Umění lhát

63%
Umění lhát
Ricky Gervais a Matthew Robinson se ujali scénáře a režie této neskutečně vtipné komedie, která se odehrává v alternativní realitě, kde neexistuje lež. Každý, včetně politiků i reklamních tvůrců, říká pravdu (a nic než pravdu). Když ale smolař jménem Mark (Gervais) objeví lež, brzy poznává, že nepoctivost nese své plody. Ve světě, kde je vše považováno za absolutní pravdu, si Mark svým lhaním buduje cestu ke slávě a bohatství. Ale věci se brzy vymykají kontrole, když lidé začnou jeho lži považovat za slovo boží. Obyvatelé celého světa doslova hltají každé jeho slovo – on ale touží získat srdce ženy, kterou miluje. (oficiální text distributora)



Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
6.5
Pro mne tento snímek jen ukázkou tvůrčí geniality Rickyho Gervaise. Umění lhát je výborná komedie,která v sobě skrývá díky originálnímu námětu neskutečně zábavnou podívanou. Herci jsou do jednoho super a hlavně role Louise C.K. mě velmi bavila.Pro fandy Rickyho naprostá povinnost.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
8
Ricky Gervais se tu sociologicky skutečně trefil do černého. Jako scénárista, režisér a představitel jedné z hlavních rolí natočil snímek s variantou, kdy lidé ať udělají či řeknou cokoliv, vždy budou upřímní, což znamená, co na srdci, to na jazyku. Takže nikdy žádná lež, faleš či přetvářka. A tuto skutečnost zasadil do romantického příběhu, který tak vyznívá vskutku nadmíru zajímavě. Dle daných scén se již na samém začátku vyprávění výsostně naznačuje, že si lidé lžou vlastně neustále. A není divu. Nevypadalo by to divně, kdyby se vyslovovala jen pravda? A tím nás vlastně snímek upozorňuje na povahu každodenní komunikace v situacích, kdy nám i nepatrná lež značně ulehčuje život. Příběh je plný doslova sebevražedného humoru nevynechávající ani téma o sexu. Avšak striktně se držícího na uzdě. K pubertálnímu fekálnímu humoru to tu jedinkrát nesklouzne. Příběh obsahuje klasickou romantickou šablonu, jen asi pro mnohé s přeci jen netypickým dějovým vývojem. Je to ale napsané šikovně, to se musí nechat. O hereckých výkonech ani nemluvě. Téměř až šokuje, jak Jennifer Garner svoji roli pojala přirozeně. Vskutku dobrá herecká práce. Snímek tedy odpočinkově k pobavení a snad i k zamyšlení. Opravdu se lhát nemá?
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
Koncept skvělý, námět výživný, modelová situace překvapivě funkční. Bohužel celovečerní provedení místy vázne a Gervaisovo hollywoodské vyměknutí rozhodně netěší. Některé emoce sice fungují překvapivě dobře, ale celkově je to pořád nemastné, neslané.

Dodatečné informace

Původní název:
Umění lhát (více)
  • USA Umění lhát
Premiéra v ČR:
1. 1. 2024
Distributor:
SkyShowtime
Země původu:
USA
Rozpočet:
18,5 mil. USD
Tržby:
32,4 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Umění lhát je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch