Mzda strachu

80%

Komentáře a recenze 7

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8.5
První jsem viděl novější americkou verzi z roku 1977, která se mi moc líbila a nečekal jsem, že i když už příběh znám, tak budu mít z originálu o tolik lepší dojem. Krásný, celkem obšírný úvod do děje ( což u novější verze chybělo ) , když čtveřice vyjede na svou nebezpečnou cestu, je to napětí v každém záběru. Poctivá umaštěná filmařina bez velkých triků. Velmi autentické a syrové. Abych jen nechválil, dosti mě naštval konec. Po dvou hodinách útrap a napětí skončí hlavní hrdina jako floutek, který s náklaďákem bezhlavě kličkuje po úzké horské cestě.. opravdu nedůstojené.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
10
Velmi excelentní snímek, který si na nic nehraje a ukazuje věci tak jak jsou. I přes značnou délku stopáže si dějství drží tempo a velmi razantní napínavou atmosféru, což se podařilo i bez použití doprovodné hudby v dramatických momentech. Po počátečním představení všech postav, jejich charakterů, prostředí kde se nachází a nenadálé situace kterou je potřeba vyřešit, následuje dechberoucí road movie, kde sebemenší chybička, jak ukazuje v jedné scéně před cestou prezentace nebezpečí, znamená okamžitou smrt. Převoz nitroglycerinu náklaďáky po terénu písku a kamení není žádná brnkačka. Stačí kapička dopadnutá na zem aby ukázala svojí sílu. Co potom celý kanystr a co potom celý náklaďák.  Napětí je rozehráno tak dokonale, že si nelze nechat ujít, jak převoz dopadne. Jedná se ve své podstatě o jeden z nejsilnějších snímků všech dob, který se dnes dá považovat snímek kultovní.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
10
Úžasný film. Nekonečné nebezpečí a nezvladatelné napětí je ke konci nesnesitelné. (Míněno samozřejmě v dobrém.)
Fingon
16 886 bodů
6
Dvě zajímavé scény - jedna při odstřelování kamene z cesty (ale dumat dvě minuty, jak se ho zbavit, když máte náklaďák plný nitráku...) a druhá při projíždění a následné koupeli ropného jezírka, ale ten zbytek...
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Mzda strachu je i přes svou délku strhující film. Expozice trvá celou hodinu, což je třeba pro americký film něco naprosto nemyslitelného, ale má své opodstatnění. Právě první hodina totiž představí dopodrobna charaktery s kterými pak tvůrci při napínavé cestě velmi pečlivě pracují a divák má obavy kolikrát jen ze samotných reakcí postav a nejen z neustálé hrozby výbuchu nitroglycerinu. Film je především hereckým koncertem do té doby prakticky neznámého Yvese Montanda a respektovaného šedesátiletého Charlese Vanela, který hrál ve filmech již od roku 1910! Clouzot má diváka pevně v hrsti. Zatímco první hodinu inscenuje v pomalém a klidném tempu s delší délkou záběrů, pak druhá a delší polovina snímku diváka doslova nenechá vydechnout.
lamps
lamps
15 156 bodů
10
Naprostý unikát. Nejnapínavější nebo druhý nejnapínavější snímek, jaký jsem kdy viděl, a shodou okolností i jeden z nejdramatičtějších. První hodinka nudnějšího, avšak bezpodmínečně nutného přípravného manévru na nekompromisní, obsahově i formálně strhující podívanou, která se i dnes řadí v mých očích ke špičce hned několika žánrů. Málokdy cítíme coby diváci takový strach a vzrušení jen proto, že kamera bezchybně pracuje a herci hrají jako o život, a opravdu málokdy se stává, aby tahle psychologicky i vizuálně skvěle zhmotněná úzkost precizně gradovala po celých dlouhých 150 minut. Posledních pět minutek je možná trochu moc mimo kontext, zbytek však bezpochyby patří k tomu nejlepšímu, co nám může kinematografie nabídnout - alespoň já jsem takhle emocionálně vyšťavený po černobílém filmu asi nikdy nebyl.
Marator
Marator
269 bodů
5
Mario se zachoval jako bezpáteřní grázl, který nejdřív neustále urážel a mlátil svého závozníka "Otíka", po té co mu přejel nohy, tak se na chvíli rozbrečel na čež co jeho parťák umřel a shrábnul i jeho podíl za dovezení nitra na uhašení ohínku, tančil s náklaďákem valčík a usmíval se. Dobře, že spadnul do rokle. Jinak film plný nepřesností,chyb, nesmyslů, kterých si všimne snad každý, pokud by se snad na Mzdu strachu chtěl podívat. Jen si prosím přetočte první hodinu. Tam se opravdu nic neděje. A nebo si raději přečtěte knížku.