Centurion

65%

Komentáře a recenze 15

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
8
Skupinka vojáků se snaží si zachránit život za nepřátelskou linií poté, co byl doslova partyzánským útokem rozprášen jejich vojenský útvar. Námět jak z období 2. světové války, ale kupodivu je to jinak. Píše se rok 117 a tak místo Německé říše si Evropu podmaňuje Římské impérium. To se v podstatě daří, dokud nedojde do severní Británie. Tam narazí. Od válečných snímků o výše zmíněné době se tento skutečně v ničem nezadá. Od samého počátku přináší akci, která je úchvatná a dostatečně krvavá. Meče, sekery a oštěpy se tu spojují se zřetelnou bojovností ve snaze zabít, nebo alespoň zmrzačit nejednoho protivníka. V tomto je dějství velmi intenzivní. Stejně tak i úprk zbylých římských vojáků za neúnavného pronásledování nepřátel. Za scénářem a režií stojí Neil Marshall, který byl ve své vizi velmi kreativní. Ano, příběh je tak jednoduchý, že jednodušší už snad být ani nemohl. Jde tu jen o snahu si zachránit život, ale v rámci dramatizace, výpravy a vizuální kamery je na co se dívat. Římské okupační vojsko kupodivu ztvárněné jako hrdinské v produkci VB, Francie a USA. To snad může vadit jen puritánům.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Hutný survivol thriller, který se sice pouze schovává za historické "kulisy", ale tohle jsme zaprvé mohli od Neila Marshalla čekat, a za druhé to vůbec nebylo na škodu :). K vyššímu hodnocení tak moc neschází, snad jen by to chtělo pro příště krapet víc vypilovat scénář. To by teprv byla lahůdka. 6/10
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
7
Úžasný film ve kterém nechybí divoká akce a dost krvavých záběrů. Toto je pro mne vyjímka, jelikož takovéto filmy nevyhledávám. Dost mne překvapil v lepším slova smyslu. Je opravdu povedený a nikterak nenudí. Závěr filmu se mi zdá být povolnější.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
8
cista ukazka ako ma vyzerat "brainless fun". marshall nasadil sprinterske tempo a vobec sa nezaobera nejakou psychologiou postav ci vysvetlovanim motivov (na to staci jedna veta a je vybavene) ale sustredi sa ne svoje oblubene sermiarske suboje (obohatene slabou CGI krvou) a vyziva sa v tracking shots na krasnu skotsku krajinu. fassbenderovy tvrdacka uloha celkom ide a potesi i vacsina fyzicky skvelo obsadenych vedlajsich postav. skoda trocha slabsieho finale ale ako popkornovejsi protipol ku gladiatorovy je to paradicka...
jay.lee
jay.lee
7 487 bodů
4
Nejnudnější Marshall..nemluvná Olga..a tlupa římanů co pořád utíká pěknou krajinkou!
Pas
Pas
6 225 bodů
8.5
Setník Centurion alias Michael Fassbender kontra Olga Kurylenko. Keltský kmen Piktů po římské okupaci Británie ztratil značnou část svého území, neztratil však čest ani válečnického ducha. Systém "partyzánské války" který provozují místní se Římanům krajně zajídá, neboť ztrácejí své vojáky a zdejší honorace své jméno a vliv . Řím je sice daleko ale špatné zprávy se tam dostávají rychle..Po jedné z dalších akcí Piktů se do pevnosti vrací jediný voják a tak je rozhodnuto ,vyslat Legii která má vyčistit okolí i vzduch. Celá trestná výprava však záhy končí fiaskem a zůstane jen hrstka přeživšich legionářů , kreří ztratili mnohé,smysl pro čest a povinnost však nikoliv.Muži záhy pochopí, že pokud chtějí přežít a osvobodit svého zajatého generála, musí přistoupit a zdokonalit taktiku partyzánského vedení boje.V kulisách drsné ale velice krásné skotské vrchoviny tak sledujeme příběh lovce a oběti i když role se občas vymění... Zděšení v hlavním městě které vyvolá ztráta celé legie je obrovské a nastupují intriky a zrady jako protiklad cností řadových legionářů .Solidní herecké obsazení , kvalitní výkony hlavních aktérů jakož i zajímavý příběh i jeho vyústění jsou určitě tím lepším co na toto téma z dávné historie Británie bylo zfilmováno.
Standa.
Standa.
6 180 bodů
6.5
Dobrá historická mlátička s pár hodně slušnými scénami, ale pořád tomu něco chybí.
kubas369
4 086 bodů
8
Na bečkoví film nadprůměrná podivaná s pořádnou dávkou krve a slušnými herci. Jediný co mi nesedí tak to je Olga Kurylenko ty to nevěřím ani minutu.
mottleone
mottleone
3 407 bodů
6
"Z lovce kořistí film" Historická dobrodružná Rková pohádka, sledující "možný" osud IX.Legie.. Určitě ideální volba, pokud máte chuť u něčeho vypnout mozek a jen sledovat něco s historickou tématikou (ikdyž přesností tu moc nebude). Fassbender zde předvádí standartní výkon, ostatní herci mi ovšem moc nesedli (odpusťte sere Davosi) a film bohužel trpí předvídatelností.. Pokud ale máte rádi římany, mečování a chcete poznat Val, který byl předlohou pro Zeď v GoT, jedná se o skvělou jednohubku, která neurazí - 60%
  • Fajn filmová jednohubka pro kluky
  • Nenáročný příběh
  • Levnější produkce
  • Některé výkony vedlejších herců
  • Chce to silnější scénář
DHDV
DHDV
311 bodů
8
Netypický Neil kvůli tomu, že hraje na vyšší laťku než je béčková tvorba. Dobré obsazení, peníze jdou vidět, dobrá kamera/střih a soundtrack. Jediné co se filmu zase nepovedlo dostat do úplného vyšperkování je scénář. To je asi největší problém filmu, že zbytečnými scénami kazí film. Jinak je to možná nudnější film oproti předchozí tvorbě režiséra ale já tvrdím, že je kvalitnější. Pro fanoušky režiséra možná sklamaní, pro mě přijemné překvapení.