Experiment

66%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
7.5
Je to skoro na chlup stejné jako Německý Experiment z roku 2001. Bodejť taky ne,když vychází ze stejných událostí. Každopádně teď se hlavních rolí chopili Brody s Whitakerem což přidalo na atraktivitě a herecké kvalitě. Při sledování jsem se dokázal vcítit do role vězňů a z toho co se odehrávalo mi bylo až zle.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Tenhle film se mi líbil v době svého vzniku a stejně tak se mi líbil dnes, kdy jsem si ho pustil podruhé. Napětí, dobří herci.. a lidská zrůdnost je ve filmu skvěle zpracována. Pro mě je to typ filmu, na který se dá dívat opakovaně a navíc je to velmi zajímavé téma.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Po celou dobu jsem nemohl přestat myslet na to, že se jedná o pouhý remake "kultovního" německého snímku. Je to sice natočeno hodně zručně a herecky je to minimálně srovnatelné, nicméně i přes drsnost některých scén si nemyslím, že by se to atmosférou přiblížilo originálu. 5.5/10
Klajnik
Klajnik
8 615 bodů
0
Čim déle jsem na to koukal, tím víc mi bylo jasné, že se skutečným Stanfordským vězeňským experimentem, který proběhl roku 1971, to nemá téměř nic společného. Vlastně je to tu vylíčeno tak debilně, že původní materiál je dehonestován. skutečný experiment se odehrával an půdě univerzity. Taky lze vydedukovat, co se stane, když dáte moc idiotům nad těmi, co v hlavě vyjebáno nemají. Jak asi bude jednat slaboduchej nýmand žijící ve 45 letech s matkou, která se k němu chová jako k hovnu, když dostane trochu moci jakožto věznitel. Ve skutečnosti byli role rozděleny na základě náhody. Ve skutečnosti byl experiment předčasně ukončen, ale nelze věřit tomu, že by se dělo to, co ve filmu. Film je to předvídatelný, psychologická linka je příliš povrchní a se skutečným experimentem to má jistě jen málo co společného. Film navíc nereflektuje žádnou zpětnou vazbu. Je to samoúčelné, ale když nad tím člověk přemýšlet nebude, tak se více méně bude bavit. Konec filmu je pak vyloženě trapnej.
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
5
Dobrý, ale značně nedotažený nápad, který režisér Prison Breaku nedokázal ukočírovat. Fatální chybou je značné zrychlení celého děje oproti původnímu filmu, které dělá z postav úplné idioty. Pár dnů a každý (aniž by měl pádný důvod) se začne chovat jako pomatenec. Přitom mají všichni stejný cíl a tudíž není třeba hned zkraje dělat problémy. Naštěstí se - především díky dobrým hercům - nepodařilo zabít všechny kvality původního filmu. Samotná myšlenka podobného experimentu se furt cení a některé tresty jsou správně sadistické. Jen je škoda, že namísto motivace zůstala lidská blbost. To se pak fandí někomu blbě. Whitakerův "mazánek" nicméně excelentní.
Krupe
Krupe
2 273 bodů
9
Hodnocení zde podle mne absolutně neodpovídá skutečnosti. Film stojí za zkouknutí. A výkon Foresta Whitakera je oskarový, v původním znění je to ještě větší zážitek. Jak se z lidí mohou stát hovada snadno a rychle. Řekl bych, že se to přesně trefuje do dnešní doby, kdy prachy jsou nade vše.