Zelená zóna

71%
Zelená zóna
Plakát traileru

Akčnímu thrilleru Zelená zóna se přezdívá „čtvrtý Jason Bourne“. Do jisté míry oprávněně. S úspěšnou sérií ji spojuje nejen žánr, jméno režiséra Paula Greengrasse a představitele hlavní role Matta Damona, ale především stoprocentní filmařina, strhující tempo a výjimečný příběh. Pod ním je podepsaný oscarový scenárista Brian Helgeland. Díky němu se ocitáme na tom nejnebezpečnějším místě na světě, na horké půdě Iráku, krátce po svržení režimu Saddáma Husajna. Jedním z nešťastníků, kteří mají pomoci postavit tuto zemi na nohy, je i velitel americké armády Roy Miller. Jeho jednotka má za úkol pátrat po zbraních hromadného ničení (jinak hlavní zámince ke svržení Saddámovy krutovlády) a zároveň po pohlavárech bývalého režimu, označených žolíkovými kartami, asi aby to bylo zábavnější. Jenže Miller a jeho muži se nebaví ani trochu, ocitli se v pekle, kde nebezpečí číhá na každém kroku. Není tu nikdo, komu by se dalo věřit, což k jejich smůle platí i o lidech, kteří by měli hrát za jejich tým. Čím hlouběji totiž Miller proniká do tohoto blízkovýchodního chaosu, tím jasnější mu je, že tady „něco smrdí“. V Iráku zuří válka a vysoko nad ním komplikovaná zpravodajská hra, která může přinést zkázu tomu, kdo v ní bude ve finále tahat za kratší konec. Miller se v ní postupně stává čím dál důležitější figurou, která drží v ruce zásadní trumf - pravdu. A proto je třeba ji vyhodit.




Recenze: Zelená zóna

Kinobox.cz
80%

Nezávisle na vyřčeném je Zelená zóna silně nadprůměrný válečný film s působivou atmosférou, mnoha silnými momenty a tématem k zamyšlení. Škoda jen, že se nelze zbavit pocitu, že kdyby Greengrass méně vyprávěl a více rekonstruoval, byl by výsledek pamětihodnější.


martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
9
V tomto snímku je prezentován fiktivní příběh o jednotce vedené praporčíkem Royem Millerem (Matt Damon), pověřeného najít fiktivní zbraně hromadného ničení v Iráku. Takže je to celé založeno na válce USA a jeho usilovného hledání zbraní hromadného ničení, o kterých se předpokládá, že se skrývají někde v samotném Iráku. Co je na tom pravdy ukáže dějství, které diváky nijak nepřekvapí, neb realita hovoří sama za sebe. V podstatě se jedná o politicky kritický akční snímek, u kterého nejvíce překvapí, že to nenatočil samotný Oliver Stone, který byl na takové snímky zaměřený. Paul Greengrass však není o nic horší. Natočil akčně válečný snímek jako popkornový film plný akce, napětí a výbušnosti. ´Zelená zóna´ tedy neobsahuje nic co by nikdo nečekal. Řemeslně natočeno zdařile a okázale. Není tu v podstatě hluchého místa. Neustále se něco děje a tak zaujatý divák nemá šanci odtrhnout oči. Matt Damon opět ukázal, že mu akční věci jdou pěkně od ruky. Stojí za to snímek shlédnou a je jedno jestli jako další obyčejný akční film nebo s politickým názorovým nadhledem.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
Velmi dobře natočené, ale dějově naprosto o ničem. O Zbraních hromadného ničení si každý už dávno myslíme své a tenhle film nic jiného nenabízí. Chvílemi to vážně silně nudí. Navíc přepínání mezi krimi a válkou nefunguje na 100%. Doufal jsem, že tomu budu moct dát lepší hodnocení než Hurt Lockeru. Nakonec to zůstane na stejných třech hvězdách.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Prozatím asi nejslabší Greengrass. Látka je to zase zatraceně zajímavá, ale na kvalitní politické thrillery se to nechytá díky tomu jednoduššímu scénáři a na pořádný akční film tomu zase chybí víc akce (krom posledních 20-30 minut). Takhle si to bere od každého něco, ale celkově nenabízí nic (převratného)...6/10

Dodatečné informace

Původní název:
Green Zone (více)
  • Velká Británie Zelená zóna
  • Velká Británie Green Zone
  • Velká Británie Imperial Life in the Emerald City
  • Velká Británie Untitled Paul Greengrass Project
Premiéra v ČR:
3. 6. 2010
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Velká Británie, USA, Španělsko, Francie
Rozpočet:
100 mil. USD
Tržby:
94,88 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Zelená zóna je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch