Invictus: Neporažený

72%

Komentáře a recenze 17

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
Když o filmu Invictus zpětně přemýšlím, nenapadá mě jediná památnější scéna. Jediné nové moudro, které bych si z něj odnesl, nebo jen důvod, proč ten film vidět. Je to skvělé herecké cvičení Morgana Freemana a režijní zkouška Clinta Eastwooda. Jinak je to ale bohužel neuvěřitelně zbytečný film, který má asi něco říct, ale nedaří se mu to. Mrzí mě to, protože Clint Eastwood odvedl precizní práci, za kterou si nejspíš nějakou tu cenu odnese, stejně jako Freeman, ale význam celku jako takového je velmi mizivý. Ani Clint Eastwood nezrežíruje všechno. Precizní práce, která ale z velké části přichází vniveč kvůli příšernému scénáři. 60%/70%
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Film, na který budu vzpomínat jen v souvislosti s výborným Freemanem. Jeho Mandelu, který má 42 milionů dětí, jsem mu prostě věřil v každém záběru. Na druhou stranu, moc jsem se o něm nedozvěděl, stejně jako o dění v JAR. Z jednoduchého důvodu. Film je totiž hlavně sportovním příběhem s minipolitickým podtextem. A tady je ten kámen úrazu. Invictus jako sportovní drama absolutně nestíhá. Je to prostě jalové, bez šťávy a s prkenným Damonem, který tady nějak zapomněl hrát a je dobrý vážně pouze jako xichtík na plakát, lákající lidi do kin...Nečekal jsem druhé Gran Torino, ani geniální životopis afrického vůdce, ale ani že se budu tak nudit u dá se říci sportovního filmu...Ještě abych nezapomněl, ta hudba je tady skvělá. 4.5/10
kedl
kedl
6 380 bodů
8
Clint Eastwood opět předvedl co v něm je. Je vidět, že ještě nepatří do starého železa
Standa.
Standa.
6 180 bodů
6.5
Morgan Freeman si zahrál Nelsona Mandelu, jako starý mazák(což ve skutečnosti taky je). Clint Eastwood to zrežíroval zase na jedničku, ale pořád jsem tomu nějak pořádně nemohl přijít na chuť, což se mi u jeho filmů opravdu nestává.
evismaior
evismaior
4 254 bodů
7.5
Morgan Freeman v roli Nelsona Mandely, kde se může tvářit prostě jako - Morgan Freeman. Tohle mu vážně nemohlo dát velkou práci:-) Matt Damon jako hráč rugby, protože o rugby - světovém poháru, kde se může Jihoafrická republika před světem pořádně předvést ,když vyhraje - o tom ten celý film je. Nenadšenci to připadá, že se pořád jen někdo přetlačuje rameny, někdo někoho porazí a kopne míč mezi tyče - a to že se děje většinu filmu. Ale návštěva v Mandelově cele, kde strávil 30 let - v tý chvíli si divák uvědomí, že o rugby to fakt celé není.
kubas369
4 086 bodů
8
Celkový výborný dojem mi kazí jen fakt, že rugby není zrovná můj oblíbený sport. Eastwood zase dokazuje že za kamerou mu to jde stejně jako před ní a možná i líp. Neznám nikoho jiného než Morgana Freemana, kdo by mohl líp stvárnit Nelsona Mandelu.
bidlobox
3 802 bodů
7.5
Morgan Freeman se do Mandely opravdu položil!
VasaFlasa
VasaFlasa
2 827 bodů
6
Od Clint Eastwooda a M.Damona jsme cekal vice nez sportovni klise. Vim, ze jsem na tehle film tvrdej, ale po shlednuti Gran Torino, Million Dollar Baby nebo Výměny je tohle dost slabota.
Lukreczia
Lukreczia
784 bodů
7.5
"Já jsem pánem svého osudu. Jsem své duše kapitánem."
Ethan Hunt
Ethan Hunt
620 bodů
6
Clint Eastwood zná svoje řemeslo asi nejlépe, tento film nebude vyjímkou. Solidní drama, solidní příběh z historie, ale nějak tomu chybí to kouzlo na, co jsme zvyklí od Eastwooda. Chybí tu odhodlání hlavního hrdniny, Morgan Freeman prostě přijde na scénu a jednoduše chce zachránit svoji zemi, ano je tu řečené že byl 27 let vězení, ale ukázat nám to, ne jenom ve "vzpomínkách". Poté je tu skloubení jednoty národa a sportu (americký fotbal), někdy až moc na sílu. Ale jinak filmařsky je to skvělé, napětí tu je, jenom ten scénář, který je pro mě klíčový u filmařiny.