Machete

67%
Machete
Plakát traileru

Vypadal jako docela obyčejný dělník z ulice a byl ideálním kandidátem k tomu, aby na něj hodili vraždu. Ale ukázalo se, že je to Machete (Danny Trejo), legendární bývalý elitní agent, kterého se nevyplatí naštvat. Poté, co ho vyhlášený mexický drogový magnát Torrez (Steven Seagal) nechal v pustině polomrtvého, se mu podaří přežít a uprchne do Texasu, kde touží zmizet a uniknout své minulosti. Narazí tu ale na hustou síť korupce a podvodů, na jejímž konci se nachází zastřelený senátor (Robert de Niro) a Machete coby člověk, obviněný z jeho vraždy. Machete se vydává očistit své jméno a odhalit zákeřné a rozsáhlé spiknutí. V cestě mu ale stojí Booth (Jeff Fahey) – nemilosrdný podnikatel, který má na své výplatní listině slušnou zásobu zabijáků, Von (Don Johnson) – šílený strážce hranice, který velí menší armádě, a Santana Rivera (Jessica Alba) – překrásná imigrační úřednice, která neví, zda se má řídit zákonem či srdcem.




Recenze: Machete

Kinobox.cz
85%

Machete je svižnou a chytře natočenou žánrovou hříčkou, která baví neutuchajícím tempem, pravidelným přísunem hlášek, nekompromisní akcí a perfektním obsazením všech rolí. Jediné výraznější zaváhání vidím v závěrečném souboji Trejo vs. Seagal, ze kterého šlo filmařsky určitě vytěžit více. Jinak nemám proč remcat...


martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
9
Nejdříve byl filmový projekt Quentina Tarantina a Roberta Rodrigueze pod názvem 'Grindhouse' (2007) obsahující dva filmy proložené filmovými upoutávkami na další, avšak neexistující filmy. A víme, že se jednalo o úžasnou filmovou poctu nelogických, avšak patřičně brutálních, filmů ze 70. let, povětšinou promítaných v autokinech. A mezi upoutávkami bylo lákadlo i na snímek 'Mechete', který Rodrígueze nenechal spát, až se nakonec rozhodl, že to natočí také. Co se týče postavy, jako obvykle se nejednalo o nic vymyšleného. O muži s přezdívkou 'Machete' vznikl snímek už v roce 1958 a naposledy byl filmově zhmotněn v roce 2006, v obou případech pod stejným názvem. Rodriguez angažoval své herecké soukmenovce, takže v hlavní roli není nikdo jiný než Danny Trejo, jako policejní femme fatale Jessica Alba, v roli politika Robert De Niro a co bylo asi největším překvapením, v záporné roli Steven Seagal. Nelze zapomenout ani na Michelle Rodriguez, která se tu tamtéž okázale vyřádila. Že se opět jedná o výše zmíněný grindhouse nám je pro jistotu připomenuto během úvodních titulků právě klasickými škrábanci typických pro starý celuloidový filmový pás. Takže hledat v takovémto filmu logiku je jako hledat v noci Slunce. Film o brutální krvavé pomstě, které má dokonce i silné politické poselství. My v Evropě víme houby, co všechno se děje na mexických hranicích. Politická korupce v zájmu moci je už však problém celosvětový. Snímek je tedy především o akci a to scénami, které jsou prezentovány jen v akčních komiksech. Honičky, přestřelky, výbuchy, rajcovní děvy a hlavně nic než pouhá akční zábava. Jedná se tedy o další naprosto perfektní filmové nastavení fenoménu grindhouse s viditelně velkým rozpočtem. Během sledování zbytečně nepřemýšlet a jen vychutnávat každou minutu každé scény. Tohle už nikdo další nenatočí. Robert Rodriguez je v tomto jen jeden.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Obsazení je hodně luxusní, pár scének je výborných, ale jako celek mě to zklamalo možná ještě více než nedávná Stalloneho parta. 5.5/10
muzz
muzz
18 035 bodů
7.5
Je to neskutečná pikovina, ale když já mám rád všechny ty herce co v tom hrají (vyjma Seagala), plus skvělá hudba (Tito&Tarantule), plus Rodriguez, opravdu pěkný herky, tak prostě těch aspoň 75 dát musím :)

Dodatečné informace

Původní název:
Machete (více)
  • USA Machete
Premiéra v ČR:
14. 10. 2010
Distributor:
Palace Pictures
Země původu:
USA
Přístupnost:
18+
Rozpočet:
20 mil. USD
Tržby:
44,09 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Machete


Podobné