Alenka v říši divů

73%
Alenka v říši divů

Devatenáctiletou Alenku čeká zážitek, na který hned tak nezapomene. Když ji na viktoriánské zahradní slavnosti na její počest požádá o ruku Hamish, bohatý, ale přihlouplý syn lorda a lady Ascotových, sebere se a uteče pryč. Vydá se za králíkem v saku a s kapesními hodinkami, kterého viděla pospíchat po louce. Bílý králík (kterého namluvil Michael Sheen) záhy zmizí do králičí nory. Alenka najednou pocítí zvláštní nutkání následovat ho, do nory spadne a po pádu, který působí skoro jako podivný sen, se ocitne v kruhové místnosti s celou řadou dveří. Poté, co si zkusí lahvičku s nápisem „Vypij mě“, jejíž obsah způsobí, že se zmenší, a koláčem, na kterém je zdobeně napsáno „Sněz mě“ a po kterém se zase zvětší, se jí nakonec podaří jedněmi z dveří projít a ocitá se v ohromujícím a fantastickém světě, kterému jeho obyvatelé říkají Underland. Tam se setkává s celou škálou pozoruhodných postav, od vychloubačného Plcha až po vyšinutého Kloboučníka (Johnny Depp), od zubící se ho kocoura Šklíby (namluvil Stephen Fry) až po Houseňáka Absaloma, kouřícího vodní dýmku (a promlouvajícího hlasem Alana Rickmana), od podivné Bílé královny (Anne Hathaway) až po její zlou starší sestru Srdcovou královnu (Helena Bonham Carter), nedůtklivou vládkyni Podzemní říše. 




Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9
Chceš-li nejdříve akceptovat a posléze pochopit vizuální ztvárnění Carrollovy Alenky v pojetí Tima Burtona, musíš nejdříve zavrhnout svůj vlastní film, který sis vytvářel kdysi v dětství, při prvním čtení této samo o sobě velice originální knížky. Ale stojí to za to! Tohle není děvčátko, tady je Alice mladá žena s probouzejícími se instinkty ... Všichni včetně Johnnyho Deppa tady určitým způsobem karikují lidské charaktery zcela po burtonovsku; víc než jen film je to filosofický názor, který je vám buď hodně blízký (takhle bych to dělal, kdybych to uměl), nebo hodně vzdálený (fuj, to tedy ne). Já jsem podobně chmurný filosof :-) . Komu se líbí, tomu doporučuji Mrtvou nevěstu Tima Burtona, ta je ještě vyhraněnější.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
8
Alenka v říši divů tentokrát ve vizi Tima Burtona a jako vždy velice příznačně. Výtvarná stránka někoho uhrane, někoho překvapí, někoho učaruje, někoho pohorší. Inu film jak má být. Po dějové stránce se však nejedná o klasický příběh, ale o jeho pokračování. Alence je devatenáct a má se vdávat. No, ona nechce, ale víme jak to v takové době chodilo. Naštěstí se objeví starý známý králík, Alenka ho následuje a ocitne se opět tam, kde už kdysi jednou byla. CGI efekty daly možnost vyniknout Burtonovým představám a byť už po tolika jeho snímcích nic nového nepřináší, stále má co nabídnout. Vizuálně je snímek stále ohromující jak v představách, tak i jednoznačnosti. Právě s onou fantasií se tu pohrálo velice bravurně. Děj není nijak složitý a je napsán pro pochopení i mladších diváků, i když pro ty nejmenší snímek rozhodně není. Mnohé postavy jsou pro ně až moc strašidelné. A tak tu máme pohádkový fantasy film v neobvyklém ražení, ale po filmové stránce určitě excelentní.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
4
Nejhorší Burton. Bez fantazie, atmosféry, stylu. vše, co jsem na Burtonovi kdy kritizoval, je to násobeno. Na úkor všeho, co jsem chválil.


Dodatečné informace

Původní název:
Alice in Wonderland (více)
  • USA Alenka v říši divů
  • USA Alice in Wonderland
  • USA Alica v krajine zázrakov
  • USA Alice
  • USA Alice i Underlandet
  • USA Liisa ihmemaassa
Premiéra v ČR:
4. 3. 2010
Distributor:
Falcon
Země původu:
USA
Rozpočet:
200 mil. USD
Tržby:
1 025,47 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Alenka v říši divů je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Další z kolekce Alenka v říši divů


Podobné


Powered byJustWatch