Masseba

49%
Masseba
Plakát traileru

Podobenství mají v české kinematografii dávnou tradici (připomínám aspoň Němcův snímek O slavnosti a hostech), ale ne všechny pokusy zhostit se podobenství dopadly úspěšně. Patří mezi ně i Masseba, kterou režíroval Miloš Zábranský. Měla dvojnásobnou smůlu: jednak rozhodně nepatří mezi díla srozumitelná a jasná, příliš podléhá vnějším efektům, jednak byl připravován ještě na sklonku komunistického režimu, avšak do kin uveden až po jeho pádu. Veškeré dosud odvážné jinotaje tím pádem ztratily na své závažnosti. Masseba se odehrává v tajemném podzemním městě, kde přežívá neznámá civilizace s krutými rituály násilí a teroru. Když se jeden mladý muž pokusí prchnout, ocitne se v centru pronásledování. Modelová situace je však rozehrána příliš prvoplánově, s hereckými výkony zbytečně přepjatými.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
8
Snímek je velmi složitým stylizovaným filozofickým podobenstvím. Příběh se odehrává v neurčitém čase. Možná před naší civilizací, možná po jaderné katastrofě. Odcizený svět bez morálky a lidských vztahů. Náboženství ovládající trestuhodnou slabost měnící se v rituály jakoby inspirovány z dávných civilizací. Betónový labyrint jako domov, podivné veselice a hřích. Hřích tak těžký, že donutí dva mladé lidi uniknout do krajiny kamene a ničeho, aby se pod vodopádem křišťálové vody z něho nakonec smyli. Kdo obrazovou stylizaci pochopí má neskutečně navrch. Je to art či něco jiného? Těžko odhadnout. Především se snímek jeví jako určený pro velmi náročného diváka, tudíž ne pro každého. Velmi obdivuhodný počin.
muzz
muzz
18 035 bodů
6.5
Pamatuju na výborného Postráneckého, jako sadistický tyran byl úžasný. A taky je důležitá informace, že to byl JEDINÝ ČESKOSLOVENSKÝ 70mm film, tedy opravdu širokoúhlý, ne 35mm s předsádkou. Premiéra i derniéra zároveň byla v pražském kině Alfa.

Dodatečné informace

Původní název:
Masseba (více)
  • Československo Masseba
Premiéra v ČR:
1. 4. 1990
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Přístupnost:
18+
Čeština:
Masseba je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch