletem letadla, která má sice krásný záběr utíkajícího Granta před přibližujícím se dvouplošňákem, ale vlastně mě vůbec nestrhla, protože jsem se po celou dobu snažil rozšifrovat, proč se vlastně děje to, co se děje: Proč tvůrci nesynchronizovali přelet letadla s odpalem rozbušek, aby střelba po protagonistovi vypadala uvěřitelně? Ve filmu letadlo proletí a až pak se spustí rozbušky kolem postavy, které mají simulovat dopad střel. Z nějakého důvodu jsem si myslel, že letadlo má přidělaný kulomet a letec z něj střílí jako stíhací pilot. Ono se však jedná o práškovací letadlo a po Grantovi tak asi střílí z nějaké ruční zbraně někdo, kdo sedí za pilotem. To by pak dávalo smysl, ale přijde mi to jako stupidní způsob, jak někoho zabít. Hitchcock tvrdil, že diváci mu tu nelogičnost odpustí díky spektáklu. Nevím no... Já si spektákl neužil, páč jsem furt přemýšlel nad nedostatky. Jak už jsem předznamenal, tak jsem se dále ptal, proč ho chtějí zabít takhle komplikovaně? Proč letadlo - kord když je poblíž kukuřičné pole? Z toho ho sice vyženou díky prášku, který na něj spustí z letadla, ale pak stejně naletí do cisterny a protagonista tak vyvázne. Přitom by stačilo skrýt pár atentátníků do toho pole a v momentě, co se objeví, ho zastřelit. Protagonista je sice neprávem obviněný muž, ale to je mi málo k důvodu, proč jinak charakterově nezajímavému protagonistovi fandit. Mnozí možná kouzlu Caryho Granta propadli, ale já ne a postava sama nevzbuzuje příliš zájmu ani pobavení. Během těch 136 minut se jen zřídka zachová nějak jinak, než hloupě (proč šahal na tu kudlu, kterou byl zabit ministr?) nebo klasicky gentlemansky. Hraje totiž víceméně normálního slušného chlápka, který (na rozdíl třeba od McQueena v Útěku) zachová fasádu a nezfackuje ženskou, jež ho poslala na smrt - takové nezábavné a nezajímavé postavy mi nejsou dostatečnými tahouny. To jest dalším důvodem, proč jsem jeho počínáním nebyl zaujat a film mě jednoduše nestrhl. Uznávám však atraktivitu některých záběru a dokonce se mi líbily domalované kulisy architektury a města, které občas vizuálně ozvláštňovaly prostředí, v němž se film odehrává. ___Závěrem: Ač jich není mnoho, tak jsem viděl i starší filmy, které však zkouškou časem obstály (Velká země, Zpívání v dešti, Svědek obžaloby, Dvanáct rozhněvaných mužů...). Tahle klasika však neobstála.
avenis
avenis
8 067 bodů
8
Dokonale neprůhledná zápletka kolem agentů, nepravé identity a dvojí hry tajných služeb. Jednotlivé scény filmu patří nesporně k nejslavnějším akčním scénám v kinematografii. Hitchcock rafinovaně udržuje publikum v nejistotě, aby mohl znovu rozehrát své oblíbené téma ztráty identity. Počtvrté a naposledy přijal roli Cary Grant. Výborně graduje scéna na pusté křižovatce, kdy hrdina čeká na pana Kaplana. AH bylo 60 let. (2014)
TARANTlNO
TARANTlNO
3 345 bodů
10
Po dvaceti minutách jsem zapomněl jak se jmenuju a ke konci opět útočí Hitchcock na napětí při kterém jsem "skoro" nedýchal. EXISTOVAL BY JAMES BOND ?
výfuk
výfuk
2 975 bodů
9.5
Hitchcock mě asi nikdy zezaujme svými horory (nemůže za to on, nemám horory rád), ale jeho thrillery jsou nebe. Hltám každou minutu - byl jsem již dřívě spokojen s Oknem do dvora a toho mě už utvrdilo, že Hitchcock je úžasný. Ty pád jsou sice trochu přikreslené, ale to je normální. Dvou hodinový plný příběh s plnou a výbornou hudbou a humorným nádechem. Díky bohu!