Čarodějův učeň

67%

Zajímavosti 4

  • Encantus, magická kouzelná kniha, kterou Balthazar Blake dá svému učni, je mistrovským dílem po stránce návrhu i provedení a jde o jedinečný příklad neuvěřitelně detailního umění, které je využíváno v zákulisí tvorby filmů. Každá z 1500 stránek byla ručně opotřebována a ručně kreslena, aby bylo docíleno maximální věrnosti. Základní verze knihy vážila 34 kilogramů - nejde o knihu, kterou byste si chtěli upustit na nohu - ale pro scény, kdy je kniha zavřená, byl vytvořen duplikát o hmotnosti 4.5 kg. Kromě toho byla pro sekvenci z Fantasie vytvořena speciální voděodolná verze.
  • Natáčelo se v New Yorku po celém městě, od Times Square a Manhattanu až po Washington Square Park v Greenwich Village. Tvůrci filmu využili i zcela klasických newyorských lokací - Battery Park s Lady Liberty, Chrysler Building s jeho chrliči nebo Rockefeller Center s jeho sochou Atlanta. Mezi další natáčecí místa patřil například Bryant Park Hotel na Čtyřicáté ulici, Apthorp Apartments, Williamsburg Bridge (most, který spojuje Brooklyn a Chinatown) a katedrála svatého Jana.
  • Za nápadem na filmové znovuzrození Čarodějova učně ve skutečnosti stojí člověk, který je vášnivým obdivovatelem Disneyho animované verze - Nicolas Cage. „Napadlo to mě a mého přítele Todda Garnera,“ vzpomíná. „Tehdy jsem natáčel jiný film a chtěl jsem se zkusit vydat do nějakého kouzelnějšího a fantastičtějšího světa, ve kterém bych si mohl zahrát postavu s mýtickými schopnostmi. Zmínil jsem se o tom Toddovi a druhý den nás napadl dokonalý námět - Čarodějův učeň.“
  • V roce 1797 napsal Johann Wolfgang von Goethe klasickou báseň Der Zauberlehrling. Goetheovu báseň vypráví sám učeň, který se poté, co je svým starým mistrem zanechán o samotě, rozhodne zneužít svých kouzelnických dovedností. O sto let později byla báseň adaptována do podoby velice populární symfonické skladby L'apprenti sorcier francouzským skladatelem Paulem Dukasem. O zhruba čtyřicet let později objevil Čarodějova učně Walt Disney a vytvořil jeho animovanou verzi v rámci svého nesmrtelného díla Fantasia, do jejíž titulní role neobsadil nikoho jiného než myšáka Mickeyho.