Wall Street 2: Peníze nikdy nespí

67%

Komentáře a recenze 41

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
První Wall Street jsem viděl před velkou řádkou let a o druhém dílu jsem neměl ani tušení. Film mě bavil a tak se musím vrátit k prvnímu, který si už moc nepamatuji a má vysoké hodnocení. Svět finančních dravců mě vždy přitahoval a moc jsem mu nikdy nerozuměl. Příběh o penězích, ale i leckdy pokrouceném charakteru, to vše v rukou skvělého režiséra.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Určitě horší než kultovní předchůdce. Z části za to může slabší scénář, který má silnější chvilky, jen pokud se drží v budovách Wall Streetu, ale při řešení rodinných pří film spíše nudí. Obsazení je hodně luxusní (škoda, že Langella vyklidí pozice tak brzo), ale popravdě méně Shii a více Douglase by rozhodně neškodilo.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Tenhle film je velká pecka, Oliver Stone je z makléřské rodiny a zatraceně dobře ví o čem mluví. Režijně film hýří nápady. Herci ve filmu jsou naprosto bezva, zvláště pak diblík Carey Mulligan, ale v hereckém sólu si to opět užívá Michael Douglas. Nutně to nemusí být dvojka Wall Street, klidně to může být úplně nový titul, ale film je to zdařilý.
lamps
lamps
15 156 bodů
7
Společně se Snowdenem určitě nejlepší a hlavně nejosobitější režijní počin Olivera Stonea v tomhle století. Ta Director-power z toho vyloženě odkapává a jenom sledovat vzletné kamerové pohyby mezi mrakodrapy Manhattanu je zkrátka zážitek, nemluvě o hereckých výkonech Douglase, Langelly či Joshe Brolina, kteří svým postavám vdechují ještě více než jen život (a abych nekřivdil, tak LaBeouf také vůbec nic nekazí). Měl jsem ale docela problém s tím, kam příběh celou dobu klikatě směřuje a kam (a hlavně jakým stylem) nakonec vyústí. Je celkem jasné, proč se rozhodlo vzkřísit finanční bestii Gordona Gekka zrovna rok po ekonomickém kolapsu, který položil mnoho firem a otřásl se samotnou měnou - Stone mohl zase vesele nastavit zrcadlo celému finančnímu a burzovnímu systému a skrze nevypočitatelného parchanta vystavit komplexní metaforu velké bubliny, která může kdykoli splasknout, ať už hrajete nefér či ještě více nefér. To je ok, i když ty létající bubliny si mohl tak zkušený režisér odpustit. Do toho ale sledujeme na povrchu dost tuctovou rodinnou linii a reminiscenci příběhu původního filmu v nové době (a s jednou poučenou postavou), přičemž Stone právě mnohem méně zajímavé rodinné motivy nakonec strčí do popředí a ve finále dospějeme k zakončení, v němž jeden chamtivec dostane přes prsty, ale ostatní stále žijí vesele v bublině a divák postává trochu v rozpacích opodál. Ta myšlenka je hezká, ale drolí se to mezi prsty a lehce vítězí dojem překombinovanosti - na rozdíl od jedničky, která si hrála jen na to, co hráli dva vychytralí chlapáci mezi sebou.
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
7.5
Gordon Gekko je zpátky a s ním Stone ve vrcholné formě. Konečně z něho zase čiší osobnost, která se nebojí tnout do živého a patřičně se v krvácejících ranách nimrat. Pravda, to rodinné blbnutí tu moc nefunguje a především slzopudný konec je jasným důkazem, že jedinečná nekompromisnost osmdesátkových dramat je nenávratně pryč. Jinak ale vládne spokojenost. Filmařsky i dějově jde o silného koně letošního roku, který stojí pevně na vlastních nohách. Že je čistě náhodou pokračováním klasiky je více méně vedlejší...
cerfik
cerfik
7 890 bodů
10
Tak tohle nijak nezaostává nad 25 let starou legendou a je vidět, že Oliver Stone prohlédl kapitalistický systém a egoistické vzorce lidského chování za ta léta ještě více do hloubky. Z některých scén vyloženě mrazí a o překvapení v příběhu nouze také není. K tomuhle snímku se budu ještě vracet, skvěle zachycený rozkol v člověku moderní doby.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
6
Tento druhý díl mi připadal podstatně horší a nesrozumitelnější. Nudil mě a ani zestárlý Michael Douglas mě nezaujal. Ale zajímavé bylo, že Zürich se natáčel v Praze. To by snad nemělo být, i když se to děje běžně. Moc se mi to ale nelíbí. Když jde jen o krajinu, třeba nějaké hory, tak prosím. Ale známá města? Nevím!
VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
9
Tak musím říct, že tenhle film se mi líbil. Relativně navazuje na úroveň, kterou ve mě vyvolalo Wall Street. Vše doplňuje nádherná, jako pro něj stvořená, role v obsazení Michaela Douglase.
Kamil Fila
Kamil Fila
4 112 bodů
8
Nejlepší Stoneův film od Vítězů a poražených. Konec není cukrkandlový, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale zcela přesně odpovídá metafoře "bubliny, která může kdykoli prasknout."
rkotvald
rkotvald
3 162 bodů
6
První Wall Street jsem viděl poměrně krátkou dobu před druhým, proto se neubráním srovnání. Bohužel dvojka není tolik strhující jako její předchůdce, ale zajímavé téma stále aktuální krize to kompenzuje. Snad každý v tomto filmu předvádí prvotřídní práci, velmi vyrovnané herecké výkony na takové úrovni se jen tak nevidí. Ale na konci jsem měl stejně pocit, že Oliver Stone chtěl přeci jenom natočit film... film na který se jen tak nezapomene, jako třeba na první Wall Street, což dvojka rozhodně není. P.S. Doufal jsem, že Charlie Sheen dostane více prostoru, než jen na pozdrav.