Ztracené město Z

64%

Komentáře a recenze 31

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
8
Problém tohoto snímku tkví hlavně v jeho názvu. Divák totiž lehce propadne dojmu,že se bude jednat o podívanou ala Indiana Jones. Jenže Ztracené město Z má k Indianovi hodně daleko. Ačkoliv se jedná o dobrodružný film,tak zde chybí jakékoliv akční pasáže,nebo přepálené CGI efekty. Vše je zde primárně zaměřeno na postavu Fawcetta a jeho propadnutí kouzlu Amazonie. Spolu sním a jeho výpravou,tak objevujeme skrytá zákoutí džungle. Přitom doufáme,že ztracené město Z máme na dosah. Na první pohled se může zdát délka 140 minut hodně vražedná,ale pravda je jiná,protože snímek právě díky této délce dokáže obsáhle pojmout důležité momenty Percyho života aniž by mezi nimi musela různě přeskakovat. Vše tak plyne velmi přirozeně v před a nám se nabídne pohled jak na Londýn,tak Amazonii a i na frontu během války. Řemeslně se nedá vůbec nic vytknout. Jakoby zde nebyl použité žádné CGI efekty. Vše tak působí přirozeně a dokonale. Casting byl dokonalý a Pattinson mi opět dokázal,že je to velmi dobrý herec. James Gray tento snímek natočil velmi precizně a závěr zvládl šalamounsky.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
6
Pravdivý příběh o britském průzkumníkovi plukovníku Percivalu Fawcetovi, který zmizel při hledání tajuplného města v Amazonii ve dvacátých letech minulého století. Příběh je rozvinutý do dvou a půl hodin stopáže a vše podstatné lze v ději najít. Hlavní postava všeho dění je mladý dělostřelecký důstojník snažící se urovnat hraniční spor mezi Bolívií a Brazílií, aby během toho na svých cestách objevil znaky naznačující možnost ztracené civilizace. Každé odvětví děje je natočeno s naprostým respektem k události, takže to nejen po vizuální stránce nabírá na zajímavosti. Místy však přeci jen některé úseky vypadají zbytečně natahovaně, tudíž nuceně nudně, ale síla je hlavně v dialozích než v činech a podle toho se na to také musí vzhlížet. Konec už i tak vypadá zvláštně, ale i zde záleží na úhlu pohledu. Námět na zfilmování je dosti složitý, avšak tvůrci se s tím poprali jak jen mohli. Snímek sice nezaujme každého, ale stoji za zhlédnutí.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Obdivuhodně chladný, přesně konstruovaný film, na němž je nejzajímavější, jak málo emocí vyvolává - a to nemyslím nutně negativně. Jako by filmaři ani nestáli o to, aby bylo jejich dílo vtahující - jako by ho naopak chtěli uzavřít a vystavit jako nedotknutelný exponát. Sám nevím, co si o tom myslet.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Těsně po Kongovi další dobrodružná facka. Příběh Percyho Fawcetta a jeho objevování mýtického města Z vypadá takhle na papíře dost slibně, no výsledkem je zase zklamání. Herecky podařené, jen tomu prostě chybí ten dobrodružný drajv.
lamps
lamps
15 150 bodů
9.5
Největším problémem filmu je, že očividně vyvolal klamná očekávání. V dnešní době unikátní dílo, které nestrhává pozornost na jednotlivé stylistické a dramatické atrakce, nýbrž staví na nesmírně komplexně zkonstruovaném příběhu, který pokrývá celé dvě dekády, ale díky precizní práci s vývojem motivací a narativních linií zkrátka nenudí a nutí diváka k bedlivému sledování.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
6
Samotné téma snímku zní lákavě. Herci jsou talentovaní. Celé to trvá 141 minut takže mohla být šance geniálně rozvinout charaktery a postavy. Džungle vypadá nádherně. a také to neuvěřitelně plýtvá šancí natočit něco naprosto úžasného. Charlie Hunnham se snaží ukázat, že má charizma, Tom Holland to zkouší bez Spider-Mana, Robert Pattison to zkouší bez Edwarda Cullena, Sienna Miller se snaží ukázat, že umí hrát, Ian McDiarmid se snaží vymanit ze stínu kancléře Palpatina a Harry Melling zase ze stínu Dudleyho Dursleye. To obsazení zní fakt solidně ale víc se z toho vykřesat nedalo. Všechno co se děje v džungli je úžasný. Krásná krajina všechno ukazuje v té nejlepší barvě a prostě je to pastva pro oči. Když ale v džungli zrovna nejsme hrozně to vázne. Samotná postava Percyho se snaží působit jako neuvěřitelný sympaťák kterému byste měli fandit. Ale i přes talent Charlie Hunnham nedokáže ukázat, že má dostatečné charizma a tak dokonce více působí Dr. Costin v podání Roberta Pattisona s ním ale je problém v tom, že....... ho hraje Robert Pattison. Tom Holland je pořád neuvěřitelně mladý talentovaný herec, Sienna MIller je pořád dřevěná, a McDiarmid a Melling mají zase problémy s tím, že hráli už jiné kultovní role. Při 141 minutách by se mohlo zdát, že vše bude perfektně rozvinuté a nic nebude vadit. A to nevyšlo. Několik scén (především mimo džungli) je navíc a rozhodně jsem si několikrát říkal, že bych radši viděl jiné věci které by měli větší smysl. Kdyby Brad Pitt jenom neprodukoval a opravdu si zahrál Percyho Fawcetta měl by na to víc. Hunnham je sice fajn ale bohužel mu něco chybí. Jinak džungle kterou hodně trailer slibuje je ve filmu asi 40 minut ze 140. A problémy se vztahy kterou má Percy se svou rodinou mohli vykřesat víc ale bohužel to nevyšlo. Tak snad jindy.
Pas
Pas
6 225 bodů
1
Ztracená a promarněná šance.Objevitelské výpravy do neznámých končin nabízejí vždy silný příběh .V tomto snímku tomu však takto není. Výprava do východní Bolivíe s přesahem do událostí 1.světové války je pouze nějakým leporelem příběhu důstojníka britské armády který pod vlivem ambicí k dosažní medaile která mu na uniformě chybí přijme nabídku Královské zeměpisné společnosti .Odjíždí do Bolivie i se svým asistentem jako dvoučlenná expedice. Nudné a nicneříkající pasáže na lodi a ve vlaku klidně můžete přeskočit jako zbytečné natahování stopáže.Na místě najímá jednoho indiána , kterého jako uvědomělý humanista vysvobodí ze spáru místního otrokáře podnikajícího v kaučukovém byznysu,dále přibere několik místních povalečů a razí proti proudu(i když ve filmu je jasně vidět plavba po proudu) za zmapováním hranice mezi Bolivii a Brazilii.Na řece se povaluje bárka s nápisem HAMBURG,uffff ti Němci jsou všude! Na naše objevitele dopadne pár šípů divochů ,jeden kořala na lodi je zasažen a padá do vody kde mají Piraně hody.Osvobozeného indiána to přestane bavit a tak vezme kramle ale předtím ostatním sdělí , že v dosahu je "ztracené město" . Po nálezu kusu jakési keramiky tomu uvěří i naši geodeti a tak vezmou kramle taky a pádí za velkou louži do Albinonu. Zeměpisná společnost o tomto objevu uspořádá seminář kde si dramaticky vymění názory příznivci a odpůrci teorie o dávné civilizaci pod Andami.Druhá výprava na sebe nedá dlouho čekat a k týmu se připojí jeho zbohatlické lordstvo které si chce užít trochu toho "dobrodružna" Je to však slaboch , parta jej po právu vyloučí v očekávání , že už jej nikdy neuvidí. Opak je však pravdou a náš major objevitel má nejen co vyvětlovat ale je odejit do zákopů na frontu ve Francii. Tam zazní několik patetických frází, trochu výstřelů .Major je se ocitá ve špitále a myšlenkami je stále ve "ztraceném městě" které sice neviděl ale už pojmenoval "Zet" Čas plyne ale třetí finální výpravy se náš objevitel dočká ve společnosti svého syna. Od té doby o nich nikdo nikdy neslešyl a pokud neumřeli tak tam někde štastně žijou dál.Roztahané , rozvleklé nudné vyprávění kdy jedinou zajímavou scénou je hádka v zeměpisné společnosti ,akční rámec je zastoupen několika výstřely z pušky a několik šípů co prosviští vzduchem. Velmi slabé zpracování jinak určitě skvělého námětu. Snad někdy příště někdo natočí skutečně dramatický a akčí spektákl z podobného prostředí.
leafroller
leafroller
3 023 bodů
7.5
Příběh o nezměrné touze, úctě i neúctě a hlavně odhodlání. Příběh disponující notnou dávkou uvěřitelnosti, která je ovšem v závěrečných scénách velmi zpochybněna. Řemeslně dokonalé, i když chvílemi skoro lyrické dobrodružství, které ovšem postrádá vyvrcholení. A nezlobte se na mě, ale přetrpět dvě a půl hodiny hledání pokladu bez pokladu, to je jako masturbace bez orgasmu. A my všichni dobře víme, jaká frustrace z toho plyne. Z druhé strany pohledy do jihoamerické džungle ve mě vyvolávaly jistý druh uspokojení, takže by se dalo říct, že jsem byl v podstatě na svých. Jenže, abych použil citát z mého veleoblíbeného filmu, rozdíl mezi třídou a extratřídou, je právě v tom "extra".
marie-kolarova
marie-kolarova
2 823 bodů
7.5
Percy Fawcett je odhodlaný a svůj sen postavil výš než svoji rodinu. Ta musí ustoupit. Film dokáže upoutat i přes dlouhou stopáž, i když epizoda s první světovou válkou je nadbytečná a příběh by se bez ní fungoval kompaktněji. Charlie Hunnam hraje přesně toho zarputilého magora. Nejzajímavější je kamera odkazující do starých dobrých výpravných časů. Film je především vizuálně krásným cestopisem s více než popisným zobrazením rodinných vztahů. Manželka je strašně odhodlaná téměř feministka, která pokorně sedne na zadek a zůstane pokaždé doma. Je hrozně naštvaná, že Percy opět odjíždí, načež ho po dvou minutách nadšeně doprovází k vlaku. James Gray chtěl dostat do filmu co nejvíc zážitků z džungle a o rodinných vztazích včetně konfliktu s nejstarším synem vypráví stylem vzorná rodina z nedělní školy. Přesto není špatné to vidět.
Kuca25
2 132 bodů
6
Neuchvátilo ani nezamrzelo. Sledování Ztraceného města Z je takové zvláštní. Upřímně moc akce tu není i přes obrovské možnosti. Nic není úplně do detailu rozvedené a to hlavně z důvodu dlouhého časového úseku. Rozumím tomu, že muselo být skutečně těžké zpracovat tak dlouhý a rozsáhlý příběh do dvou a něco hodin, ale možná by koneckonců bylo lepší nějakou část vypustit a pověnovat se pořádně jiné. Tímto způsobem by měl snímek větší drive a divákovi by to nepřišlo tak zdlouhavé. Herecké obsazení bylo správně vybrané, avšak nikdo z herců nakonec žádný světoborný výkon nepředvedl, takže zůstalo jen u známých tváří. Když to shrnu, film je to celkem dobrý, ale nemyslím si, že bych ho ještě potřeboval vidět.