Motýlek

82%

Komentáře a recenze 17

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
10
Není to tak dávno co jsem se zde rozplýval nad novou verzi Motýlka a sliboval jsem nápravu restu vůči originálu. Tu jsem už konečně splnil a tady jsou mé dojmy. Originál je prostě originál. Jakkoliv jsem byl spokojený s novou verzí,tak v tomto případě jsem nadšený. Steve McQueen je naprosto dokonalý a Dustin Hoffman mu zdárně sekunduje. Není zde jediné hluché místo,které by mne nebavilo,nebo nudilo. Byl jsem v neustálém napětí a očekávání co přinese další scéna. 151 minut se může zdát jako velká porce,ale pravdou je,že vám to bude po shlédnutí ještě málo. Osobně bych klidně půl hodinku přidal. Ačkoliv se natáčení potýkalo se spoustou problému,tak v závěru vzniklo mistrovské dílo.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8.5
Tento příběh ve mě zanechal hlubokou stopu. Doslova jsem v tom vězení byl s nimi. Steve McQueen i Dustin Hoffman předvedli herecký koncert. Prostředí je perfektní. Pot je snad pravý, únavu hercům věřím. I po 40 letech se na to dá dívat znovu a znovu. Nemusí být vše digitální, aby to člověka přišpendlilo do křesla ne? :)
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Solidní vězeňské drama. Trochu zidealizované, trochu černobílé a snad i trochu naivní, ale to všem těm emocím zas tolik neubírá. Několik silných scén, jasné morální vyznění... Slušný film, který řekl všechno, co chtěl. A hlavně má skvělé herce.
muzz
muzz
18 035 bodů
7.5
Steve McQueen a Dustin Hoffman v životní formě. Román Henry Charriéra je napsaný úchvatně a čte se jedním dechem. Film se mu kvalitou velice přibližuje, a to se jen tak někomu nepovede! Je jedním z těch, co by měl každý vidět. Jen poznámka na závěr - nikdo z nich nebyl nevinný. Přesto se zdá, že francouzská verze spravedlnosti byla o dost drsnější, než si umějí dnešní zločinci představit.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Mimochodem producentům během natáčení došly peníze, což naštvalo hlavní hvězdu, který řekl, že dokud nebudou zaplaceni všichni členové štábu jak mají, nenatočí ani záběr. Na americkém filmu se pracuje za týdenní gáži, ne že by Američani byli takoví lidumilové, znamená to, že pokud chtějí někoho vyrazit, vyrazí ho na páteční šichtě s šekem v ruce a s good bye na rtech. Producenti tak s hrubým materiálem sháněli investory v Paříži, což se jim po pár týdnech podařilo. Kolik z rozpočtu šlo na party a marihuanu nevíme, ale víme, že jednou se netočilo, protože režisér byl tak zkouřený, že nemohl ani dojít na plac. Producenti tlačili tolik na dokončení filmu, že se během rekordně krátké doby sestříhaly i mezinárodní verze, takže film šel do kin najednou v USA, Paříži a Tokyu, což bylo začátkem sedmdesátých let velmi neobvyklé. Jednoznačně dobrý film.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Řemeslně naprostá špička, atmosféra filmu vás pohltí a nedá vydechnout. Ovšem je to zároveň neodpustitelně zdlouhavé a místy skutečně prázdné, jako tentýž skvostný obraz od Da Vinciho visící na každé stěně galerie. Herci úžasní, myšlenka nesmrtelná, nuda občas přítomna..
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
8.5
Nádhera, nádhera a znovu nádhera. Velice povedený snímek co nemá obdoby.
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
8
Kdybychom dělali žebříček z aktuální topky právě do roku 1973, tedy před Vánoci, kdy byl Motýlek předveden světu, prsil by se vysokým patnáctým místem.. Setkání dvou obrovským hereckých osobnost, mladého Dustina Hoffmana, kterého ještě velká herecká kariéra čeká, a Steve McQueena, kterého už miloval celý Hollywood.. Pár let po svém megahitu v podobě Planety Opic si Franklin Schaffner zkouší něco jiného a k převedení se mu dostal scénář přepisující vzpomínky bývalého trestance Henriho Charriera, který se z pozice váženého podnikatele z oblasti zábavy ozval o svém životě, a i když právě jméno tohoto Francouze je po celou dobu skryto pod přezdívkou Motýlek. Navíc Charriere po celý život přísahal, že všechno, co do svých pamětí zapsal je pravda, na čemž si pravidelně smlsávali kdejací literární a nakonec i filmový kritici.. Devízou Motýlka navždy bude jeho obsazení, které stojí na ústřední dvojici. A souhlasím, Steve McQueen jako hlavní hrdina je naprostým držákem celých dvou a půl hodin, jen ten dementní Hoffman je místo otravnější.. Motýlek je takový "Kajínek" amerických vězňů, který se soustavně pokouší opustit tropický vězeňský komplex s nádechem galejí uprostřed Francouzské Guyany, akorát že pokaždé neúspěšně. A když vás zradí i jeptišky už to opravdu nemá cenu... Jedná se dosti dlouhý film, kterému několikrát kolísá tempo a taky někdy mám pocit, že se točí celý příběh jakoby v kruhu bez větší gradace.. Problémů tu pár je a není to ani zdaleka tak poetické jak Shawshank, naopak spíše sazí na realističnost než na poetismus, kterým jsou vězeňská dramata už trošku nakažená. Ovšem jako celek to je krásná představa o svobodě, která ani na exotických místech z nikoho nezmizí. Motýlek stárne a je na filmu znát, že mu už těch 50 let je, ovšem třeba takové masky posouvající hlavního hrdinu v čase nemají chybu.. I když jsem měl problém to dokoukat naráz a někde ve druhé třetině už to bylo už jen o přešlapování, tak zkrátka samotné finále je super. A stejně jako pro hlavního hrdinu, tak i mě každý útěk přišel jako uvolnění rutiny a příjemné zpestření po němž opět následoval vězeňský dril... Co to je za svět, kde Vás udá i jeptiška! 75%
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
0
Ač je remake (2017) vesměs průměrný film stojící jen na úžasné předloze, tak funguje mnohem lépe než tato chcíplá původní adaptace, která je v každém jednom aspektu horší a současně o něco delší. Lidi dávali znát svá nepochopení v komentech pod remakem: "Tenhle remake je pro lidi, co se nejsou schopní podívat na film starší 20 let?" nebo "Proč dělaj remake něčeho, co funguje?" Podíval jsem se tedy na původní adaptaci, abych se přesvědčil, jak moc skvělej film to je a jak moc zbytečný je jeho remake. Nakonec jsem byl značně znuděn. To, co v remaku jakž takž fungovalo, zde už nefunguje vůbec. Kupříkladu Motýlek je zde za nesympatického a nepříliš schopného řadového vězně. Doba se hnula a tenhle film už nyní u diváku neobstojí, protože je příliš nezáživný co se postav a jejich vzájemných interakcí týká - což narušuje celou strukturu jejich počínání si (nesmysluplnost v rámci příběhu, nevěrohodnost) i zábavnosti, která z toho může plynout. Chyba neni v tématu. věřím, že Henriho příběh je stálo dost poutavý, neuvěřitelně dobrodružný a silný. Chyba je v celé této nedobré adaptaci. Snad dříve nebylo tolik dobrých filmů a ke spokojenosti stačilo míň (džungle, zajímavý námět a zvučná jména). Dnes na to lidi koukají nostalgicky a pak to dopadá tak, že je vlastně špatný film zařazen mezi stovku nejlepších filmů databáze. Nebavilo mě sledovat nějaký nudný panďuláky, co se snaží dostat z trestanecké kolonie. Sílu tomu dá právě důraz na detail. Přirozeně nelze mluvit ani o atmosféře. Později jsem si dokonce přečetl i původní Charrierovu knihu - tu mohu jen doporučit, vskutku silné dílo a právě surovost, zmar, přátelství i touha po svobodě mnohem víc vystupuje z děje v remaku.
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Hvězdičku za herecký výkon Steva, ale jinak zbytečně utahané, občas i nudné. Každopádně celkem dobře zpracovaná myšlenka touhy po svobodě. 68%