Americká idyla

60%
Americká idyla
Snímek Americká idyla rekapituluje život Seymoura „Švéda“ Levova (Ewan McGregor). Švéd býval na univerzitě úspěšným sportovcem, vzal si za ženu královnu krásy a ta mu porodila krásnou dceru Merry. Stává se z něj úspěšný podnikatel, který se veze na vlně americké poválečné prosperity. Společně žijí správný život, ale jejich „americká idyla“ netrvá dlouho. Pomalu končí 60. léta a Merry se k překvapení rodičů stává zarputilou politickou aktivistkou, bojující proti vietnamské válce. Poté, co se zapojí do příprav a realizace bombového atentátu, uprchne z domova. Švédova představa trvalého rodinného štěstí a dokonalého světa je v troskách. V jediném okamžiku je vytržen ze svého krásného snu. Švéd věnuje všechnu svou energii nalezení své dcery a záchraně rodiny. To, co ale při pátrání po Merry objeví, jím zásadně otřese a donutí ho ke konfrontaci se společenským chaosem, který kolem něj postupně narůstá. Urputně se snaží přijít na to, co se stalo s jeho milovanou holčičkou. Kdy a proč se z ní stal člověk, který je schopen zabíjet. (Cinemart)



Recenze: Americká idyla

Kinobox.cz
40%

No a posledním zásadním problémem je Ewan McGregor, který se snaží kromě režírování také hrát ze všech sil, ale do této role se zoufale nehodí a pořád vypadá spíš jako syn své manželky a starší brácha své dcery.


Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
6.5
Americká idyla je jímavý snímek zachycující období amerických dějin, které podle mého soudu čeští diváci nejsou úplně sto docenit, ale na druhou stranu jako příběh dysfunkční rodiny je to velmi zajímavý snímek, který se může bez ztráty kytičky postavit vedle Redfordova režisérského počinu Obyčejní lidé, a to myslím není až tak špatná vizitka. Pokud jste přiznivci Rothových knih, neměli byste být zklamáni a pokud hledáte v kině únik od starostí všedního dne, vyhněte se tomuto filmu velkým obloukem.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
6
Americká idyla je typ filmu jehož trailery slibuji hodně a na který se člověk těší. Film vypadá jako kdyby od něj někdo měl velké očekávání. Řemeslnicky je dokonalý, herecké výkony jsou fajn ale není to tak skvělé jak bych asi chtěl. Z celé rodinné zápletky zapletené do vietnamské války je vytěženo strašně málo. Nevím jestli je toto stejně nevyužité i v nečtené knize ale pokud ano ta Nobelova cena je nezasloužená. Režíjní debut Ewana McGregora není špatný ale není to dokonalé. Ve filmu jsou navíc přidány i scény které trochu vysvětlují děj ale divákovi se z nich dělá špatně (8-letá holčička začne chtít aby jí její otec pusinkoval na pusu atd..) a nejsou natočeny tak aby měli důvod. Navíc když se poté ukáže, že ta scéna tam vůbec nemusela být a vůbec z ní nevzejde nějaká pointa (Když holčička vyroste vůbec nemluví o tom, že byla do svého tatínka zamilovaná). Největší děs ale nastává v polovině, kdy se z dcery vyklube vražedkyně a matka se rozhodne, že by její krizi zažehnal facelift. Ano facelift! Dám někomu radu. Pokud chcete natočit vážně braný psychologický thriller necpěte do něj facelift! Obávám, se že kniha by celou duši vyprávění vysvětlila lépe. Už kvůli tomu, že by se pár detailů mohlo rozpracovat víc. Ewan McGregor se snaží co to jde ale bohužel vše není růžové. Navíc jsem asi pět minut před koncem začal cítit slzy ale nejsem si jistý jestli jsem brečel spíš kvůli tomu co se ve filmu děje nebo kvůli osobním trablím. Americká idyla se zcela řadí k největším filmovým zklamáním roku 2016. A přitom to vypadalo tak skvěle.
Klajnik
Klajnik
8 503 bodů
4
Divný dialogy. Působí to nepřirozeně.

Dodatečné informace

Původní název:
American Pastoral (více)
  • USA Americká idyla
  • USA American Pastoral
Premiéra v ČR:
17. 11. 2016
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Čeština:
Americká idyla je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch