Muž ve stínu

72%
Muž ve stínu
Thriller z pera mistra historických románů Roberta Harrise přináší napínavý příběh spisovatele, který je najat na sepsání pamětí bývalého britského premiéra. Děj začíná nabírat nebezpečné obrátky krátce poté, co na opuštěnou zimní pláž známého amerického letoviska vyplaví moře mrtvolu jeho předchůdce na tomto literárním projektu. Netrvá dlouho a "duch" si uvědomí, že přijetím atraktivní práce učinil strašlivou chybu: ukazuje se, že expremiér je muž, v jehož minulosti se skrývají tajemství, která mají sílu zabíjet.



Pete69
Pete69
29 851 bodů
6.5
Za mě jeden ze slabších filmů skvělého režiséra. Roman Polanski natočil několik filmů, které patří mezi ty nejlepší vůbec.. zde je to ale zvláštní Film Noir s průměrnou zápletkou a dokonce i s průměrnými hereckými výkony dobrých herců. Zpracování a technická stránka je dobrá.. 65%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
9
Dobře zpracované politické thrillery měly vždy co do činění s diváckým nadšením, obzvlášť, pokud se jednalo o nějakou nekalost daného politika. Na vrcholu je stále klasický snímek ´Všichni prezidentovi muži´ (1976) připomínající odhalování všeho možného i nemožného týkající se aféry Watergate, kterému hodně šlape na paty filmový počin charismatického režiséra Romana Polanskiho. Scénář byl vytvořen podle románu Ghost Roberta Harrise, který ještě před vydáním tak trochu vyvolal na patřičných místech rozruch. Asi málokdo ví, že postava britského premiéra jménem Adama Lange, stvárněná Piercem Brosnanem, je tence maskovanou verzí Tonyho Blaira, který na post premiéra rezignoval v roce 2007. Co je skutečnost a co fikce, nechť posoudí se svou znalostí historie sám divák. Roman Polanski se na danou věc podíval dle své tvůrčí vize a natočil inteligentní, napínavý, očekávaně provokativní, zkrátka výborně pojatý filmový počin, podpořený kamerou v profesionálních rukách Pawela Edelmana. Děj se soustředí na nepojmenovaného spisovatele s tváří Ewana McGregora, najatého k sepsání pamětí bývalého premiéra Adama Langa. A celá tato koncepce se točí kolem vyšetřování obvinění, že Lang nelegálně předal válečné zločince CIA. Celá tato kauza nás seznamuje se světem špionáže, o kterém nikdo nemá ani potuchy. Všichni víme co se stane, když se píchne do vosího hnízda. Vše postupně vylézá ven, čímž o překvapení není nouze a čím víc toho vyplouvá na povrch, tím více je v pohybu tajná služba s cílem zapíchnout do vetřelce to nejbolavější žihadlo. Tady se zvýrazňuje naprosto odlišný politický svět, než jaký nám ukazují média od reality setsakramentsky vzdáleného. Reálný je politický svět plný intrik a účastníků jak z minulosti, tak i ze současnosti, plně odhalující stinnou stránku britské politiky. Svým způsobem je ve zpracování znát hitchcockovský styl budování atmosféry a napětí, avšak svůj autorský rukopis si Polanski plně zachoval. Po zhlédnutí snímku můžeme jen hádat, co všechno se děje u nás, tedy na politické scéně české.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Polanski opět odmítá dopřát divákovi jakékoliv tempo, místo toho opět nabízí film, který stojí a padá na jedné myšlence, jedné emoci. Pokud jde o mě, celou dobu jsem chtěl dát tři hvězdy, ale když o tom teď přemýšlím, přišlo mi to vlastně až moc dobré na průměrné hodnocení. (Že hlavní McGregor tu hraje idiota, co se neustále vystavuje nebezpeční, podle mě není chyba.)

Dodatečné informace

Původní název:
The Ghost Writer (více)
  • USA Muž ve stínu
  • USA The Ghost Writer
  • USA Der Ghostwriter
  • USA L'homme de l'ombre
  • USA L'uomo nell'ombra
  • USA Pisac iz senke
  • USA Polanskis Skyggen
  • USA The Ghost
  • USA Vaiduoklis
Premiéra v ČR:
10. 6. 2010
Distributor:
SPI
Země původu:
USA
Čeština:
Muž ve stínu je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné