Machete

67%

Komentáře a recenze 41

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
9
Nejdříve byl filmový projekt Quentina Tarantina a Roberta Rodrigueze pod názvem 'Grindhouse' (2007) obsahující dva filmy proložené filmovými upoutávkami na další, avšak neexistující filmy. A víme, že se jednalo o úžasnou filmovou poctu nelogických, avšak patřičně brutálních, filmů ze 70. let, povětšinou promítaných v autokinech. A mezi upoutávkami bylo lákadlo i na snímek 'Mechete', který Rodrígueze nenechal spát, až se nakonec rozhodl, že to natočí také. Co se týče postavy, jako obvykle se nejednalo o nic vymyšleného. O muži s přezdívkou 'Machete' vznikl snímek už v roce 1958 a naposledy byl filmově zhmotněn v roce 2006, v obou případech pod stejným názvem. Rodriguez angažoval své herecké soukmenovce, takže v hlavní roli není nikdo jiný než Danny Trejo, jako policejní femme fatale Jessica Alba, v roli politika Robert De Niro a co bylo asi největším překvapením, v záporné roli Steven Seagal. Nelze zapomenout ani na Michelle Rodriguez, která se tu tamtéž okázale vyřádila. Že se opět jedná o výše zmíněný grindhouse nám je pro jistotu připomenuto během úvodních titulků právě klasickými škrábanci typických pro starý celuloidový filmový pás. Takže hledat v takovémto filmu logiku je jako hledat v noci Slunce. Film o brutální krvavé pomstě, které má dokonce i silné politické poselství. My v Evropě víme houby, co všechno se děje na mexických hranicích. Politická korupce v zájmu moci je už však problém celosvětový. Snímek je tedy především o akci a to scénami, které jsou prezentovány jen v akčních komiksech. Honičky, přestřelky, výbuchy, rajcovní děvy a hlavně nic než pouhá akční zábava. Jedná se tedy o další naprosto perfektní filmové nastavení fenoménu grindhouse s viditelně velkým rozpočtem. Během sledování zbytečně nepřemýšlet a jen vychutnávat každou minutu každé scény. Tohle už nikdo další nenatočí. Robert Rodriguez je v tomto jen jeden.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Obsazení je hodně luxusní, pár scének je výborných, ale jako celek mě to zklamalo možná ještě více než nedávná Stalloneho parta. 5.5/10
muzz
muzz
18 035 bodů
7.5
Je to neskutečná pikovina, ale když já mám rád všechny ty herce co v tom hrají (vyjma Seagala), plus skvělá hudba (Tito&Tarantule), plus Rodriguez, opravdu pěkný herky, tak prostě těch aspoň 75 dát musím :)
lamps
lamps
15 150 bodů
6
Typický Rodriguez, zahleděný do sebe se utápí ve zbytečných úchylárnách na úkor kvalitněji rozvedeného příběhu a samotných postav, které jsou pod jeho taktovkou pouze nezbytnými figurkami bez smyslu pro humor a nadsázku. Nic na tom nezmění ani drsný výraz Dennyho Treja, jenž je beztak ve filmu jen kvůli rádně nabroušeným mačetám, ani záporák Robert De Niro, který je ovšem alespoň příjemným osvěžením v Rodriguezově absurdním světě bez vytyčených hranic. Co se ale snímku jako brutální akční zábavě upřít nedá, je to, že chvílemi opravdu velmi zábavný je a že sexy pozadí Jessici Alba vydá za víc než týpek visící za vyhřezlá střeva. Natočit to Tarantino, který by jistě do příběhu vnesl potřebný mafiánský nádech a usměrnil ho na tu správnou akční kolej, mohl být Machete nedostižný žánrový bonbónek..
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
7
Danny Trejo v roli, která mu seděla. Tak jako jeho málomluvnost a skvělý dabing. Začíná se mi docela i zamlouvat. Digitální krev byla až moc nápadná. Budiž, film jde svou cestou, akční scénky jsou dobré a herecké obsazení výborné. No až na vypaseného Seagala, ten však dobře zahrál grázla. Mé oblíbenkyni Michelle Rodriguezové to na konci filmu docela seklo.
  • Obsazení
  • Akce
  • Dabing
  • Digitální efekty
hrumsrt
hrumsrt
9 183 bodů
8
Sytá ukázka Rodriguezova trademarku.. Poctivý chlapský akčňák, jenž si s sebou nese tu správnou genialitu a úchylnost svého tvůrce. Danny Trejo se na starý kolena dočkal a přišel k roli, kvůli níž už bude nesmrtelný, od této chvíle už není žádný Danny Trejo v jiné postavě, všude tak nějak hraje jen jako Machete. Bombová akce, řada cool momentů a nespočet nádherných latin! Vyšperkované béčko, ve kterém nechybí několik kreativních scén. Zabavná akční jednohubka, kde přehlédnu i strožejší scénář. 70%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
6
Styl jak z osmdesátek, hlavní postava, rychlé tempo a až na pár drobností i celkem slušný scénář. Ale finální souboj je absolutně bez napětí a Trejo vs Seagal, to je přímo katastrofa. Nejen je v boji střih v každém seknutí, ale navíc skončí dřív, než se vůbec něco stane.
kilby1989
kilby1989
4 397 bodů
8
Rodriguezovo filmy mi zrovna moc nejedou a proto jsem se dlouho nutil do Mačety. Bylo dobře, že jsem se toho bál, díky tomu se mi to dost líbilo. Mahete je pecka nabušená akcí od začátku do konce. Tolik sexy bab ve filmu na jednou jsem snad ještě neviděl (pokud nemluvim o teen komediích který na tom staví). Trejo se s ničim nesere stejně jako Seagal, padaj ruce, hlavy a jestli ještě pochybujete o délce střev v lidském těle, Mačeta vás přesvědčí, že to neni kec :). Od závěrečného souboje jsem čekal víc, ale pravdou je, že Seagal aspoň pobavil. 4*/75%
kery-
kery-
3 671 bodů
8
Už nechci být spajdrmen, nyní až vyrostu, chci být Mačetou
PeterFRiusJilek
PeterFRiusJilek
2 462 bodů
10
Nie je lepšia paródia na béčkové krváky ako vedome natočiť ďalší.