Vlkodlak

64%
Vlkodlak
Plakát traileru

“I muž s čistým srdcem, jenž se každý večer modlí, se může změnit ve vlkodlaka, když propukne kletba a podzimní měsíc je jasný …” (cikánská legenda). Různé kultury mu během tisíciletí daly různá jména. Lidé jsou člověkem, který se díky nadpřirozené schopnosti mění při úplňku ve vlkodlaka, fascinovaní po celém světě. Od pradávných řeckých bájí po dokument “Otia Imperialia” z 13. století, hororové příběhy o vlkodlacích se po staletí objevují ve všech společnostech. Jedna z nejznámějších kreatur se k nám ve filmu opakovaně vrací od roku 1941, kdy ji světu představil herec Lon Chaney, Jr. Diváci bez dechu sledovali osamělého muže, který se před jejich zraky měnil v nelidskou stvůru. Když byl měsíc v úplňku, z jeho nejhlubšího nitra vystoupila zuřivost a hněv. Napůl člověk, napůl démon… jeho prokletí bylo věčné. Nový Vlkodlak, inspirovaný legendou o muži s prokletím, vrací tuto klasiku k jejím počátkům. Držitel Oscara Benicio Del Toro hraje Lawrence Talbota, osamělého šlechtice, který je nucen vrátit se ke své rodině poté, co zmizí jeho bratr. Opět se sblíží s otcem, kterému se dávno odcizil (oscarový Anthony Hopkins – Mlčení jehňátek), pustí se do pátrání po svém bratrovi a přitom odhalí vlastní děsivý osud… Mladý Talbot se vrací na rodné panství nejen proto, aby zjistil, co se stalo jeho milovanému bratrovi, ale také proto, aby se opět sblížil se svým otcem, který se ho před lety vzdal. Roli Talbotova excentrického otce přijal Anthony Hopkins. Vzhledem k tomu, že syn a otec se roky neviděli, je jejich počáteční vztah velmi napjatý. Del Toro k tomu s odstupem říká: “To pro mne vůbec nebylo těžké. Hrát s Anthony Hopkinsem pro mne bylo zpočátku kvůli trémě víc stresující než radostné. Ale postupně jsem se uvolnil, spolupráce s ním byla moc příjemná a motivující.” Hopkins vysvětluje vztah mezi oběma muži: “Je plný odstupu a odmítání. Lawrence svého otce nikdy pořádně nepoznal, neboť kvůli děsivému zážitku, jehož byl jako dítě svědkem: smrti své matky, ho otec poslal daleko pryč od domova, z Anglie až do daleké Ameriky. Sir John je studený čumák, který nedává najevo žádnou lítost nebo smutek. Nenápadně svým synem manipuluje, vždy ale jen lehce v náznacích.”




Recenze: Vlkodlak

Kinobox.cz
60%

Vlkodlak je něco jako atrakce hrůzy na poutích. Zvenku slibuje hory doly a děsuplné dobrodružství, nakonec jím ale člověk projde bez výraznější srdeční zástavy. Vidět a zapomenout. I tak někdy dopadají hororové legendy, do kterých se nasype nad sto milionů dolarů.


martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
10
Remake klasického snímku ´Vlkodlak´ (1941) a naprosto úžasná pocta všem klasickým vlkodlačím snímkům. Atmosféra nevybočuje z klasického pojetí gotického hororu, čímž je samozřejmě dějový vývoj plně předvídatelný, ale to nic nemění na faktu, že je snímek po vizuální stránce prostě krásný. Pojetí příběhu opakuje vynikající reinterpretaci lykantropického mýtu respektující původní film, jen se do vývoje děje přidaly nějaké nové zvraty. A není divu. Nová verze se tak jen přizpůsobila nové době. A právě z tohoto důvodu je také plná mohutných gore scén, což snímek zase posunulo dál. Proměny člověka ve vlkodlaka jsou samozřejmě řešeny CGI metodou, takže jsou podle toho mimořádně dechberoucí. Roli Lawrence Talbota přijal Benicio del Toro a udělal dobře. Hodí se náramně. Nějaké drobnosti, které by se dali vytknout, by se samozřejmě našli, ale i tak se jedná o klasické stylizované pojetí hororového příběhu, mající laťku nastavenou hodně vysoko. Vážná hrůza a kýčovitá elegance. Monster film přesně takový, jaký být měl.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
4
Průměrná podívaná, která minimálně o půl století zaspala. Dnes už nezáživný film, který i přes ucházející vizuál nemá na víc, než zaplácnout devadesát minut. Hopkins to drží nad vodou, ale Weaving dostal zoufale málo prostoru. Toro se jen mračí a tváří unuděně - nedivím se mu - jeho pocity plně sdílím. Velmi slabé tři hvězdy.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Joe Johnston mohl konečně natočit pořádný film. Ale ani kdysi kultovní scénarista AK Walker a docela hvězdné obsazení mu v tomhle nepomohlo...2. den po zhlédnutí můžu mezi klady počítat už jen Elfmanovu hudbu a parádního Weavinga, protože zbytek mi nekompromisně vyšuměl z hlavy ...4.5/10

Dodatečné informace

Původní název:
The Wolfman (více)
  • USA Vlkodlak
  • USA The Wolfman
  • USA El hombre lobo
  • USA O Lobisomem
  • USA The Wolf Man
  • USA The wolf man - L'uomo lupo
Premiéra v ČR:
18. 2. 2010
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
USA, Velká Británie
Rozpočet:
150 mil. USD

Podobné


Powered byJustWatch