Lovec jelenů

78%
Lovec jelenů

Michael, Steven a Nick jsou mladí tovární dělníci z Pensylvánie, kteří musí narukovat do Vietnamu. Před tím, než odejdou, Steven se žení s těhotnou Angelou a jejich svatba je zároveň slavností na rozloučenou. Po mnoha hrůzách, které tři přátelé prožijí, všichni upadnou do rukou Vietkongu a dostanou se do tábora rukojmích, kde jsou nuceni hrát sami se sebou ruskou ruletu. Slavné válečné drama režiséra Michaela Cimina patří k uměleckým vrcholům vlny filmů o vietnamském traumatu.




Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
10
Krutá sonda do války ve Vietnamu. Tří hodinová stopáž může mnoho lidí odradit,ale to by byla chyba,protože všechny ty tři hodiny nabízí špičkové válečné drama líčící příběh přátelství a zmaru. Cimino zde špičkově vylíčil dění během války a frustrací z ní. Herci jsou naprosto dokonalí a hlavně De Niro s Walkenem mne svým výkonem úplně odzbrojili. I přes všechny ty hrůzy války,které Lovci jelenů nabízí se jedná o dojemný snímek.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
8
Filmy podobného ražení natočené před čtyřiceti, třiceti lety, nejde prostě natočit lépe, je tu surové, krásné, nevyšperkované zbytečnými efekty a nesmysly. Film je celkově skvělý, bohužel sráží mé hodnocení první třetina filmu, která pojednává o životě jednoho průmyslového města před válkou ve Vietnamu, nebo na jejím začátku. Hodinu se tam pije, tančí a 20 minut trvá scéna ze svatby. Dále už je to ale koncert, necelá střední polovina ukazuje hrůzu ve Vietnamu a poslední třetina konec války a syndrom války z Vietnamu. Syrový, nepřikrášlený a silný film. Nebýt té utahanější první hodiny, hodnotil bych určitě kolem 90%. Přesto je to velmi dobrá podívaná.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
10
Velice impozantní příběh pojednávající o přátelích užívající si svůj život plnými doušky, které následně totálně změní válka ve Vietnamu. Tříhodinová stopáž může připadat moc, ale na druhou stranu se tak velmi věrně poukazuje na život obyčejných lidí prožívající své radosti a strasti, které naruší pro ně bezvýznamná válka. Každý prožívá své trauma jinak. Někdo to zvládne, někdo ne. Taková smrtící hra nazývající ´Ruská ruleta´, nebyla nikdy tak zvýrazněna jako zde. Plynulý vývoj postav je tedy k uchopení problematiky velice významný. Jedná se o jeden z několika nejlepších protiválečných snímků, jaké ve své podstatě byli natočeny. Tady nejde o válku jako takovou, ale o to, co z obyčejných lidí válka dělá.


Dodatečné informace

Původní název:
The Deer Hunter (více)
  • USA Lovec jelenů
  • USA The Deer Hunter
Premiéra v ČR:
8. 9. 2022
Distributor:
Pannonia Ent.
Země původu:
USA
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
15 mil. USD
Tržby:
49 mil. USD (celosvětově)

Podobné