Zmizení

85%

Komentáře a recenze 83

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
9
Zmizení byl film do kterého se mi moc nechtělo a to hlavně skrz tu dlouho stopáž. Protože málo který režisér dokáže udržet napětí a akci po tak dlouhou dobu aniž by nezačal nudit. Pro mě úplně neznámý Denis Villeneuve však dokázal nemožné a natočil skvělý thriller,který svou atmosférou a gradací spadá na úroveň takových kousků jako je Sedm,Mlčení jehňátek. Zmizení jsou přesně ten film,který má položené základy na skvělém scénáři a výborných hereckých výkonech v čele s Jackmanam a Gyllenhaalem,který v mých očích s každým filmem roste.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
9
Skvělý thriller s nesmírně silným scénářem. S Hugh Jackmanem nelze nesoucítit a lehko se do něj vžívá. Skvělý he rovněž Jake Gyllenhaal. Film postupně graduje a ani dvě a půl hodiny nevadí v přílivu silných emocí. Zpracování, režie, obsazení.. vše téměř dokonalé. Toto je přesně ten film, který se vryje do paměti.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
10
První americký film kanadského režiséra a hned ukázkový thrillerový majstrštyk. Dokázal zhmotnit takovou míru napětí na pokraji šílenství v hloubce skrytého teroru, že i na stopadesáti minutovou stopáž leckdo behem sledování nebude ani dýchat. A vše přitom začíná skromně a zcela reálně. Sejdou se dvě rodiny, baví se, něco pojí a popijí, když si náhle někdo všimne, že dvě děti chybí. Krve by se v tomto okamžiku snad nikomu v takové situaci nedořezal. Neočekávaná a nezvladatelná panika všechny ovládne a netrvá dlouho a vše má pod kontrolou policie. Jenomže jak se zanedlouho ukáže, není to případ zase až tak jednoduchý, jak by se z počátku mohlo zdát. Bezmoc a zoufalství v rámci psychologie člověka se striktně zahryzne do mlhavé atmosféry příběhu a nepustí. Námět sice pochopitelně není originální, ale svým vyzněním pohltí. Pomalé tempo s pevným střihem podtrhuje zajímavý vývoj s patřičnými zvraty podpořené podmanivým soundtrackem. Samotný konec je už prostě takový jaký je. Svým způsobem je to snímek náročnější, ale rozhodně se dá říci, že režisér Denis Villeneuve natočil jeden z nejzajímavějších filmů roku.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Fakt ne. Villeneuve se tak strašně moc snaží o "atmosféru", až ji spíš rozhání. Gyllenhaalovo vyšetřování a vůbec policejní činnost postrádá elementární logiku (navíc jsou zvraty podávána tak nezajímavě, že nudí) a postavy zůstanou po celou dobu odtažité, takže jsem se o jejich traumata nezačal zajímat. Myslel jsem, že hype roku je Gravitace nebo Rivalové, ale kdepak - ty si své přeceňování tak nějak zasluhují. Zmizení je jen neúnosně natočená a rutinní, i když nezkažená epizoda CSI. 2 a 1/2
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Thriller roku. K čistým 5 hvězdám sice něco málo chybí (nebo spíš nadbývá pár scénaristických, pro děj nedůležitých, výplní), ale ta hutná atmosféra provázející celý film je prostě famózní (srovnávání s Fincherovým Zodiacem není vůbec od věci). Těch závěrečných 20 minut jen tak z hlavy nedostanu. 9/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Přiblížit jakýkoli zvrat po expozici snímku se rovná připravit diváka o momenty nečekaných překvapení. Na druhou stranu, ačkoli jsem pachatele odhalil v první třetině snímku, slyšel jsem, že je závěrečné odhalení překvapilo, takže to může jít na vrub skutečnosti, že už jsem thrillerů asi viděl už opravdu dost. Musím ale říct, že když jsem film napodruhé v klidu opravdu dokoukal, zůstalo mi po jeho sledování chvění v žaludku, takhle sugestivní snímek se totiž ani v rámci žánru příliš často neobjevuje a kromě herců je třeba vychválit zajímavého kanadského režiséra Denise Villeneuva, kterému do hlavy tedy rozhodně vidět nechci.
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Film roku? Nerad bych předbíhal, ale v brilantně vystavěném Zmizení se nám pomalu rýsuje aspirant nikoliv na oscarové hody, v nichž porota beztak upřednostňuje silně vlastenecká díla od profláklých tvůrců, nýbrž na nejpoctivější, nejvybroušenější a nejnapínavější "nefincherovskou" adaptaci vynikajícího detektivního scénáře, jaká v posledních letech v USA vznikla. Jinými slovy, máme tu slušně zaděláno na nový kult, kterému oficiální ocenění od přírody nevím proč nepřísluší, avšak bystří fanoušci by ho neměli opomenout stejně jako třeba loňský Atlas mraků. Nevzpomínám si, kdy měla americká kriminálka naposledy tak hustou atmosféru, kdy samotné prostředí plnilo dokonale režisérovu představu o pochmurném příběu a kdy byl divák tak dlouho úspěšně držen v nejistotě, kdo je pravý viník a jak vše nakonec dopadne. Pointa sice není zdaleka na úrovni té v Sedm a neudeří s takovou intenzitou, jak by si film vzhledem k předchozímu drtivému průběhu zasloužil, ale přesto srazí do kolen alespoň vědomím, jak do sebe náhle všechno krásně zapadá a jak scénář podal na hromadu otázek tak seriózní a kvalitní odpověď. Zkrátka nelze než chválit, o Jackmanovi a Gyllenhaalovi ani nemluvě.
sabule
14 227 bodů
9
Tak to byla opravdu drsná podívaná a myslím si,že v některých pasážích filmu,hlavně v těch ,kdy Hugh Jackman mučí svého vězně,domnělého únosce jeho a kamarádovi dcerky,to není pro slabší povahy.Jinak je to velmi kvalitní podívaná a všichni zúčastnění hrají špičkově a rozluštění a celková finálovka se taky povedla.
hrumsrt
hrumsrt
9 284 bodů
9
Neustále tvrdím, že v jednoduchosti je síla, a tak postavit celý film na prachsprostém únosu dvou malých dívek je přesně ona cesta. Bylo by asi hodně zajímavý zjistit, jak moc film stojí na hereckých výkonech hlavní dvojice (trojice). Za mě je herecké výkony v tomhle případě tvoří 60% úspěchu, zbytek je někde mezi rozuzlením a celkovou atmosférou filmu. Skvěle zahrané emoce všech postav, kdy Hugh se tady celkem vyřádil. Já osobně jsem z něho cítil, jakoby se mu snad opravdu ztratila vlastní dcera. Velké překvapení pro mě byla osoba pachatele, ale v plejádě mála herců, kteří se tu objevili se lecco dá odvodit.. Závěr bych si vyložil tak, že "A pokud nezemřeli, tak tam pískají dodnes.". 90%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8.5
Po Příchozí a Sicariu jsem se vrhl na další film režiséra Denise Villeneuveho a protože předchozí zkušenost byla skvělá, nechal jsem se přemluvit po třetí. Dlouhá stopáž není na filmu znát, film má napětí a tempo a celou dobu brnká na struny psychiky. Herci hrají o 106 a Scénář je tak promyšleně stavěný, že nemá prakticky žádná hluchá místa. Jednoznačně jeden z nejlepších Dramat, jaké lze vidět. PS: Vyhněte se dabingu, dabér Terrence Howarda je sice dobrý, ale na postavu se vůbec nehodí.