Stíhači Red Tails

57%
Stíhači Red Tails

Letci z Tuskegee byli za druhé světové války slavnou americkou leteckou jednotkou složenou z Afroameričanů. V té době v americké armádě stále existovala rasová segregace a černoši byli považováni za lidi podřadné, neschopné ovládat složité stroje, vhodné pouze k pomocným úkolům. Prvního kurzu se v červenci 1941 účastnilo třináct afroamerických kadetů. V příštích čtyřech letech byli letci vysláni na více než patnáct tisíc bojových misí po Evropě a severní Africe. Tito hrdinové tedy bojovali nejen proti Hitlerovi, ale i s předsudky své vlastní země, za kterou někteří i položili život. (TV Nova)




Pete69
Pete69
29 851 bodů
6
Hezké scenérie a dostatek leteckých soubojů téměř plně digitálních.. To vše na pozadí příběhu letky černochů. Vše je na základě skutečných událostí, ale bohužel tam vypadá Luftwaffe jako parta rogalistů a to mi film silně kazilo. Jako celek mě to celkem bavilo, i když mi bylo od první minuty jasné, že se nebudu dívat na velkofilm. 60%
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
4
Válečný příběh afroamerických letců, kteří si vydobyli jméno a respekt svými válečnými činy v Itálii v době druhé světové války. Scénář snímku je založen na skutečném příběhu, avšak natočen, mimo jiné i v Česku, v ryze popcornonovém hávu a i přes dvouhodinovou stopáž značně zkratkovitě. Drama? Napětí? Okamžitě zapomenout. Snímek obsahuje přemíru letecké akce, ve kterých je na obloze snad více letadel jak much. Jeden se až diví, že se tam vzájemně nenamlátili. Máme tu i nálet na německé letiště, který svou vizuální podobou připomíná nejen snímek 'Pearl Harbor' (2001). Jen tak mimochodem, všimne si někdo v té rychlosti před tímto útokem hradu Karlštejn? Vizuální stránka je značně přehnaná. CGI efekty viditelně spolykaly většinu rozpočtu a jasně poukazují na fakt, že čeho je moc, toho je příliš. Zlatá klasika 'Bitva o Británii' (1969). Index politické rasové propagandy v oblasti míchání ras samozřejmě ani zde není opomenut. Máme tu náznak milostného konání a samozřejmě se agitačně jedná o černého muže a bílou ženu. Krapet nesoulad s tím, že snímek poukazuje na rasovou diskriminaci své doby. Mají se brát a on zahyne. Emoce? No nic. Veškeré aspekty příběhu v rámci historických faktů a skutečností jsou jen v náznacích anebo opomenuty zcela. Tohle zkrátka není historická výpověď poukazující na hrdinství. Tohle je jen obyčejná zbrklá válečná zábava, která své místo vedle uznávaných, byť také popkornových snímků, nemá šanci získat.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Umístit Karlštejn na Apeniny, to je urážlivé jak vůči Čechům, tak Italům. Dokazuje to ignoranci a uměleckou i kulturní senilitu George Lucase (kterou od Skryté hrozby znehodnotil všechny filmy, kterých se účastnil, a to bez výjimky). Red Tails by chtěly být alespoň slušnou agitkou, nejsou ani jí... Vlastně je to tak nevzrušivé, až to nedává smysl. Při tom, o čem ten film je, by měl být nějakým způsobem zajímavý. Není.

Dodatečné informace

Původní název:
Red Tails (více)
  • USA Stíhači Red Tails
  • USA Red Tails
Země původu:
USA
Rozpočet:
58 mil. USD
Tržby:
50,37 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné