Svítání

64%

Komentáře a recenze 29

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
7
Výborný originální námět tohoto snímku bohužel nebyl zcela využit. Byť je to natočeno brilantně, je zde spousta hluchých míst, které brzdí tempo a vyloženě nudí. Nedotažené scény nezachrání ani časté hláškování. Buď to mělo být více hororovější, anebo akčnější. Použité různé filtry nejsou na škodu, neboť alespoň zvýrazňují atmosféru. Temnotu tu však divák bude hledat marně. Oko potěší vynikající kamera, ucho zase použitá hudba. Škoda. Mohl to být vcelku zajímavý biják.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Nečekal jsem, že Hawke bude kosit upíry ve Snipesově stylu, ale že tady bude tak málo akce, to mě taky ani ve snu nenapadlo. Přitom právě víc akčních scén, by tomuhle upírskému thrilleru jen prospělo. Toho kecání je tu chvílemi totiž až moc a zbytečně film zpomaluje. Prvních 30 minut skvělých (ten úvod do světa upírů a jejich problému byl výborný), zbytek jen dobrý (chvílemi velmi). 6/10
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
7
Vcelku vkusné. Tak nějak jiný film o upírech. Dobré a krvavé scény. Zvláštní pokus o upírský film. Bavilo, nenudilo.
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
6.5
Nastavené zrcadlo moderní společnosti. Jedni vládnou, druzí se schovávají. Tentokrát jsou na vrcholu potravního řetězce upíři a touha po krvi se přenesla z obrazovek televizorů do ulic. Problém je, že krev dochází. Nápadů je ve Svítání dostatek. Herci jsou zvolení velmi dobře a najde se i odvaha na silnější dramatické okamžiky. Chybí tomu ovšem emoční i vizuální síla Equilibria, se kterým má Svítání mnohé společného (boj jednotlivce se zaslepenou společností, znovuobjevování citů). Když John Preston běžel za osudem v červených šatech, mrazilo mě v zádech. Ve Svítání podobný emocionální náraz nikde pořádně nefunguje (přestože se tvůrci upřímně snaží). Nejpatrnější je to ve scéně popravy nežádoucích. Dobrý nápad v podobě mladé dívky se podobně jako ona rozplynul díky nejistému vedení v prach. Bratři Spierigovi odvedli slušný kus práce a ve svém žánru stvořili jednoznačný nadprůměr. Většinu času to bohužel působí jako příslib něčeho většího, co se nikdy nedostaví. Být to pilot televizního seriálu, řval bych nadšením. Coby zábava do kin je to ale trochu – ehm – bezzubé.
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
6
Námět byl předurčen k tomu, aby z toho vznikl jeden z nejlepších filmů zabývající se upírskou tématikou. Jenže to by musel do rukou dostat lepší režisér, neznám tyto Spierigy, ale na to, že jsou dva, tak jejich práce nestojí téměř za nic. Celkově snad jen potěší hodně krve a krvavých momentů, ale na druhou stranu jich mohlo být povícero, protože akce je zde velmi málo. Po herecké stránce potěšil Dafoe, Hawke je mi nesympatický, a to nejen v této roli. Čekal jsem mnohem více, takže jsem zklamán, chtělo to doladit scénář a lepšího režiséra.
Pas
Pas
6 225 bodů
2.5
Nudění Silně neoriginální. Je vidět menší rozpočet, občasná vizuální béčkovitost a celkově chybí silná atmosféra. Pár krvavých záběrů a zajímavá myšlenka to nezachrání od silného podprůměru, celek totiž působí silně nevýrazně. Snad jen několik zajimavých režijních nápadů a kamerových kejklí, které se člověku vryjou do paměti a tím to hasne. Trochu málo na takové obsazení a podobně velké ambice.
Standa.
Standa.
6 180 bodů
7.5
Po všech těch dobrých i špatných filmech o upírech konečně někoho napadlo natočit film z pohledu lidí, kterých je málo a upíři je loví pro jejich krev, bez které nemůžou žít. Podobný scénář mi v hlavě vrtal už pěkně dlouho, tak jsem se konečně dočkal.
VládceVesmíru
VládceVesmíru
5 356 bodů
8
Ale některé hlášky od Dafoea byly fakt trapné...
blazma
blazma
4 928 bodů
6
Hele není to vůbec špatný. Celou dobu se to drží v průměrné rovině všech žánrů, které to obsahuje. Snad až na horor. To že tam je krev neznamená že to je horor, ale co už. Myšlenka kdy upíři už ovládli svět a teď trpí na nedostatek potravy, je poměrně zajímavý koncept, jelikož nic takového jsem ve filmech neviděl. Jen je trošku zvláštní, že se našel lék v podobě kontrolovaného vystavení na slunci, ale budiž :D.. Co je víc na hlavu, byl fakt že krev těch uzdravených z vás taky udělá člověk. To jakože na to nemohli přijít dřív než jen čistou náhodou? Zkrátka ten konec byl podivný.
saboter
saboter
3 564 bodů
8.5
Nepleťe si film zňákim upířim romanťákem tohle je nekompromisní horor jako ďas už hodně dlouho mi tak nemrazilo jako u tohoto filmu.Hlavní obsazení Ethana Hawka je skvělé doporučuju jen otrlým jedincům.